Semnificaţiile mitingului PSD de la Iaşi, din 9 mai 2019

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este important să vedem concluziile ce se desprind în urma mitingului PSD din 9 mai, de la Iaşi. Mai ales în perspectiva alegerilor din 26 mai şi a stabilităţii democraţiei din România. În rezumat, concluziile sunt mai degrabă pozitive. Ieşenii s-au comportat admirabil, şi-au strigat păsurile şi nemulţumirile în mod corect, fără violenţe, respectând legea. Dragnea a văzut altceva: „câţiva derbedei“.

Cum s-a desfăşurat mitingul

Din cei 45.000 de participanţi PSD anunţaţi, au ajuns la Iaşi abia circa 15.000. Iar contramanifestaţia ieşenilor a adunat circa 5.000 de participanţi. Forţele de ordine au izolat cele două grupuri de manifestanţi cu două rânduri de garduri, şi n-au avut loc incidenţe notabile, nici între cele două grupări de manifestanţi, nici între jandarmi şi contramanifestanţii PSD. Mitingul a început cu mare întârziere, la 17.30, singura cuvântare a fost a lui Liviu Dragnea, acoperită de fluierăturile şi huiduielile ieşenilor care se opun lui Dragnea. Participanţii PSD la miting au fost aduşi cu autocare din comune, sate şi alte oraşe din Moldova, unii habar nu aveau de ce au fost aduşi. Cert este că după ce Dragnea şi-a încheiat cuvântul au dispărut din Piaţa Unirii, iar manifestanţii anti-Dragnea au ocupat ei toată Piaţa Unirii, strigând lozinci anti-PSD, apoi au plecat în marş prin oraş.

Au fost, totuşi, câteva incidente izolate, care merită menţionate. Jurnalista Roxana Costas de la TVR Iaşi anunţă că a fost lovită cu o pancartă de un susţinător al PSD adus în Piaţa Unirii din Iaşi. 

Un protestatar ieşean a reuşit să ajungă, joi, până în faţa scenei de pe care Liviu Dragnea îşi susţinea discursul. Înconjurat de mii de pesedisti, el i-a strigat lui Dragnea: „Eşti un mincinos. Tu instigi la ură. Tu eşti cel care vrea război! Eşti un mincinos, mincinosule!“.

Rovana Plumb şi Carmen Avram au fost scoase sub protecţia bodyguarzilor din Piaţa Unirii. „Doamne Dumnezeule“, spune Rovana Plumb cu teamă, în timp ce bodyguarzii o scot din piaţă, pentru a ajunge la maşină. Carmen Avram a fost băgată în sediul unei agenţii, fiind şi ea protejată de doi bodyguarzi. Mii de oameni scandau în jur „Hoţii!“ şi „Ruşine!“.

Discursul lui Dragnea

A fost exclusiv distructiv, războinic, cu atacuri fulminante la oponenţii săi politici. Într-o stare psihică şi fizică proastă, cu poticneli şi greşeli frecvente, Dragnea avea aerul unui conducător încolţit care-şi joacă ultimele cărţi. Cât despre ideile enunţate:

  • România are nevoie de patriotism şi patrioţi, ce a pierdut în regimurile Băsescu şi Iohannis.
  • Băsescu şi Iohannis i-au făcut pe români că sunt de două feluri şi că trebuie să se lupte între ei.
  • Iohannis vrea să ne dezbine, trebuie să-i spunem că patria înseamnă pace, nu război, să-l învăţăm ce înseamnă patriotismul.
  • Suntem cel mai mare partid din România, de aceea unii derbedei umblă pe lângă scenă, sunt bine plătiţi.
  • Noi guvernăm pentru români, creştem salariile, pensiile, aducem acasă medicii plecaţi, redăm demnitatea profesorilor, construim autostrăzile.
  • Iohannis şi cei care latră pentru el au uitat că avem obligaţia să guvernăm dată de popor şi Constituţie.
  • Blochează România în numele unor interese străine, înseamnă că ţara e trădată.
  • Nu vreau să permitem unora din România să angajeze România pe traiectoria unei colonii care s-a predat cu toate bogăţiile.
  • Azi sărbătorim Ziua Victoriei. Azi e ziua păcii, acea pace după care tânjesc popoarele, pentru care au murit milioane de oameni pe front (Greşit. Rusia serbează pe 9 mai ziua Victoriei. Europa o serbează pe 8 mai n.n.).
  • Au încercat să ne aresteze, să ne intimideze. Nu am de gând să renunţ, să dau înapoi. Mergem până la capăt cu aceste victorii.
  • Vreau să fiţi mândri de ce am realizat în aceşti doi ani la guvernare. Am demonstrat că ştim, că putem şi că vrem.

Reacţia asistenţei a fost anemică, s-a aplaudat puţin şi urale aproape lipsă.

Repertoriul lui Dragnea este acelaşi. Doar el şi PSD şi acţionează în sensul binelui pentru români. Toţi ceilalţi sunt duşmanii poporului, iar politicienii din UE, imperialiştii lui Ceauşescu. Recunoaşte şi el că la vot se decide viitorul unei naţiuni democratice. Întâmplarea face să mai avem doar două săptămâni până la scrutinul şi referendumul din 26 mai.

Nimeni nu înţelege de ce Dragnea a repetat mitingul din 20 aprilie, tot la Iaşi. Să şteargă impresia jalnică lăsată de precedentul miting? Acesta, din 9 mai, a fost la fel de jalnic. Rovana Plumb şi Carmen Avram au fost evacuate sub protecţia bodyguarzilor, să scape de huiduielile şi înjurăturile manifestanţilor anti PSD, exact ca Dragnea la precedentul miting. Cert este că voturile din Moldova pro PSD s-au diminuat drastic. Şi cei care sunt aduşi cu forţa la miting nu văd ce motivaţie mai au să voteze cu PSD, când toată bruma de creşterea a veniturilor lor nete este mâncată de inflaţie.

În concluzie

Aproape toate acţiunile lui Dragnea şi ale liderilor PSD au efectul contrar celui dorit. Duce PSD pe tobogan la vale, fără ca cineva de la vârful PSD să conştientizeze acest lucru. Tare mă tem că scrutinul şi referendumul din 26 mai va reprezenta o trezire amară din această confuzie în care plutesc liderii PSD.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite