Semnificaţia evenimentelor de sâmbătă, din Piaţa Victoriei şi din culisele PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importante pentru evoluţia ulterioară a vieţii politice din România, evenimentele de ieri merită o explicaţie cât mai amănunţită. Totul s-a desfăşurat pe fondul realităţii că Liviu Dragnea a ajuns un „cadavru” politic, de care nu mai ascultă nimeni. De altfel, cred că a stat neutru în scandalul de ieri.  Faptul că dna Firea a făcut de capul ei ce a făcut, rezultă şi din inacţiunea dânsei în susţinerea lui Liviu Dragnea în cazul Tel Drum.

Nici alături de alţi şefi PSD în faţa DNA, nici în declaraţii de presă. Cele 240 de dosare ale anchetei Tel Drum, apoi ancheta organizaţiei Rise Project, lasă fără speranţă viitorul politic al lui Liviu Dragnea. Iar dna Firea a înţeles rapid acest lucru.

De altfel, acuza Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei", se adresează în egală măsură lui Liviu Dragnea şi premierului Tudose.

Desfăşurarea evenimentelor de sâmbătă

Din ordinul dnei Firea, la prima oră a dimineţii a început montarea târgului de Crăciun în Piaţa Victoriei, în zona folosită de cetăţenii care protestează împotriva  regimului PSD-ALDE. Cele 20-30 de persoane care protestau împotriva montării echipamentelor, ar fi fost uşor anihilate de numeroasele trupe de jandarmi aflate la faţa locului, acţiune chiar începută de jandarmi. Pentru că toate televiziunile transmiteau în direct ce se întâmplă în Piaţa Victoriei şi pentru că numărul manifestanţilor creştea încet dar sigur, a venit ordinul către jandarmi să înceteze intervenţia împotriva manifestanţilor. De la cine a venit acest ordin? Cel mai probabil de la premierul Tudose, prin intermediul-sau nu, al dnei Carmen Dan, ministru de interne. Este posibil ca premierul Tudose să fi ordonat direct şefului Jandarmeriei române, ipoteza confirmată şi de faptul că spre seară dna Carmen Dan a dat dreptate Gabrielei Firea în tot scandalul de ieri.

Raţionamentul premierului trebuie să fi fost acesta: dacă manifestanţii se adună până la câteva mii, este imposibil să accepţi o represiune de asemenea amploare, pentru că se duce buhul în toată lumea despre „represiunile” de la Bucureşti.

Momentul în care dna Firea intră în luptă directă

Momentul acesta, în care jandarmii s-au oprit, deşi aveau în faţă doar câteva zeci de manifestanţi, a scos-o din minţi pe primarul general al Capitalei. Imediat a trimis la DCNews conţinutul convorbirilor din urmă cu câteva zile cu premierul Tudose, şi a pregătit comunicatul fulminant de sâmbătă după amiază.

Reproşurile adresate premierului Tudose sunt categorice, şi nu lasă loc de împăcare.

Dl Iohannis este în campanie electorală pt prezidenţiale, iar Dvs sunteţi în campanie electorală pentru preluarea PSD. Nu negaţi, este inutil, o ştiu şi o simt din ce în ce mai mulţi colegi. Dvs sunteţi de la Brăila, şi nu de la Craiova, Dvs nu ştiţi ce este statul paralel, deşi nu aţi avut curajul să spuneţi asta în Cex, Dvs numiţi penale două colege, Dvs nu vă coborâţi să citiţi scrisoarea preşedinţilor Parlamentului, pe Dvs nu vă îngrijorează situaţia ministrului de Interne care nu v-a sunat şi, deci, subiectul nu există, Dvs aveţi agenda şi program paralele faţă de din ce în ce mai mulţi dintre noi”.

În comunicatul emis mai târziu, dna Firea completează:

„Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instituţii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasă”.

„Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenţa unor astfel de violenţe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României şi consecinţele nerespectării legii în ţara noastră”.

„În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea. Democraţia înseamnă libertate, dar în egală măsură şi responsabilitate. Legea e aceeaşi pentru toţi!". „Cei care au incălcat legea vor plăti”.  

De fapt, nimeni n-a verificat dacă acţiunea primăriei Capitalei are toate aprobările legale, dacă e vorba de târg, de festival sau altceva.

Trecând peste faptul că nu este clar în ce calitate dna Firea nu va mai tolera abaterile de la litera legii, aceasta fiind atribuţia altor instituţii, este clar mesajul transmis populaţiei PSD-iste: aveţi în mine un conducător de mână forte, care nu va tolera încălcări ale legii, nici în stradă, nici în justiţie, nici altundeva. Supremaţia conducerii statului va fi totală, nimeni nu va mai mişca în front. O fi poporul suveran şi cu drept la liberă exprimare, dar să o facă dacă şi unde îi dau eu voie să o facă! Dacă mă vreţi aşa, îmi asum conducerea PSD şi a guvernului.

De altfel, Gabriela Firea are experienţă în debarcarea premierilor, de la eliminarea premierului Grindeanu. Diferenţa este că atunci juca rolul scris de Dragnea, acum joacă în propriul scenariu.

Atuul premierului Tudose

Dacă schimbarea şefului PSD se poate realiza relativ uşor, schimbarea premierului este mult mai dificilă. Dacă premierul refuză să demisioneze, o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului guvern ar face de râs iremediabil parlamentarii PSD.

Chiar şi aşa, după vacantarea postului de premier, preşedintele Iohannis a şi anunţat că nu crede că actuala coaliţie mai este capabilă să guverneze. Cum va reuşi, sau nu, să schimbe majoritatea parlamentară, nu este clar acum.

Totul pică cum nu se poate mai prost,  ţara nu are buget şi riscă să intre în anul viitor şi fără buget, şi fără o conducere coerentă a statului.

Premierul Tudose are dreptate când oferă spaţiul din Piaţa Victoriei manifestanţilor, unde aceştia îşi pot vărsa supărarea, frustrarea şi nemulţumirile, după care pleacă acasă. Fără blocări masive ale  traficului, cum s-ar întâmpla în zona Universităţii, de exemplu.

Ce urmează?

O şedinţă rapidă a conducerii PSD, în care aceasta să confirme „decesul” politic al lui Liviu Dragnea, şi să aleagă între Gabriela Firea şi Mihai Tudose, ca şefi de partid şi de guvern. Greu de anticipat care va fi alegerea PSD, având în vedere că plecarea lui Tudose i-ar putea costa pierderea guvernării.

În concluzie

Atacul dnei Firea vine într-un moment cât se poate de prost pentru actuala coaliţie. România ar intra în haos fără un guvern legitim care să construiască bugetul de stat pentru 2018,  şi care să conducă efectiv instituţiile statului.

Demisia sau demiterea premierului Tudose ar putea conduce la pierderea guvernării de către actuala coaliţiei,  PSD-ALDE.

Populaţia României a intrat în era democraţiei participative, doreşte să fie ascultată, să participe la actul guvernării, nu să delege câtorva oameni decizia în privinţa viitorului ei.

Rămâne speranţa că oamenii politici responsabili vor ţine cont de toate aceste considerente şi  vor alege o soluţie care să nu arunce România într-o criză din care cu greu ar putea ieşi, şi nu se ştie cu ce costuri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite