Semnal de alarmă pentru România la mitingul extremist maghiar de la Târgu-Mureş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei care preferă să se uite în altă parte, am o veste proastă: extremiştii maghiari au depăşit orice limită luni seara la Târgu-Mureş, au încercat să provoace la violenţă, au strigat lucruri oribile despre România şi despre români, şi s-au manifestat în cel mai neo-nazist mod cu putinţă. Mă simt îndreptăţit acum să atrag atenţia că dacă nu punem forţa legii să oprească autonomismul, el va duce la violenţe împotriva românilor.

La Târgu-Mureş s-au adunat toate grupările extremiste posibile: Garda Maghiară, interzisă până şi în Ungaria, Jobbik cu Vona Gabor în frunte, precum şi Mişcarea celor 64 de Comitate, şi de aceea s-a ajuns la provocarea jandarmilor şi la jignirea trecătorilor şi a jurnaliştilor. A existat cu siguranţă dorinţa de a-i face pe jandarmi să răspundă în forţă pentru a da amploare mitingului ilegal şi a acuza asuprirea din partea statului român, exact cum s-a întâmplat cu ultraşii maghiari la Bucureşti la meciul România-Ungaria. Asemenea manifestări vor fi tot mai dese în perioada următoare, pe fondul neliniştilor din Ucraina, dar şi al alegerilor din Ungaria. Autorităţile române nu mai pot să asiste ca simpli spectatori la organizarea unor asemenea atacuri la adresa statalităţii noastre, pentru că lucrurile nu se vor opri aici.

Cum credeţi că s-au simţit românii din Târgu Mureş când bandele de extremişti veniţi de aiurea le strigau luni seara în oraşul lor: "Opincari, plecaţi acasă!", "Să piară Trianonul!", "Ţinutul Secuiesc nu e România!", "În Bucureşti toţi sunt ţigani!"?

Eu am propus interzicerea prin lege a tuturor formelor de manifestări extremiste, dar nu a existat voinţa politică de a pune capăt acestui fenomen grav sau poate că factorii de decizie încă nu realizează pericolul autonomist maghiar. Am propus interzicerea nu doar a manfiestărilor extremiste, ci şi a partidelor care le organizează, aşa cum ar fi şi normal, precum şi interzicerea partidelor care prin activitatea lor aduc atingere Constituţiei. În felul acesta, am tăia răul din rădăcină şi le-am oferi extremiştilor locul cuvenit: în ilegalitate.

Din cauză că înţelegem prost libertatea şi toleranţa, asistăm la ameninţări la adresa românilor în ţara lor, exact cum s-a întâmplat şi la Bucureşti la venirea huliganilor maghiari. Nu mai avem loc în ţara noastră de câţiva descreieraţi care visează la Ungaria Mare şi la statul lui Horthy. Cum credeţi că s-au simţit românii din Târgu Mureş când bandele de extremişti veniţi de aiurea le strigau luni seara în oraşul lor: "Opincari, plecaţi acasă!", "Să piară Trianonul!", "Ţinutul Secuiesc nu e România!", "În Bucureşti toţi sunt ţigani!"?

Cele două proiecte de lege de interzicere a extremismului, manifestărilor de acest tip şi partidelor care încalcă prevederile Constituţiei sunt pe cale de a fi respinse sub pretextul că există deja legi în acest sens. Dacă există, de ce nu sunt aplicate? Românii din Transilvania se simt părăsiţi de statul român la fel ca românii din afara graniţelor, iar acesta este un lucru de o gravitate fără seamăn…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite