Securitatea României, americanii şi ruşii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Friedman, fondatorul Stratfor, una dintre cele mai prestigioase firme de analize geopolitice din lume, a fost recent în România şi s-a întâlnit cu toată „floarea cea vestită” a politicii româneşti, inclusiv cu preşedintele Băsescu. American din fire, Friedman a discutat ce a discutat, iar, la sfârşit, a tras şi nişte concluzii.

Concluzia concluziilor ? Politicienii români şi cam tot ce mişcă în ţara asta, râul, ramul, au încremenit în proiectul anilor 90: intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. Nu contează, spune Friedman, că organizaţiile respective nu mai sunt ce au fost, că se chinuie în prezent să-şi redefinească rolul pe planeta Pământ, noi, românii, suntem ca în reclama cu Batman. Nu ştim decât UE, UE şi NATO, NATO.

Acum, oricât de interesat ar fi domnul Friedman, ca american, să ne îndrepte privirile şi spre alte orizonturi, nu putem spune că nu are dreptate. Intrarea în spaţiul Schengen, în zona euro, teama de a nu rămâne europeni de categoria a doua sunt cele mai importante puncte de pe agenda noastră de ţară. Atât de mult arătăm că ne pasă, încât toţi occidentalii ne-au prins punctul slab şi, fiind mai pragmatici decât noi, ne joacă pe temele astea ori de câte ori au un interes particular. Ce antidot propune George Friedman la dependenţa noastră de Europa? Un parteneriat strategic şi economic solid cu SUA. Minunat. Nu asta ne-am dorit, încontinuu, din 1945 încoace ? Ba da, numai că şi aici lucrurile stau strâmb. Vestea bună, dacă se poate spune aşa, este că nu numai noi ne proiectăm greşit relaţia cu SUA, ci şi americanii relaţia cu noi.

Concret, George Friedman, spune că relaţia actuală dintre România şi SUA se bazează pe un singur lucru palpabil: scutul antirachetă de la Deveselu. Noi, românii, ne închipuim că scutul ăla ne rezolvă toate problemele de securitate, trecute, prezente şi viitoare, iar Washington-ul, interesat de alte zone mai fierbinţi de pe glob, bifează un punct la capitolul implicare în Europa de est. Şi câtă dreptate are domnul Friedman. N-am auzit politician român, începând cu Traian Băsescu şi terminând, pe partea cealaltă, cu Crin Antonescu să nu spună că scutul american e cea mai mare realizare în domeniul securităţii naţionale de la Decebal încoace. Chiar aşa să fie ? George Friedman demontează teoria asta, vorbind niţel şi despre Rusia.

România, spune Friedman, nu se confruntă cu o ameninţare cu rachete. Rusia nu le va folosi niciodată şi, oricum, sistemul de la Deveselu n-ar putea bloca rachetele ruseşti. În lumea de astăzi, ruşii, crede Friedman, nu mai urmăresc să impună prin forţă militară interesele lor naţionale, ci Moscova profită de slăbiciunile UE pentru a-şi crea o reţea de relaţii comerciale în ţările din Europa de est. Bătălia pentru energie şi resurse a devenit mai importantă decât confruntarea militară. Concluzia lui Friedman: interesele de securitate naţională ale României vor fi mult mai bine servite prin investiţii americane, mai ales în sectoare strategice cum sunt energia şi exploatarea minereurilor, decât prin dependenţa de UE şi NATO. Cât se poate de transparent şi tranşant, domnul Friedman.

Înainte să începem să ne indignăm, cred că nouă, românilor, trebuie să ne fie foarte clar un lucru: nimeni pe lumea asta nu va face ceva pentru noi dezinteresat. Să acuzi companii americane că vin să caute gaze în România şi să facă profit este aberant. Să-i acuzi pe ruşi că vor să-şi apere interesele economice e absurd. Până la urmă, noi, românii, trebuie să ştim ce vrem să obţinem, ce e mai avantajos pentru noi şi să facem astfel încât interesele noastre să se întâlnească cu ale altora. Vă dau o veste proastă, stimaţi compatrioţi: societatea filantropică, în care cei mari şi puternici ne dau cadouri nouă, care suntem mici şi slabi, fără să ne pretindă nimic în schimb, nu există. Hai să ne trezim odată la realitate !

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite