La doar două zile de la vizita lui Ponta în SUA, vicepreşedintele Biden a solicitat o convorbire cu Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, alături de Joseph Biden. FOTO: Reuters
Traian Băsescu, alături de Joseph Biden. FOTO: Reuters

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, au avut în cursul serii de joi o convorbire telefonică, desfăşurată la cererea vicepreşedintelui SUA. Asta la două zile de la întrevederea avută de oficialul american cu premierul Victor Ponta în Statele Unite.

În cadrul convorbirii principalele subiecte de discuţie au fost legate proiectele politice şi militare care privesc securitatea internaţională, baza de la Deveselu jucând un rol important.

„Domnul vicepreşedinte Joe Biden şi-a exprimat recunoştinţa faţă de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, pentru modul în care ţara noastră se implică în proiectele politice şi militare care privesc securitatea internaţională, precum şi pentru participarea trupelor româneşti în misiunile militare din Afganistan. Totodată, domnia sa a salutat, de asemenea, în numele Statelor Unite ale Americii, începerea lucrărilor la situl pentru amplasarea sistemului antirachetă de la Baza din Deveselu, o componentă a securităţii şi a structurii de apărare a NATO”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Rolul României în geopolitica europeană a fost evidenţiat de preşedintele Băsescu, liderul de la Palatul Cotroceni reiterând importanţa relaţiilor cu Statele Unite.

image
image

Reacţia ironică a premierului Victor Ponta

„Mă bucur că şi preşedintele a vorbit la telefon cu vicepreşedintele Biden. Citisem marţi că vicepreşdintele Biden stă de vorbă doar cu mine, în timp ce preşedintele ţării stă de vorbă doar cu preşedintele Obama.”

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a reiterat interesul deosebit pentru Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, subliniind că relaţiile bilaterale dintre ţările noastre reprezintă, în acest moment, una dintre cele mai puternice garanţii pentru securitatea României, precum şi pentru stabilitatea regională în Europa de Sud-Est”, continuă comunicatul publicat pe site-ul instituţiei.

Alte subiecte discutate au fost legate de criza din Siria, orientarea unor state europene precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia spre organismele occidentale, dar şi despre importanţa investiţiilor americane în România.  

Vizita lui Ponta în SUA

La începutul acestei săptămâni, mai exact în perioada, 21-23 octombrie, premierul Victor Ponta a fost într-o vizită oficială la Washington, unde a fost primit şi de vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Printre altele, în discuţie a fost abordată şi problema recunoaşterii Kosovo, Ponta spunând că l-a informat pe oficialul american că "anul viitor nu se va întâmpla nimic", dar că în 2015 România va avea o poziţie coordonată cu partenerii internaţionali. 

La scurt timp, însă preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că Victor Ponta nu a fost foarte atent la comunicare când a vorbit despre poziţia faţă de Kosovo, arătând şeful Guvernului "nu era în măsură să dea aceste garanţii, pentru că nu prim-ministrul hotărăşte ce state se recunosc".

Şi ministrul Apărării a fost peste ocean

Şi ministrul Apărării, Mircea Duşa,a fost zilele trecute în SUA la o dezbatere a Consiliului Atlantic al SUA. 

Duşa s-a întâlnit şi cu omologul american, Charles Timothy Hagel, secretar al Apărării cu care a discutat şi a semnat un acord ca în 2014 repatrierea din Afganistan a trupelor şi a tehnicii de luptă ale armatei SUA să se facă prin România, respectiv portul Constanţa şi baza Kogălniceanu.


Citeşte şi:

Ponta: Mă bucur că Biden şi Băsescu au vorbit. Credeam că preşedintele stă de vorbă doar cu Obama

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, ironic, că speră ca, în urma discuţiei avute cu preşedintele Traian Băsescu, vicepreşedintele american Joe Biden să fi fost “reevaluat”.

Şase concluzii despre vizita premierului în SUA

Aparent, o vizită obişnuită. În realitate, o vizită pe care toţi adversarii lui Victor Ponta au încercat să o minimalizeze, să o blocheze sau să o acopere. Ce se poate reţine oarecum obiectiv din această vizită?

Vizita lui Ponta în SUA, la bilanţ

Premierul Victor Ponta a fost primit la Casa Albă şi a avut mai multe întâlniri cu marile companii americane. În urma vizitei a rămas o promisiune concretă: exploatarea gazelor de şist va continua.

Ponta, după întâlnirea cu Biden: L-am asigurat că Justiţia va fi scoasă din bătăliile politice

Premierul Victor Ponta a vorbit marţi, imediat după întâlnirea de la Casa Albă cu vicepreşedintele american Joe Biden, despre temele care au fost tratate în cadrul întâlnirii.

Ponta: Biden mi-a transmis că România rămâne pentru SUA un aliat important în regiune

Potrivit premierului Victor Ponta, recent întors de la Washington, Biden i-ar fi transmis că România rămâne pentru SUA un aliat important în regiune.

Vizita premierului Ponta la Casa Albă, aproape inexistentă pentru mass-media americană

Vizita oficială a premierului Victor Ponta  la Washington a trecut aproape neobservată de mass-media americană,  având loc într-o perioadă tulbure pentru ţara care a găzduit delegaţia oficialilor români. În timp ce oficialii americani încercau să găsească o soluţie pentru impasul politic care a blocat guvernul federal, discuţia vicepreşedintelui Joe Biden cu premierul Ponta a fost doar sumar promovată.

Ponta, primit cu proteste la Casa Alba

Premierul Victor Ponta a fost întâmpinat cu proteste, marţi, la intrarea în Casa Albă, unde a avut o întrevedere cu vicepreşedintele american Joe Biden, transmite Mediafax. Un mic grup de persoane a afişat pancarte împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană ca şi împotriva exploatării gazelor de şist.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite