Sectorul 1 - 1 an de repaus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Tudorache

Sectorul 1 al Capitalei este văzut de foarte multe ori drept o oază a bunăstării pentru bucureşteni şi nu numai. Ultimele alegeri locale, din iunie 2016, au aşezat, la limită, pe fotoliul de primar un personaj cunoscut în viaţa publică drept neperformant, exclus, pierzător.

Dan Tudorache, fost deputat din partea PSD în perioada 2012-2016, câştiga, la limită, în faţa candidatului USR Clotilde Armand, Primăria Sectorului 1. Iată-ne ajunşi în iunie 2017. Tragem linie şi nu vedem nimic. Absolut nimic!

Sectorul 1 este un mix de zone foarte bogate cu zone muncitoreşti şi zone sărace. Este, însă, un sector care s-a dezvoltat armonios într-un ritm occidental. În ultimul an, însă, se simte o stagnare în evoluţiei, iar acest lucru nu este cauzat, ca în foarte multe cazuri din România, de lipsa fondurilor. Această stagnare este categoric cauzată de noua conducere a Primăriei.

Sectorul 1 este un sector care se bucură de un buget foarte mare: 1.195.042.100,00 lei prevederi anuale pe anul 2017 şi 4.061.500.900 estimări în anii 2018, 2019, 2020. În Euro, înseamnă 1.142.726.739 bugetul total pentru Dan Tudorache să rezolve problemele cetăţenilor Sectorului 1 (conform datelor oficiale de pe site-ul PS1). Nu ştiu câte unităţi administrative din România se bucură de un buget pe 4 ani de peste 1 miliard de Euro. Cu toate acestea, banii stau în seif necheltuiţi.

În campania electorală, majoritatea candidaţilor au marşat pe anumite probleme principale cu care se confruntă locuitorii sectorului 1: problema traficului, continuare reabilitării termice sau reamenajarea unor obiective culturale. Altfel spus, locuitorii Sectorului 1 nu îşi doresc decât rezolvarea unor probleme specifice. În rest, toată lumea pare foarte mulţumită de cum a lăsat Andrei Chiliman treburile.

Principala armă din campania electorală a lui Dan Tudorache a fost tăcerea. Spre deosebire de colega lui de partid de la Primăria Capitalei, acesta s-a sfiit să iasă public, iar atunci când a făcut-o şi-a lăsat amprenta prin diverse perle. Cu toate acestea, Tudorache a reuşit să câştige Primăria datorită unor promisiuni (şi combinaţii electorale despre care nu voi vorbi acum, dar dacă într-adevăr sunteţi interesaţi puteţi să îi daţi un telefon doamnei Clotilde Armand şi să îi reamintiţi cum i-a furat PSD-ul fotoliul de primar) pe care se pare că le-a uitat cu desăvârşire. Mai jos am decis să prezint câteva puncte pe care orice Primar de bun simţ, care conduce o unitate administrativă de teapa Sectorului 1, ar trebui să le rezolve.

  • Problema Gării de Nord

Gara de Nord reprezintă una dintre intrările principale ale străinilor în Bucureşti. Cred că nu există documentar despre Capitala României care să nu arate măcar un cadru cu dezastrul din zona Gării de Nord. Atât gara în sine, cât şi parcul din faţa gării au nevoie de o atenţie deosebită. Tot ce trebuie să facă Primarul este să negocieze preluarea acesteia de la Ministerul Transporturilor şi să înceapă reabilitarea. Are bani, are pârghii, nu are chef şi voinţă.

Foto: Cristian Bumbac, Gara de Nord 2017

gara_de_nord_2017
  • Blocul Sora (fostul hotel Dunărea)

În aceeaşi intersecţie, pentru ca tabloul să fie complet, se află un bloc care stă să cadă, frecventat de oameni ai străzii, care generează panică oricărui străin care trece prin zonă. Primăria poate cumpăra acel edificiu şi îl poate transforma într-un centru expoziţional sau într-un cazinou pentru bogaţii Europei. Orice, numai să scoată acel focar din centrul Capitalei. Până acum, nicio reacţie.

Foto: Cristian Bumbac, Fostul Hotel Dunărea 2017

Bloc Sora
  • Problema pasajului Constanţa

Aţi încercat să treceţi pe jos dinspre Chibrit înspre Chitila-Bucureştii Noi? Eu am făcut-o şi vă spun că a fost cea mai mare aventură de când sunt în Bucureşti. Pasajul Constanţa este probabil cea mai mare durere a bucureştenilor care locuiesc în Chitila şi Bucureştii Noi. Un pasaj care stă să cadă, îngust, care nu face faţă traficului din prezent. Nici în acest caz Primarul nu a propus măcar o soluţie, d-apoi să înceapă procedurile.

Foto: Cristian Bumbac, Pasajul Constanţa 2017

pasajul constanta
  • Problema traficului din Nordul Capitalei

Nordului cu Pipera, ora 18:00. Încercaţi, dacă nu ştiţi deja cum este, să faceţi o vizită. Îmi amintesc prima ieşire publică a Primarului Dan Tudorache care nu a făcut altceva decât să genereze hohote de râs. Nu ştiu câţi îşi mai aduc aminte, dar Dan Tudorache rezolva problema traficului din Bucureşti prin îngustarea trotuarelor pentru a face mai mult spaţiu pentru maşini. Din păcate sau din fericire nici acest lucru nu a fost pus în aplicare. De asemenea nu a fost găsită nici soluţia salvatoare (dovada video).

  • Teatrul Bazilescu

Despre Teatrul Bazilescu au dezbătut aproape toate partidele aflate în cursă. Un obiectiv care se află într-o stare avansată de degradare şi de care s-ar bucura un număr foarte mare de cetăţeni. Şi aşa Bucureştiul nu are prea multe construcţii istorice, iar pe cele pe care le are le ignoră cu desăvârşire.

Foto: Cristian Bumbac, Teatrul Bazilescu 2017

teatru_bazilescu_2017
  • Parcul Cireşarii

Nu cred că este campanie electorală în care să nu se vorbească despre Parcul Cireşarii. Şi în 2016 au fost promisiuni, dar până în prezent nicio acţiune.

  • Panouri fonice pentru zona Băiculeşti (cartier Pajura)

Zonă străzii Băiculeşti din cartierul Pajura se confruntă cu pericolul trenurilor zilnic. Cetăţenii de aici nu îşi doresc altceva decât panouri fonice pentru a atenua zgomotul făcut de trenurile care trec zilnic prin zonă, dar şi pentru a asigura protecţia copiilor care au intenţia uneori să se joace pe lângă calea ferată. Investiţia minoră, impactul major. Nicio mişcare până acum.

Foto: Cristian Bumbac, Strada Băiculeşti 2017

image
  • Piaţa Matache, Cinematograful Patria, cartierul Odăi (un cartier izolat pe centura Bucureştiului), continuarea procesului de reabilitare termică şi multe alte proiecte punctuale pe care Primarul Tudorache nu numai că nu le-a început, dar nici măcar nu a adus în dezbatere publică vreunul.


Foto: Cristian Bumbac, Piaţa Matache 2017

piata_matache_2017

Îmi imaginez că prima reacţie a domnului Primar va fi: nu intră în atribuţiile noastre! Am observat că în majoritatea interviurilor are tendinţa de a pasa imediat responsabilitatea către Primăria Generală sau către Guvern. Acest lucru nu este complet greşit, însă, cel puţin tinerii care locuiesc sau care vor să locuiască în Sectorul 1 îşi doresc un edil mult mai activ, care se zbate să rezolve marile probleme. Iar acest lucru poate fi făcut, chiar dacă nu este scris în fişa postului.

Este păcat să vezi cum un sistem funcţional este înfrânat de către anumite personaje.

Nu ştim dacă se întâmplă acest lucru cu intenţie sau pur şi simplu este vorba doar despre neimplicare sau neştiinţă. Sau cine ştie, de când s-a ridicat DNA din scaun poate nu mai rentează atât de mult să îţi faci treaba în Primărie.

Aştept cu sufletul la gură următorii 3 ani din mandatul lui Tudorache. Sunt sigur că după ce va vedea supărările mele se va apuca de treabă! Succes domnule Primar! Aştept să mă invitaţi la inaugurări (Noua Gară, noul Pod Constanţa etc.).

Foto: Cristian Bumbac, Bloc reabilitat - Bloc nereabilitat 2017

bloc_nereabilitat_sector_1
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite