Secretul lui Nicolicea: A făcut Dreptul la Spiru Haret, forma de Învăţământ la Distanţă. A rămas repetent la prima facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai bine păzite secrete din politica românească e pe cale să fie aflat, măcar şi parţial: unde a terminat Facultatea de Drept deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Eugen Nicolicea e deputat din anul 1992. Biografia sa oficială de pe site-ul Camerei Deputaţilor arată că este absolvent a două facultăţi: Electronica şi Dreptul. La niciuna dintre ele însă nu se spune unde a absolvit şi în ce an.

În momentul de faţă, Eugen Nicolicea este preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, adică acea comisie fără ale cărei rapoarte sau avize nu poate fi adoptată nicio lege, indiferent de zona pe care o reglementează. Din acest motiv, calificarea profesională în domeniul Dreptului a lui Eugen Nicolicea capătă o semnificaţie aparte. Aceasta cu atât mai mult cu cât în această perioadă, în Comisia specială din Parlament (Comisia Iordache), Eugen Nicolicea este unul dintre cei mai prolifici autori de amendamente la Legile Justiţiei, la Codul penal şi la Codul de procedură penală.

La început am trimis un SMS: „Domnule Nicolicea, vă rog să-mi spuneţi unde şi când aţi urmat Facultatea de Drept, căci în CV-ul dumneavoastră oficial nu apar aceste informaţii”. Niciun răspuns, de niciun fel.

În aceste condiţii, ziarul „Adevărul” a făcut o solicitare oficială către Camera Deputaţilor, prin care au fost cerute aceleaşi informaţii. Răspunsul primit a fost stupefiant: „Solicitarile dvs. nu fac obiectul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit dispozitiilor art. 2 lit. b) din Legea nr. 544/2001, prin informatie de interes public  ”se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei. Astfel cum rezulta din articolul invocat, legea mentionata este aplicabila autoritatilor si institutiilor publice, nu persoanelor fizice, indiferent de statutul sau de functia/ calitatea acestora”.

Repetent la Automatizări

Ca urmare a unui apel lansat pe Facebook, au început totuşi să sosească informaţii privitoare la trecutul professional al lui Eugen Nicolicea.

Am aflat astfel că deputatul PSD a intrat la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare a Universităţii din Timişoara în anul 1976. Un fost coleg de-al său ne-a mărturisit că „undeva prin anul II sau III a rămas repetent”. „Tot nu reuşea să treacă un examen şi atunci s-a transferat de la Automatizări şi Calculatoare la Electronică, unde a şi terminat, în anul 1982”. A primit repartiţie la Şantierul Naval din Drobeta Turnu Severin, localitatea sa de baştină.

A doua facultate

A doua facultate urmată de Eugen Nicolicea a fost Dreptul, cea despre care nu doreşte să ofere niciun fel de relaţii. Un fost profesor ne-a mărturisit însă marele secret: a urmat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”.

Un fost profesor de la filiala din Drobeta Turnu Severin a Universităţii Spiru Haret ne-a spus că Nicolicea era student acolo „la nivelul anilor 2008 sau 2009” şi că a urmat doar trei ani de facultate, pentru că a făcut doi ani într-unul singur. „În acelaşi timp făcea aceeaşi facultate şi nevasta, şi fiica lui”, susţine profesorul.

Un document obţinut de Adevărul de la o sursă anonimă confirmă spusele profesorului. Astfel, deţinem un document centralizator emis de Universitatea Spiru Haret, conţinând rezultatele obţinute de studenţii la Drept, Anul III, forma Învăţământ la Distanţă, în sesiunea de examene din iarna anului 2008. 

Din cei 5.333 de studenţi din toată ţara înscrişi în listă, Eugen Nicolicea figurează la poziţia 2066. Avea atunci 52 de ani. A obţinut nota 6 la Drept administrativ, nota 8 la Drept internaţional public, nota 9 la Drept internaţional privat, nota 9 la Drept comparat, nota 8 la Dreptul societăţilor, nota 10 la Limba engleză şi tot 10 la Relaţii individuale de muncă.

nicolicea

Nota 5 era garantată

Fostul profesor ne-a relatat şi cum decurgeau cursurile şi examenele la Spiru Haret. „Ăştia de la Învăţământ la Distanţă nu veneau deloc la cursuri, învăţau de unde puteau şi veneau doar în sesiune. Sesiunea dura vreo lună şi jumătate, iar examenele se ţineau doar sâmbăta. Studenţii veneau aici la filială, se aşezau la un calculator şi-şi băgau o parolă. Li de deschidea grila de examen, cu trei variante de răspuns la fiecare întrebare. Corectă era doar o singură variantă, nu erau întrebări în care să fie corecte două sau toate trei variantele. Iar întrebările erau astfel formulate că dacă bifai la toate întrebările doar varianta A, aveai asigurată nota 5. Nota o primeau pe loc, tot prin calculator”.

„Adevărul” l-a contactat telefonic pe Marian Ilie, actualul decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Spiru Haret, spre a-i solicita înformaţii privind perioada în care Eugen Nicolicea a fost student şi dacă a susţinut examenul de licenţă. „Trimiteţi un e-mail cu solicitarea, o s-o transmit departamentului nostru de comunicare şi la rectorat, dar nu cred că e o problemă să primiţi răspuns”, ne-a spus decanul. Am trimis e-mailul pe 12 decembrie, dar răspunsul nu a sosit încă.

Absolvenţi prin ordonanţă de urgenţă

În anul 2009, Universitatea Spiru Haret a fost implicată într-un uriaş scandal. Ministerul Educaţiei a decis că numeroase filiale şi forme de învăţământ de la această universitate funcţioneaază ilegal, întrucât nu sunt nici acreditate, nici autorizate provizoriu. Între acestea, figurează şi filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de Învăţământ la Distanţă - cea absolvită de Eugen Nicolicea. Zeci de mii de studenţi s-au văzut în situaţia de a nu-şi lua diploma de absolvire sau de licenţă. A urmat mii de procese, prin care statul a fost obligat să recunoască, totuşi, studiile acestor oameni, câtă vreme a permis şcolarizarea lor, deşi calitatea învăţământului nu era atestată.

Abia în vara anului 2015, ca să stopeze avalanşa de procese, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care absolvenţilor aflaţi în această situaţie li se recunosc studiile – indiferent cum au fost făcute.

La acest moment, încă nu ştim dacă Eugen Nicolicea şi-a luat licenţa la Spiru Haret, la o altă facultate, dacă şi-a luat-o ca urmare a unui proces sau ca urmare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului Ponta. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite