Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mihai Paşca vrea ridicarea MCV în 2022 şi „reafirmă” angajamentul de a desfiinţa Secţia specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mihai Paşca anunţă că vrea ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene anul viitor, deşi România nu a desfiinţat Secţia specială pentru magistraţi şi nu a eliminat modificările la legile justiţiei făcute de fostele guverne PSD.

Paşca a transmis dorinţa de ridicare a MCV unei delegaţii de experţi ai Comisiei Europene în cadrul unei noi misiuni de evaluare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi a Mecanismului Statul de Drept (Rule of Law), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

„Obiectivul prioritar al Ministerului Justiţei rămâne ridicarea MCV pentru România şi ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, chiar în cursul anului viitor”, a spus Paşca.

Potrivit sursei citate, referitor la desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie(SIIJ), secretarul de stat Paşca a reafirmat angajamentul în acest sens, arătând că obiectivul figurează programul de guvernare al guvernului Ciucă, dar că va fi realizat doar în condiţiile unui dialog cu corpul magistraţilor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, în cadrul audierilor din Parlament: „Magistratura în ansamblu este oarecum în discordie privind unele aspecte. Desfiinţarea SIIJ este un exemplu. Avem restanţe în MCV în Justiţie.”

În ceea ce priveşte adoptarea legilor Justiţiei, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au arătat că s-a încheiat dezbaterea publică asupra acestora, noul ministru al Justiţiei urmând să stabilească şi să promoveze forma lor finală. De asemenea, proiectele legilor de punere în acord a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale au fost puse în dezbatere publică.

Mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar şi de a intensifica lupta împotriva corupţiei. 

MCV se va încheia atunci când toate obiectivele de referinţă vor fi îndeplinite în mod satisfăcător. Viteza acestui proces depinde de cât de repede va reuşi România să transpună recomandările în practică într-un mod durabil. 

Comisia Europeană anunţa în iunie 2021, că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite