Secretarul-general NATO: Scutul antirachetă va fi eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO

Secretarul-general NATO, Anders Fogh-Rasmussen, consideră că scutul antirachetă va fi eficient şi va proteja întregul teritoriu al statelor aliate.

„Testele s-au încheiat cu succes. Ele arată că scutul antirachetă va fi eficient și va fi o bună investiție, mai ales din perspectivă europeană. SUA ne oferă sistemele lor antirachetă, la care se adaugă capacitățile NATO și cele ale statelor aliate. Toate acestea puse împreună oferă acum protecție nu doar trupelor desfășurate în anumite regiuni, așa cum era cazul înainte, ci întregului teritoriu al statelor aliate", a afirmat Rasmussen la Adunarea Parlamentară a Nato, răspunzând unei întrebări pe această temă. "Vă pot asigura aşadar că acest sistem va fi eficient şi o bună investiţie. În afară de asta, dacă privim din perspectivă europeană, este un târg avantajos, pentru că SUA furnizează un sistem de apărare care reprezintă o contribuţie la sistemul de apărare al bazelor NATO", a declarat secretarul general NATO.
Explicaţia Secretarului general al NATO a venit după ce sâmbătă vicepreședintele Adunării Parlamentare a NATO, francezul Jean Michel Boucheron, a pus la îndoială eficiența scutului antirachetă, susținând că sistemul lasă să treacă trei sferturi dintre rachete. Delegația franceză care participă la Adunarea Parlamentară a NATO de la București s-a distanțat de comentariile lui Boucheron, subliniind că acestea reflectă doar poziția acestuia.
Rasmussen a spus că salută decizia României privind scutul antirachetă. "În primul rând, mă bucur foarte mult de anunţul făcut de Turcia, România, Polonia şi Spania că vor găzdui facilităţi legate de apărarea antirachetă şi sper să auzim şi alte anunţuri în lunile care urmează până la summitul de la Chicago", a declarat secretarul general al NATO. El a spus că aceste anunţuri "demonstrează angajamentul şi solidaritatea existente în cadrul Alianţei". "Vom introduce sistemul de apărare antirachetă prin abordarea gradual adaptivă", a mai spus el. Rasmussen a declarat că peste 30 de entităţi din lume dispun de tehnologii care pot reprezenta o ameninţare. "Ameninţarea există", a spus el.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite