Secretarul general adjunct al NATO, decorat la Cotroceni. Iohannis: Îi mulţumesc că a fost un prieten adevărat al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Vershbow şi Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro
Alexander Vershbow şi Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a fost decorat luni de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Ofiţer, în semn de înaltă apreciere a sprijinului constant acordat ţării noastre, pentru viziunea pusă în dezvoltarea şi realizarea securităţii euroatlantice.

Şeful statului român i-a mulţumit ambasadorului Vershbow „pentru întreaga sa activitate ca adjunct al secretarului general al NATO şi pentru contribuţia sa directă şi importantă la îndeplinirea obiectivelor Alianţei“. „Mandatul său a avut loc într-o perioadă extrem de dinamică şi într-un context de securitate foarte complex, marcat de o lipsă de predictibilitate accentuată, în care Alianţa Nord-Atlantică a fost nevoită să gestioneze simultan o serie întreagă de provocări şi ameninţări serioase, deopotrivă în vecinătatea sa estică şi în cea sudică“, a afirmat Klaus Iohannis.

Liderul de la Palatul Victoria a arătat că Alexander Vershbow este „un deschizător de drumuri, implicându-se direct şi eficient, astfel încât NATO a putut să îşi asume un rol nu numai ambiţios, dar şi credibil şi, mai ales, eficace în gestionarea ameninţărilor actuale“. „Experienţa sa deosebită şi înţelegerea profundă a evoluţiilor din vecinătatea estică a Alianţei au fost determinante în definirea măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO. La fel de apreciată a fost şi implicarea sa activă în consolidarea sprijinului Alianţei pentru ţările partenere şi în aprofundarea dialogului cu acestea", a adăugat liderul de stat român, care a mai spus despre secretarul general adjunct al NATO că este un „prieten adevărat" al României.

„Sunt foarte onorat să primesc acest ordin. Este o onoare deosebită să fiu recunoscut de o ţară care aduce o contribuţie importantă la NATO şi la securitatea noastră colectivă", a declarat Alexander Vershbow. Oficialul NATO  a amintit de implicarea României în activitatea Alianţei. "În cei 12 ani de când România s-a alăturat Alianţei, v-aţi dovedit de nenumărate ori valoarea, prin implicarea dumneavoastră în misiunile din Afganistan şi Kosovo, prin faptul că aţi găzduit elemente-cheie ale sistemului de apărare antirachetă al NATO, prin contribuţiile dumneavoastră active la hotărârile de la Summitul de la Varşovia pentru a întări apărarea NATO şi pentru a consolida poziţiile sale", a adăugat el.

Alexander Vershbow a vorbit şi despre mediul politic, în momentul în care ţări din Europa Centrală şi de Est au devenit aliate NATO. „Sunt deosebit de mândru că am putut să ajut la modelarea unor politici care au permis să urăm 'bun venit' României şi celorlalte ţări central-europene în Alianţa Nord-Atlantică. Foştii adversari au devenit, la început, parteneri şi, după aceea, prieteni şi aliaţi foarte puternici“, a a adăugat Vershbow. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite