Sebastian Ghiţă, despre diaspora: „Habar nu am avut că oamenii ăia se interesează de România şi că vor să voteze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Sebastian Ghiţă a demisionat vineri din PSD FOTO Mediafax
Deputatul Sebastian Ghiţă a demisionat vineri din PSD FOTO Mediafax

Sebastian Ghiţă, care şi-a anunţat vineri demisia din PSD, a declarat, în cadrul unei intervenţii la Realitatea TV, că dezastrul votului în diasporă, în turul I şi al II-lea al alegerilor prezidenţiale, nu a fost cauzat intenţionat. „Nu am fost răi, am fost fraieri, habar nu am avut că oamenii ăia se interesează de România şi că vor să voteze”, a afirmat, vineri seară, Ghiţă.

În ceea ce priveşte votul din diaspora, unde oamenii au stat la coadă ore întregi ca să poată vota, Ghiţă a spus că nesuplimentarea secţiilor de votare nu a fost rea-voinţă şi că legea nu permitea să schimbe numărul de secţii între tururile de scrutin.

„Dragnea nu a avut atribuţii în organizarea votului din străinătate. Chestiunea asta trebuie tratată corect, legea spune clar că nu ai voie să schimbi numărul de secţii de votare între cele două tururi de scrutin. Ştiu că e la modă să se spună că am fi putut face mult mai mult, însă, din păcate, partidele, instituţiile nu ar fi putut să le facă. Să ştiţi că aşa a fost şi la referendum, şi la alte alegeri, de fiecare dată s-a stat la coadă”, a declarat Sebastian Ghiţă la Realitatea TV, vineri seara.

„Nu am fost răi, am fost fraieri, habar nu am avut că oamenii ăia se interesează de România şi că vor să voteze. Nu am ştiut. Am crezut că vor fi numai 250.000 în diaspora.”

În ceea ce priveşte demisia din PSD, el a spus că va fi deputat independent de acum încolo şi că nu i se alătură lui Marian Vanghelie, care vrea să întemeieze o formaţiune de stânga în urma demiterii din PSD.

„După demisia din PSD, rămân deputat independent. Sigur nu mă înscriu în partidul pe care îl pregăteşte Vanghelie.”

„Sper şi doresc să-i văd pe cei din PSD că fac ce le-au cerut oamenii, fără comunism şi corupţie în PSD.”

România are nevoie de o nouă lege a partidelor

Ghiţă a mai spus că nu a finanţat PSD şi Partidul Liberal Reformator (PLR), condus de Călin Popescu Tăriceanu. 

Nu am finanţat partidul lui Tăriceanu. România are nevoie de o nouă lege a partidelor şi de o transparenţă în finanţarea partidelor. Firmele nu dau bani partidelor ca să facă corupţie. Nu am finanţat PSD şi PLR, nu am nicio firmă la care să fiu acţionar, nu o să găsiţi niciun euro trimis la vreun partid de mine, am finanţat numai propria campanie electorală”, a afirmat Ghiţă, care a descris şi ce înseamnă pentru el ideea de social-democraţie. „Pentru mine, ideea de a încerca să dau şi celorlalţi este ideea de social-democraţie, eu cred că stânga trebuie să aducă în România egalitate de şanse, să fie o competiţie egală. Astăzi suntem puţin dezechilibraţi, spre exemplu, în Bucureşti, în zona marilor afaceri, companiile din alte oraşe nu au acces, numai foarte puţine reuşesc să se strecoare”, a mai spus deputatul.

Ghiţă a demisionat din PSD după ce i-a cerut lui Ion Iliescu să se retragă din partid

Deputatul Sebastian Ghiţă, prieten apropiat al premierului, şi-a dat demisia din PSD, precizând că anterior a vorbit cu liderul social-democraţilor, Victor Ponta. Joi, Ghiţă i-a cerut preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, să se retragă din partid.

„Am fost chemat de domnul Ponta la biroul dânsului. Am avut o discuţie serioasă despre evenimentele politice din ultima perioadă. Cred că astăzi Victor Ponta este un altfel de lider.  Cred că a înţeles ce vor românii de la dânsul. Mi-a spus că declaraţiile pe care le-am dat sunt corecte, dar că nu pot să am iniţiative personale nediscutate cu colegii de partid. Am înteles punctul său de vedere şi am hotărât să demisionez din PSD! Nu voi mai reveni în acest partid cât timp chestiunile legate de comunism, corupţie şi schimbarea legii partidelor politice nu sunt  rezolvate", a declarat Ghiţă.

Cât despre excluderile lui Marian Vanghlie şi Mircea Geoană din PSD, Sebastian Ghiţă a spus că au primit ce meritau. „Le-am spus colegilor de-acum un an că trădează interesul comun pentru interesul personal. Geoana a vrut să-l santajeze pe Ponta, cerându-i funcţia de ministru de externe. M-a sunat să îmi spună că, dacă Ponta nu îl numşte ministru de externe, atunci va fi razboi în PSD. Ponta a ales un profesionist, pe Bogdan Aurescu. Vanghelie reprezenta ce este mai josnic şi mai urat in partidele politice: corupţie, trădare, minciuna! Am fost un adversar al lui Vanghelie de când am intrat în PSD. Şi cred că ieri oamenii i-au aratat cu adevărat ce cred despre el. Nu poţi să ai un agramat, un neinstruit, un hoţ lider al partidului în Bucureşti, şi să câştigi alegerile. Ne era ruşine să spunem în tară ca Vanghelie este unul dintre noi! După congresul PSD vom vedea toţi dacă mesajul românilor a fost înteles sau este ignorat de oamenii din acest partid", a spus Ghiţă.


Citeşte şi:

Vanghelie, la Adevărul Live: Dragnea s-a opus să deschidă noi secţii de votare în diaspora. În 2008, Ponta s-a umilit la Băsescu ca să-l pună ministrul justiţiei

Ponta: Cred că am putea continua şi cu un alt prim-ministru

Geoană a renunţat la funcţia de Înalt Reprezentant al guvernului. Pesedişti, luaţi-vă partidul înapoi!

Cum văd liderii PSD din ţară excluderea lui Şova, Geoană şi Vanghelie din partid: „Sancţionarea lui Geoană îl transformă într-un veritabil om politic“ 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite