Se schimbă garnitura de lideri din Parlament. Cine primeşte o funcţie bine plătită în această sesiune

Se schimbă garnitura de lideri din Parlament. Cine primeşte o funcţie bine plătită în această sesiune

Cătălin Predoiu şi Cristian Ghinea sunt la un pas de a-şi pierde funcţiile din BP de la Camera Deputaţilor, în timp ce Iulian Dumitrescu (dreapta) are mari şanse să fie noul lider al senatorilor PNL. FOTO Colaj Adevărul

Principalele partide de Opoziţie vor să schimbe oamenii din Parlament care deţin funcţii de conducere sau sunt lideri de grup. PNL este campion al reorganizării, în contextul în care va schimba complet garnitura de lideri, dar şi în USR sunt ape tulburi, în contextul scandalului dintre Nicuşor Dan şi Cristian Ghinea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sesiunea parlamentară de toamnă debutează cu schimbări la nivelul mai multor partide politice, în condiţiile în care în ultimele trei luni în acestea au avut loc schimbări majore: alegeri interne, demisii ale liderilor şi promovări în Guvern.

PNL, principala forţă a opoziţiei politice, va stabili în şedinţa grupurilor reunite din acest weekend membrii care îi vor reprezenta la nivel de conducere de Camera Deputaţilor şi Senat, dar şi liderii de grup. Potrivit unor surse politice, PNL va decide retragerea lui Cătălin Predoiu din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi propunerea deputatului Ben Oni Ardelean pentru această funcţie. Ardelean a fost ales la Congresul din 17 iunie vicepreşedinte, în timp ce Predoiu nu mai deţine nicio funcţie de conducere în partid, după ce şi-a anunţat candidatura la şefia partidului, apoi s-a retras.

USR pregăteşte „mazilirea“ lui Ghinea

Potrivit unor surse din USR, Cristian Ghinea nu va rămâne secretarul Camerei Deputaţilor şi în sesiunea de toamnă a Parlamentului.  USR va veni cu o nouă propunere pentru funcţia de secretar, post care îi revine potrivit înţelegerii parlamentare. Decizia USR vine în contextul în care Cristian Ghinea are un conflict deschis cu Nicuşor Dan, soldat cu plecarea fostului lider USR din partid după referendumul intern pe tema familiei tradiţionale. Sursele citate susţin că Ghinea va cere mâine în interiorul grupului USR să se supună la vot schimbarea sa din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor, însă majoritatea este pe muchie de cuţit. Teoretic, grupul USR din Camera Deputaţilor este controlat de Nicuşor Dan. „Şi înainte de refrendumul intern se spunea că Nicuşor va câştiga, dar a ieşit invers. Vom vedea mâine la vot. Ar fi bine să existe un consens înainte, să nu ne mai facem de râs“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii USR pentru „Adevărul“.

 O altă schimbare va avea loc la Comisia de administraţiei, unde va fi pus deputatul Florin Roman în locul lui Cristian Buican. În schimb, Buican va primi locul de secretar al Camerei Deputaţilor, funcţie în care îl va înlocui pe Mugur Cozmanciuc, politician aflat în tabăra pierzătoare la
congres.

Gorghiu, lăsată pe dinafară

Pe de altă parte, Raluca Turcan va fi menţinută lider de grup, ceea ce nu se întâmplă cu omologul său de la Senat, Mario Oprea. Acesta din urmă va fi înlocuit cu Iulian Dumitrescu, senator ales în funcţia de prim-vicepreşedinte la congres. Şefia grupului ar fi vizată şi de Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL, dar aceasta nu are susţinerea politică necesară. „Vă daţi seama ce ar însemna să avem două femei ca lider de grup? Am ajunge iar în perioada în care aveam la conducere doar femei, ceea ce nu dă un semnal chiar de forţă“, au declarat surse liberale pentru „Adevărul“. Pe de altă parte, tot surse liberale susţin că Dumitrescu nu e chiar cea mai bună decizie, dar trebuie să se ţină cont de calculul politic şi influenţa fiecăruia.

Iulia Scântei, cea care acum e vicepreşedinte al Senatului din partea PNL, va fi înlocuită de Cornel Popa, senator de Bihor, puternic sprijint de primarul Oradei, Ilie Bolojan, potrivit unor surse politice. De altfel, Popa este unul dintre cei mai experimentaţi senatori, fiind la al patrulea mandat de parlamnetar. Singurul care va rămâne în funcţie la Senat este Marcel Vela, cu toate că şi acesta s-a aflat în tabăra lui  Cristian Buşoi la alegerile interne.

Revenirea lui Şerban Nicolae

Senatorul PSD Şerban Nicolae ar urma să fie noul lider al aleşilor din Camera superioară, potrivit unor surse politice, după ce Mihai Fifor a fost numit ministru al Economiei în Guvernul Tudose.  Practic, ar avea loc o revenire a lui Nicolae, după ce a fost „pedepsit“ de partid că nu a ascultat de poziţia partidului în ceea ce priveşte proiectul legii graţierii, prin retragerea sa de la şefia grupului şi a Comisiei Juridice în luna mai. Aşadar, doar patru luni a fost „retrogradat“ Şerban Nicolae.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările