Se pregăteşte a doua salvare a lui Dan Şova de la arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Dan Şova, avocat de profesie, a votat împotriva Justiţiei Foto: Mediafax
Senatorul Dan Şova, avocat de profesie, a votat împotriva Justiţiei Foto: Mediafax

Potrivit unor surse politice, mulţi dintre senatori vor vota împotriva ridicării imunităţii lui Dan Şova, aşa cum au făcut şi în primăvară, profitând de faptul că nu mai există o majoritate parlamentară clară. Al doilea scenariu, favorabil doar pe moment lui Şova, ar fi împingerea votului până după vacanţa de iarnă

Solicitările procurorilor DNA de reţinere şi arestare prevenitivă pentru senatorul PSD Dan Şova – acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură - vor ajunge astăzi pe masa lui Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului urmează să le trimită mai întâi la Comisia Juridică pentru raport, apoi se va ajunge la votul în plen. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că printre senatorii PSD sunt mulţi care vor vota împotriva solicitărilor Justiţiei. „Va fi un vot extrem de greu. Şova are relaţii directe, este prieten cu foarte mulţi senatori din PSD, UNPR, chiar şi la PNL are câteva intrări, şi, din ce am vorbit până acum cu câţiva colegi, e clar că mulţi vor vota împotrivă. Iar Şova va negocia individual cu fiecare senator. Chiar şi data trecută, când Ponta şi Ilie Sârbu au spus clar că trebuie să-l salvăm, Şova tot a mers pe la fiecare în parte, cel puţin la oamenii din coaliţie“, au spus surse social-democrate pentru „Adevărul“.

Rebelii din PSD
Grupul senatorial al PSD este singurul organism de partid care nu poate fi ţinut în frâu de conducere. Un exemplu elocvent s-a petrecut în urmă cu două luni, când senatorii social-democraţi  aproape că l-au linşat pe fostul ministru PSD al Transporturilor, Iulian Matache, într-o şedinţă la Parlament. A fost nevoie ca Liviu Dragnea să vină personal la Senat pentru a calma spiritele. Cât timp Victor Ponta a condus PSD, în fruntea grupului senatorial era Ilie Sârbu, care controla situaţia.

Dragnea l-a schimbat pe Sârbu cu Mihai Fifor, un senator care n-are pic de influenţă în rândul colegilor. Iar Dan Şova, recunoscut pentru negocierile personale cu fiecare senator în parte indiferent de partid, ar putea profita de nesincronizarea PSD. În  plus, în grupul social-democraţilor există câţiva senatori cu mare influenţă în rândul colegilor, care s-au poziţionat tot timpul de partea celor certaţi cu legea. Printre ei: Şerban Nicolae şi Ecaterina Andronescu, care a devenit solidară cu toţi colegii cu probleme penale de când este cercetată în dosarul Microsoft. De altfel, Andronescu a dat un prim semnal favorabil lui Şova. „Sunt foarte atentă la abordări, cred că cine făptuieşte împotriva legii trebuie să plătească, dar, în acelaşi timp, numai faptul că eşti în viaţa publică şi că eşti acolo pentru că ai încercat cu expertiza profesională să aduci un plus, atunci nu ar trebui să treci prin asemenea situaţii“, a spus liderul PSD pentru Digi 24.

Un  alt parlamentar PSD din conducerea partidului spune că Liviu Dragnea va cere ca toţi senatorii să voteze pentru ridicarea imunităţii, însă nu exclude un vot total opus la final. „Ar însemna să fim complet idioţi să respingem cererile DNA, mai ales acum când abia s-au liniştit apele. Toată conducerea PSD este conştientă că un vot negativ ne-ar aduce mari probleme de imagine. Nici nu vreau să mă gândesc. Însă niciodată nu se poate impune o decizie în totalitate. Şi la învestirea Guvernului Cioloş, Dragnea a spus să votăm pentru, dar mulţi au votat împotrivă“, au spus surse din PSD pentru „Adevărul“. Faptul că nu mai există o majoritate clară în Parlament este un mare avantaj pentru fostul ministru al Transporturilor. Mulţi senatori vor vota împotrivă, apoi îşi vor pasa responsabilitatea de la unul la altul, pentru că nu mai formează o echipă. Cât timp majoritatea PSD-UNPR-ALDE era funcţională, Opoziţia putea demonstra pe baza cifrelor cine e de partea penalilor şi cine e de partea Justiţiei.

Ponta, reactivat
Deşi Victor Ponta pare că nu mai are nicio influenţă în partid, liderii din echipa lui Dragnea spun că fostul premier trage în continuare sforile pentru prietenul Dan Şova. Scenariul este următorul: pe baza relaţiilor foarte bune pe care Ponta le are cu Gabriel Oprea şi cu Călin Popescu Tăriceanu, senatorii UNPR şi ALDE să voteze în favoarea lui Dan Şova. Tăriceanu nici nu pare greu de convins, în condiţiile în care exersează în fiecare zi un discurs anti-Justiţie. „Şi Gabriel Oprea ce imagine să-şi mai păteze acum, când e terminat politic?“, se întreabă un ales PSD. În plus, chiar şi unii senatori UDMR ar putea fi de partea lui Şova, pentru că încă mai sunt datori de când majoritatea PSD l-a salvat pe Laszlo Borbely de începerea urmăririi penale în Camera Deputaţilor.

Îl lasă de Crăciun acasă?
Senatorii ar putea să amâne votul pentru ridicarea imunităţiui lui Dan Şova până anul viitor, profitând de o portiţă din Regulamentul Senatuluii, spun surse parlamentare pentru „Adevărul“. Conform procedurii, Călin Popescu Tăriceanu va trimite astăzi solicitările procurorilor către Comisia Juridică, unde se va întocmi un raport de aprobare sau de respingere a cererilor DNA. Însă Regulamentul nu stipulează o limită de timp în care raportul să fie trimis către Biroul Permanent al Senatului. Iar calendarul este în favoarea lui Şova. „Săptămâna aceasta abia se primesc solicităile. Săptămna viitoare e liber, că e 1 decembrie. Apoi e suficient ca la următoarea şedinţă să nu fie cvorum şi începe vacanţa de Crăciun“, a spus pentru „Adevărul“ un liberal din conducerea Senatului. Comparativ, în Regulamentul Camerei Deputaţilor se stipulează clar că, pentru a întocmi un raport, deputaţii jurişti au la dispoziţie „cel mult trei zile“. „Preşedintele Comisiei juridice poate solicita prelungirea termenului pentru depunerea raportului cu cel mult două zile“, se mai arată în Regulamentul Camerei.

Mirul salvator
În primăvară, când procurorii au cerut arestarea apventivă a lui Dan Şova în dosarul Turceni-Rovinari, în care este implicat şi fostul premier Victor Ponta,  au fost mai multe voturi pentru încătuşarea lui Şova decât împotrivă, însă nu s-a întrunit, aşa cum cerea Regulamentul, majoritatea absolută (din numărul total de senatori), ci doar o majoritate simplă (din numărul senatorilor prezenţi). Evident, a fost o tactică din partea aleşilor PSD să nu se prezinte la şedinţă. Între timp, Regulamentul Senatul a fost modificat în sensul în care se stipulează majoritatea simplă pentru adoptarea unei hotărâri. De la acea şedinţă a Senatului rămâne memorabilă secvenţa în care Ruxandra Jipa, senator UNPR, l-a miruit pe Dan Şova, apoi a votat împotriva ridicării imunităţii. Întrebată, imediat după vot, dacă parlamentarii sunt mai presus de Constituţie, Jipa a răspuns: „Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite