Se poate, Domnule Prim-ministru!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnule Prim-ministru Dacian Cioloş, puteţi să restabiliţi condiţiile legale necesare democraţiei prin eliminarea prevederii antidemocratice, care dă posibilitatea actualilor primari să stea în funcţii până când moartea îi va despărţi de electorat. Nu aveţi obligaţia politică să faceţi acest gest, pentru că nu votul v-a adus în actuala funcţie, dar o aveţi pe cea morală, pentru că nemulţumirea noastră şi pe acest subiect v-a adus în funcţie.

Domnule Prim-ministru Dacian Cioloş, nu trebuie să fii mare cunoscător al teoriilor democratice pentru a-ţi da seama de faptul că alegerea primarilor într-un singur tur este o decizie antidemocratică pe care au luat-o cele două mari partide (PSD şi PNL) în urma unor evaluări ce au vizat doar interesele lor. Niciunul dintre aceste partide nu s-au gândit la cetăţeni atunci când şi-au împărţit mălaiul electoral, crezând că cifrele ce reflectă preferinţele electoratului vor rămâne mereu aceleaşi. Nici cei ce ameninţă cu tot felul de gesturi radicale (adică PSD şi partidul-militar Oprea) şi nici cei ce miaună acum invocând „principiile democraţiei” nu au ascultat vocile ce îi atenţionau că violentează principiile democratice atunci când au bătut palma pentru înveşnicirea actualilor primari. Niciunii dintre ei (nici cei roşu-kaki şi nici cei galbeni) nu ieşiseră din aburii beţiei antidemocratice din 2012 atunci când au votat. Dacă pe cei roşu-kaki nimeni nu i-a suspectat vreodată de simpatii pentru democraţie, de la cei galbeni au fost aşteptări. Era necesară conoaştere unei singure idei din Constituţia libertăţii a lui Hayek: când faci o lege trebuie să te gândeşti ca ea să nu-ţi fie nefavorabilă atunci când ajungi în opoziţie. Dar ei nu au văzut mai departe de bombeu, săgeata li s-a curbat şi singurul orizont pe care l-au văzut a fost „aici şi acum”, devenit în scurt timp „atunci şi acolo”. Astfel, aici şi acum îşi dau seama cât de meschini, cât de mediocri au putut fi atunci şi acolo. Aici şi acum sunt penibili.

Domnule Prim-ministru, este greu de înţeles de ce aţi mai invitat la consultării partidele dacă aţi  anunţat din start că excludeţi cele două variante pe care le aveţi la îndemână: ordonanţa de urgenţă şi asumarea răspunderii care să retabilească cadrul legal care să garanteze alegeri democratice. Credeţi că veţi convinge vreodată majoritatea roşu-kaki să accepte modificarea legislativă care ar trimite-o într-o adevărată competiţie electorală? Credeţi că electoratul va aprecia deschiderea dumneavoastră la un dialog al cărui eşec l-aţi anunţat din start atunci când aţi spus că excludeţi tocmai variantele ce vă stau la îndemână? Credeţi că prin autoemascularea de bună voie şi nesilit de nimeni vă veţi bucura de mai mult respect din partea partidelor? Vă înşelaţi dacă credeţi că se vor întâmpla toate acestea.

De ce tot acest ritual, Domnule Prim-ministru? De ce mimaţi preocuparea pentru democratizarea societăţii? Aţi simţit nevoia să ne comunicaţi prin asta că nu putem conta pe dumneavoastră?

Domnule Prim-ministru, aveţi o sumedenie de argumente pentru a introduce votul în două tururi la alegerea primarilor. S-a vorbit de ceva vreme de ele şi nu mă îndoiesc că le ştiţi. Ar fi culmea să nu le ştie un om pe care România l-a trimis la Bruxelles într-o înaltă funcţie. Eu vă amintesc doar de unul: atunci când aţi fost investit cu actuala funcţie, s-a cerut primenirea clasei politice. Acest proces se realizează în primul rând prin introducerea alegerilor primarilor în două tururi şi a modificării pragului electoral. Cu actuala lege electorală, vom asista doar la reproducerea elitelor politico-administrative şi nu la circulaţia lor. Noile formaţiuni politice nu vor avea nicio şansă. Făcând ca această lege să rămână în forma pe care au adoptat-o partidele ce se comportă acum ca structuri oligarhice, dovediţi că sunteţi de-al lor, chiar dacă afişaţi eticheta neutralităţii.    

Domnule Prim-ministru, vă invit să fiţi puţin atent şi la noi, nu doar la partide! Vorbind între noi, ce vi s-ar întâmpla dacă aţi aplica una dintre cele două măsuri care să readucă la normal legislaţia electorală? Va cădea Guvernul. Şi ce dacă? Nu dumneavoastră veţi achita costurile acestei căderi, ci partidele care o provoacă. Ţineţi atât de mult de scaun? Aveau dreptate cei ce vă acuzau de arivism, aceiaşi pe care îi serviţi acum? A susţine că trimiterea în Parlament, spre moarte sigură, a problemei este o măsură democratică este de-a dreptul o încercare de a ne lua de proşti. Cum credeţi că partidul care prin ordonanţă a legalizat migraţia politică a primarilor va vota pentru redemocratizare? Credeţi că vă onoarează faptul de a vă prezenta cu floreta la o confruntare cu ghioage?

Domnule Prim-ministru, aveţi o obligaţie morală faţă de românii care, chiar dacă nu v-au trimis acum cu votul lor la Palatul Victoria, au aşteptat să puneţi la loc ceea ce au stricat cei pe care i-au fugărit de la guvernare. Sunt românii pe votul cărora aţi ajuns la Comisia Europeană. Poate că este vremea să le răsplătiţi gestul. Se poate, Domnule Prim-ministu! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite