Se conturează o criză politică majoră la Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşirea ALDE de la guvernare lasă clasa politică fără soluţii pentru continuarea guvernării. Un guvern minoritar PSD este o utopie. Fără majoritate parlamentară clară nu-şi poate trece iniţiativele legislative. Iar Avocatul Poporului, Renate Weber de la ALDE, va bloca, prin sesizarea CCR, şi OUG-urile pe care le-ar da Guvernul. În primul rând OUG de rectificare bugetară.

Să ţipi luni de zile, să plece PSD de la guvernare, dar să nu vrei să preiei guvernarea, numai în România se poate întâmpla.

Conducerea PSD înclină spre un guvern minoritar

Speranţa PSD, ca o parte a parlamentarilor ALDE să nu-l urmeze pe Tăriceanu, şi să sară în barca PSD, este deşartă. Cine mai mizează pe un cadavru (politic) viu? Mai degrabă o bună parte dintre parlamentarii PSD vor migra spre Pro România, astfel încât mişcarea lui Ponta de a se uni cu Tăriceanu capătă sens. Aşa se explică de ce Tăriceanu a pus condiţii inacceptabile premierului Dăncilă pentru a rămâne la guvernare. Pur şi simplu a calculat, împreună cu Ponta, toţi paşii care urmează. Plus ca speră să fie susţinut la prezidenţiale de Pro România! 

Va trece prin parlament un guvern minoritar PSD?

În şedinţa de guvern de luni, este foarte probabil ca miniştri ALDE să spună nu rectificării bugetare, care n-a ţinut cont şi de opiniile celor de la ALDE, şi să demisioneze. Chiar dacă OUG privind rectificarea bugetară va fi adoptată fără cei patru miniştri ALDE, Avocatul Poporului are posibilitatea să blocheze OUG de rectificare şi s-o trimită la CCR. Adio rectificare bugetară, iar bani la buget nu sunt!

Schimbarea compoziţiei politice a guvernului necesită o restructurare votată în parlament. Presupun că ALDE şi Pro România vor vota această restructurare, pentru a pune PSD şi guvernul său într-o situaţie imposibilă. Să guverneze fără susţinere parlamentară şi fără OUG-uri, care ar fi imediat blocate la Avocatul Poporului. Ponta are tot interesul ca PSD să facă implozie, pentru a rămâne cea mai importantă forţă de pe stânga scenei politica, cu parlamentarii fugiţi de la PSD la Pro România şi cu ALDE alături. Chiar dacă va trece un astfel de guvern minoritar, în scurt timp şefii PSD îşi vor da seama că e soluţie sinucigaşă şi îi vor impune Vioricăi Dăncilă să demisioneze, moment în care actualul premier devine istorie. Iar dacă nu vrea, demisionează miniştrii, cum s-a întâmplat la Grindeanu. La ce bun să guvernezi dacă nu mai ai pârghiile necesare? Să ajungi de râsul curcilor?

Cum se va configura scena politică

Mă tem de următorul scenariu. În urma mişcărilor de parlamentari ne vom pricopsi cu trei „berbeci“ politici mari, şi alţii doi mai mici: PSD, cu circa 180 de parlamentari, PNL cu 95 de parlamentari, Pro România-ALDE cu circa 80 de parlamentari, USR cu 40 de parlamentari, UDMR cu 30 de parlamentari. Problema este că nimeni nu vrea să se unească cu nimeni pentru a forma un nou guvern, pentru care este necesar un număr de 233 de parlamentari. PNL vrea, dar nu poate singur, USR nu vrea deloc, PSD vrea să-i lase pe alţii să-şi frângă gâtul cu bombele lăsate de ei în buget. Ponta şi Tăriceanu în orice caz nu vor să guverneze, să plătească ei oalele sparte după nişte politici bugetare catastrofale. Fiecare speră ca alţii să-şi mototolească capitalul politic la guvernare, să devină sac de box pentru cei din opoziţie. Şi atunci, cine va guverna? Nu se ştie!

Speranţa este la preşedintele Iohannis

Nu prea mare, dar ţara trebuie guvernată. Este nevoie de un guvern de sacrificiu, care să extirpe de la rădăcină „cangrenele“ bugetare lăsate de PSD. Se va găsi un astfel de premier sinucigaş, după experienţa guvernului Cioloş? Va fi el ajutat de parlament să facă ordine in sistemul bugetar? Foarte greu, spre imposibil. Electoratul înţelege când i „se dă“, când i se ia nu mai înţelege, oricât i-ai explica.

Bine ar fi ca toate aceste previziuni politice să nu se adeverească. Mi-e teamă, totuşi, că ne vom confrunta în săptămânile următoare cu o gravă criză politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite