Se complică lucrurile la PNL. Cine va câştiga alegerile pentru şefia PNL? Cum e mai bine pentru România?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Anunţul premierului Florin Cîţu privind candidatura sa la preşedinţia PNL nu a fost o surpriză. Nu ştiu dacă Orban şi-ar fi dorit să fie candidat unic, precum Dragnea. Dar competita şi adevărurile spuse în campania ce urmează sunt bine venite. Aşa mai aflăm şi noi, muritorii de rând, ce se mai întâmplă în spatele uşilor închise. Nu au lipsit declaraţiile triumfaliste ale ambilor candidaţi. Ce buni sunt ei, şi cât de mult bine au făcut României.

Am scris de multe ori despre realităţile din spatele acestor declaraţii triumfaliste. Mă rezum să cântăresc şansele fiecărui candidat şi să anticipez ce ar fi mai bine pentru România.

Poziţia lui Florin Cîţu

Este nou în politică, nu este învechit în relele şi proastele  obiceiuri ale politicii româneşti. Este mai tânăr, şi mai ataşat principiilor democraţiei autentice, nu mimate. Are în spate susţinători marcanţi din PNL: Emil Boc, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Nicolae Ciucă, Gheorghe Flutur, Robert Sighiartău, Alin Tise, Dan Vâlceanu, Virgil Popescu şi alţii.

Poziţia de premier şi preşedinte al partidului aflat la guvernare este mult mai convenabilă şi mai eficientă pentru evoluţia României în anii ce vin. Conducerea bicefală din timpul PSD s-a lăsat cu închisoare pentru Dragnea şi pierderea alegerilor de către PSD.

Preşedintele Iohannis îl susţine pe Cîţu, nu pe faţă, că nu are voie. Răceala constatată în ultimul timp între Iohannis şi Orban poate fi o dovadă în acest sens.

Poziţia de premier, aflat la împărţirea banilor bugetari, îi obligă pe şefii filialelor să cântărească cu grijă cui dau sprijinul la Congres. Presupunând că Orban ar câştiga alegerile în PNL, tot Cîţu ar rămâne premier, nu poate fi schimbat, ca Grindeanu.

Laudele lui Orban şi Cîţu despre modul cum au condus ţara şi economia nu stau în picioare. Au dus datoria publică a României de la 35% la 50% din PIB,  şi deficitul bugetar la 10% din PIB. Aşa conduceam şi eu finanţele ţării.  Scuza cu pandemia nu e valabila. Au avut şi alte ţări pandemie.

România se împrumută acum la cele mai mari dobânzi din UE, şi există riscul ca investitorii să considere, la un moment dat, că România nu mai prezintă garanţii de returnare a împrumuturilor. Ultimele oferte de împrumut au fost respinse de Ministerul de Finanţe pentru că preţurile cerute erau prea mari.

România ratează şansa de a obţine 28 de miliarde de euro prin fondurile de coeziune, spune Corina Creţu, pentru că nu prezintă proiecte credibile la CE. Despre PNRR vom afla zilele următoare dacă a fost acceptat de CE.

Ce poziţie are Orban

Orban are în spate multe ţinte ratate, multe decizii contrare politicilor liberale. Rezum aici câteva eşecuri:

Orban a pierdut alegerile parlamentare. Prestaţia lui Orban din 2020 a făcut ca PSD să revină de la 22% cât avea pe la mijlocul anului, la 33% la alegerile parlamentare din 2020. Astfel că PNL a ieşit pe locul doi în alegeri, nu pe primul loc cum speră. Orban trebuia să demisioneze după un astfel de eşec. N-a făcut-o, îmbătat de putere.

Orban a pierdut voturile pensionarilor. Nu existau bani, e adevărat. Dar dacă menţii simultan pensii şi salarii nesimţite, salarii şi pensii de la stat cumulate de „barosanii” zilei, nu poţi avea pretenţia că pensionarii să înţeleagă că nu sunt bani.

Negocierea formării guvernului a fost un eşec pentru PNL. Personaje importante din conducerea PNL, Sighiartău, Emil Boc, şi mulţi alţii s-au arătat oripilaţi de modul în care Orban a luat decizii de unul singur la împărţirea ministerelor şi funcţiilor. Şi de rezultatul acestor negocieri, când ministere şi funcţii importante au revenit USR PLUS şi UDMR.

Orban susţine penali în funcţii publice. Exemplul celor doi penali notorii, Alexe şi Chirica nu lasă loc de dubii în această privinţă. Alexe a fost prins cu tabla în sac, iar Chirica a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. În loc să le retragă sprijinul politic şi să-i suspende din partid, Orban le-a retras funcţiile politice de conducere din PNL. Ca şi cum interesa pe cineva aceste funcţii.

Orban îşi plasează obedienţii din partid în funcţii importante ale statului. Scandalul de la Apele Române, multiplicat în multe alte zone de activitate (conducerea spitalelor şi altele) ne arată că  Orban, între competenţă şi obedienţă, alege obedienţă. Şi mulţumirea conducerilor locale ale PNL.  Era suficient să dea afară conducerea de la Apele Române care s-a pretat la numiri în funcţii de conducere  de tot râsul. Nu i-a dat afară, şi alţii s-au arătat încurajaţi să procedeze la fel. Politruci habarnişti, din clientela de partid, au ajuns în funcţii importante ale statului. Exact ca în timpul PSD. Aceeaşi mizerie!

Educatia n-a evoluat in timpul lui Orban. A sustinut-o pe Monica Anisie, care a păstrat intactă educaţia, în forma mostenită de la PSD.

Împreună cu Cîţu, Orban a dus ţara la 10% din PIB deficit bugetar şi 50% din PIB datorie publică. Aşa a condus şi PSD bugetul României. Nu era nevoie să vină alţii să facă exact acelaşi lucru. Orban n-a înţeles importanţa reducerii cheltuielilor bugetare şi a restructurării aparatului bugetar. Sau n-a vrut să înţeleagă pentru a nu pierde voturi. Aşa se face că România a ajuns cu un picior în groapa datoriilor externe.

Cum este mai bine pentru România

În opinia mea, pentru România este mai bine ca Florin Cîţu să câştige şefia PNL. Nu are „geneza”  politică a lui Orban, crescut la umbra lui Iliescu, Năstase, Tăriceanu, Geoană, Ponta. Nu se comportă ca un vătaf pe moşia PNL, cum a arătat la negocierea ministerelor şi funcţiilor în coaliţia de guvernare.

Cel mai important, va acorda dlor Emil Boc, Ilie Bolojan şi altor  politicieni eficienţi şi deschişi realităţilor europene şi principiilor democraţiei, poziţii cheie în conducerea PNL şi va asculta de sfaturile lor. Are o relaţie bună cu preşedintele Iohannis şi va avea susţinerea acestuia.

Totuşi, Florin Cîţu va trebui să înţeleagă că nu prin împrumuturi inrobitoare va creşte economia României, că va trebui să respecte condiţiile puse de UE, dacă vrea bani europeni, să reducă cheltuielile de funcţionare a statului, să reducă numărul  bugetarilor şi să desfiinţeze ordonatorii de credite care nu aduc nimic pozitiv funcţionarii statului român. Este posibil să meargă pe această linie de guvernare, având în vedere că a şi lansat la începutul mandatului idei de desfiinţare a pensiilor speciale, a salariilor şi sporurilor nesimţite, dar nu l-a lăsat Orban să meargă până la capăt.

Vom urmări în continuare campania electorală a celor doi candidaţi la şefia PNL.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite