Se aude „prohodul” coaliţiei PSD-PNL. Ştiam cu toţii că aici se va ajunge, cu excepţia preşedintelui Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Bugetul pe 2022 şi îndeplinirea ţintelor din PNRR pentru trimestrul IV 2021 aruncă în aer coaliţia PSD-PNL. Programele de guvernare şi principiile celor două partide sunt incompatibile. Se vedea din cer realitatea asta, nu şi de la Cotroceni. Florin Cîţu le arată deja pisica celor de la PSD. Dacă bugetul pe 2022 şi îndeplinirea angajamentelor luate prin PNRR nu sunt conforme cu filosofia de guvernare a PNL, adio coaliţie!

Este o chestiune de 2-3 săptămâni până la spargerea coaliţiei de guvernarea actuale.

Ce le transmite Florin Cîţu celor de la PSD

„Votul final (în PNL-n.n) a fost pentru o guvernare care este stabilă, o guvernare în care putem să avem voturi stabile, pentru a duce mai departe programul de guvernare, aşa s-a ajuns la acest compromis, care nu este un CEC în alb, nu este o coaliţie necondiţionată. Şi vă spun că noi chiar începând cu acest buget... rolul PNL în această guvernare este acela de a duce mai departe reformele pe care le-am început. Avem reformele din PNRR la care ţinem foarte mult, reforma pensiile, a salarizării, a administraţiei publice, România educată, digitalizarea...”

Atâta doar că PSD şi PNL au viziuni diferite despre aceste reforme. Iar distanţa este ca de la cer la Pământ. În două săptămâni, cu ocazia realizării Bugetului de Stat pe 2022, diferenţele între opţiunile celor două partide se vor ciocni şi vor duce la spargerea coaliţiei.

Deja Florin Cîţu arată cu degetul către Klaus Iohannis. La întrebarea moderatorului ce vor face dacă se constată că PSD are alte priorităţi şi principii, Florin Cîţu răspunde:

„Vom merge în PNL şi vom lua o decizie. Să ştiţi că sunt opţiuni, dar astăzi aceasta era opţiunea. Ştiţi foarte bine că preşedintele României a spus să negociem până găsim o majoritate stabilă, avem un parteneriat cu preşedintele Klaus Iohannis, aceasta a fost majoritatea stabilă pe care am putut s-o facem în acest moment.”

Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis i-a pus să negocieze o majoritate stabilă, şi doar aceasta a fost pe placul preşedintelui. Atunci să cânte preşedintele Iohannis „prohodul” coaliţiei PSD-PNL!

Premierul Nicolae Ciucă

Este între ciocan şi nicovală. Pe de o parte trebuie să asculte de preşedintele Iohannis, care l-a desemnat pentru funcţia de premier, pe de altă parte de PNL şi şeful partidului, Florin Cîţu. Care realizează, în fine, spre ce prăpastie (politică) i-a împins preşedintele Iohannis. Nu văd cum PNL şi Cîţu să înghită toate măririle de venituri, fără acoperire în resurse, pe care PSD vrea să la introducă în buget. Chiar dacă preşedintele Iohannis îi dă ordin să le „înghită”. România se împrumută deja la costuri extrem de mari, şi nici reformele prevăzute în PNRR nu-i dau voie să facă aşa ceva. Deja Ciolacu vrea să renegocieze PNRR, deşi nu văd în ce calitate ar face-o.

Aşa că, între Klaus Iohannis, Florin Cîţu şi Adrian Câciu, ministrul de Finanţe, pe cine va asculta premierul Ciucă? N-aş vrea să fiu în pielea lui!

Realizarea ţintelor prevăzute de PNRR

Premierul Ciucă admite şi dânsul:

”În PNRR avem 507 jaloane şi ţinte. Suntem în urmă, cel puţin cu elaborarea OUG privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR, aş dori să avem o dezbatere să avem cât de repede ordonanţa pe masă”

În trimestrul IV 2021 sunt de realizat 20 de obiective şi, se pare, că doar 5 au fost îndeplinite. Aşa cel puţin se laudă guvernanţii.

Unele dintre cele 20 de obiective necesită dezbateri publice de câteva luni sau mai mult, nu se pot face într-o noapte din pix.

Exemple de obiective ce nu pot fi realizate în 2-3 săptămâni.

  • Adoptarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 şi începerea aplicării planului de acţiune – termen T4 2021
  • Aprobarea noii Strategii anticorupţie – termen T4 2021
  • Intrarea în vigoare a HG privind programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar – termen T4 2021
  • Instrumente financiare pentru sectorul privat. Investiţii în eficienţă energetică în sectorul rezidenţial şi al clădirilor – semnarea Acordului de contribuţie dintre Comisia Europeană şi Guvernul României– termen T4 2021
  • Instrumente financiare pentru sectorul privat. Garanţia de portofoliu pentru rezilienţă – semnarea Acordului de contribuţie dintre Comisia Europeană şi Guvernul României– termen T4 2021
  • Instrumente financiare pentru sectorul privat . Fondul de fonduri de capital de risc pentru redresare rezilienţă – semnarea Acordului de contribuţie dintre Comisia Europeană şi Guvernul României– termen T4 2021

Şi mai sunt şi altele. Trimestrul I din 2022 presupune alte zeci de obiective, care trebuie pregătite din timp.

Atâta timp cât PSD se gândeşte la renegocierea PNRR, cât timp miniştri importanţi cărora le cade în sarcină îndeplinirea obiectivelor PNRR sunt de la PSD, nu văd posibilă ieşirea la un liman favorabil, cu Bugetul de Stat şi obiectivele din PNRR, în luna decembrie.

Ce se va întâmpla atunci cu actuala coaliţie de gernare? Înclin să-l cred pe Florin Cîţu, care spune că va merge în partid să „rezolve” situaţia. Altă rezolvare decât ruperea actualei coaliţii de guvernare nu văd. Nu de altceva, dar „vârfurile” PNL au înţeles că partidul spre îndreaptă spre nefiinţă, la alegerile din 2024. Când Iohannis dispare din politică, dar PNL ar trebui să mai rămână.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite