Se ascut cuţitele în PSD. Dragnea cu baronii, Ponta cu Ghiţă, în Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Victor Ponta se află în Emiratele Arabe Unite, pentru a-şi reîncărca bateriile după înfrângerea umilitoare de la prezidenţiale, Liviu Dragnea a început să facă lobby la baronii locali pentru a-i susţine candidatura la şefia PSD.

Sâmbătă, jurnalistul RealitateaTV Rareş Bogdan a publicat, pe pagina sa de Facebook, o fotografie care îl înfăţişa pe Victor Ponta distrându-se în clubul „Cavalli“ din Dubai, alături de deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, patronul România TV şi prieten apropiat al premierului. La nicio zi, jurnalistul a publicat şi nota de plată a grupului premierului, în valoare de peste 2.600 de euro. „Din păcate, nu am apucat să-i transmit ceea ce mi-am dorit, dar vă asigur că nu a fost primit călduros absolut deloc de românii care l-au recunoscut şi a primit câteva mesaje elegante şi elocvente“, a scris Amon Mircea, în textul care a însoţit nota de plată si pe care jurnalistul l-a redat. 

Unele voci susţin că premierul, pasionat de raliuri, s-ar fi aflat în Emiratele Arabe Unite pentru ultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, care s-a desfăşurat, duminică, la Abu Dhabi. Oficial, în perioada 19-24 noiembrie, premierul Victor Ponta se află în concediu de odihnă, acesta delegându-şi atribuţiile de coordonare a Executivului către vicepremierul Gabriel Oprea. 

victor ponta

Dragnea caută susţinători

Dacă premierul a ales să plece departe de ţară pentru a-şi reîncărca bateriile, vicepremierul Liviu Dragnea a preferat să se relaxeze după alegeri tot prin muncă.

În timp ce Ponta zbura spre Emiratele Arabe, Dragnea s-a deplasat la Iaşi, un fief cu tradiţie al PSD, condus de Gheorghe Nichita, unde Victor Ponta a pierdut neaşteptat alegerile în favoarea lui Klaus Iohannis. Potrivit unor informaţii din mediul politic ieşean, Liviu Dragnea s-ar fi aflat în Iaşi încă din 19 noiembrie, ziua în care Ponta a intrat în concediu, şi ar fi fost cazat peste noapte, împreună cu Gheorghe Nichita, şi alţi lideri PSD, la celebra cabană de vânătoare a lui Ceauşescu din comuna ieşeană Dobrovăţ. 

Oficial, vicepremierul s-a dus să se întâlnească cu liderii PSD pentru a tranşa strategia post-alegeri, în contextul pierderii usturătoare a prezidenţialelor. „A fost o întâlnire de partid, în care ne-am spus părerea cu ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale. S-a discutat pur şi simplu, nu s-au luat deocamdată măsuri“, au transmis oficiali PSD. Neoficial, Liviu Dragnea s-a dus la Iaşi pentru a-şi face lobby, în contextul congresului din februarie, când, cel mai probabil, social-democraţii îşi vor alege un nou preşedinte. 

Ambiţiile vicepremierului Liviu Dragnea de a prelua şefia PSD, după o eventuală plecare a lui Ponta la Cotroceni, nu au fost un secret. Încă din luna iulie, când Ponta a anunţat că va candida la Preşedinţie, discuţiile despre succesorul lui s-au purtat mai ales în jurul lui Liviu Dragnea. În plină campanie electorală, Dragnea le-a transmis liderilor PSD că va face echipă cu Sebastian Ghiţă, în fruntea partidului.

A doua zi după alegeri însă, Dragnea s-a declarat solidar cu premierul şi părea că a renunţat la orice gând de a prelua cârma PSD. „Am spus dinainte de alegeri, când toată lumea credea că o să câştigăm, că o să fiu împreună cu el şi la bine, şi la rău. Şi o să fiu solidar cu el indiferent ce decizie va lua“, afirma preşedintele executiv al PSD. 

În ciuda solidarităţii arătate premierului, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, Dan Şova şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, i-au cerut demisia, arătându-l cu degetul pentru eşecul de la alegeri. 

Ghiţă renunţă

La scurt timp după alegeri, Sebastian Ghiţă a anunţat public că renunţă la planurile de a prelua conducerea partidului, în tandem cu Liviu Dragnea. „În aceată conjunctură, nu se mai recomandă discuţii despre eventuale poziţii de conducere în partid. Cred că echipa de conducere Victor Ponta-Liviu Dragnea are datoria să respecte ceea ce au spus oamenii. Ponta a primit un vot masiv şi el“, a explicat Ghiţă motivul renunţării la preluarea cârmei partidului. Întrebat cu privire la demisia vicepremierului Liviu Dragnea, Ghiţă a comentat scurt că acest gest nu ar rezolva nimic. 

Iliescu: „Viaţa e cu de toate“

Ion Iliescu invocă necesitatea organizării unui Congres, în care să se analizeze alegerile prezidenţiale pierdute pentru a treia oară consecutiv. Chestionat cu privire la schimbarea lui Ponta, fostul preşedinte a răspuns evaziv. „Asta e altceva. Se va discuta. Nu e vorba numai despre campanil, dar este percepţia electoratului, deci trebuie să stăm să analizăm mai atent şi asta trebuie să o facă oamenii responsabili din partid. Viaţa e cu de toate “, a declarat pentru „Adevărul“ Ion Iliescu.

Visul lui Şova

Şi senatorul Dan Şova a fost interesat de şefia PSD, însă, apariţia, în timpul campaniei, a unor stenograme, l-au determinat să renunţe la acest gând, fiind suspendat temporar din toate funcţiile deţinute în partid. Stenogramele relevau că Viorel Hrebenciuc îi promitea şefia PSD în schimbul promovării unei noi legi a amnistiei şi graţierii. Între timp, vechiul proiect, care a zacut peste un an in sertarele Parlamentului, a fost respins definitiv. „Boss, vei fi preşedintele PSD“, îi promitea Hrebenciuc, iar Şova părea sigur că îl va învinge pe Liviu Dragnea pentru şefia PSD. „În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând“, spunea Şova. 

Citeşte şi:

Rareş Bogdan a publicat pe Facebook nota de plată a premierului Ponta, de la un club din Dubai

 Jurnalistul Rareş Bogdan a publicat duminică, pe contul său de Facebook, nota de plată a premierului Victor Ponta, de la clubul Cavalli din Dubai.

Victor Ponta se reface în Dubai după eşecul în alegerile prezidenţiale. Premierul este însoţit de Sebastian Ghiţă Premierul Victor Ponta şi colegul său de partid, deputatul Sebastian Ghiţă, îşi petrec împreună vacanţa în Emiratele Arabe Unite, la Dubai, scrie Realitatea TV. Cei doi au fost surprinşi într-un club de fiţe din capitala turistică a Emiratelor Arabe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite