Scrisoarea „găsită“. Dragnea nu mai are scăpare!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sfârşit, scrisoarea disidenţilor din PSD a apărut în spaţiul public. Semnată de principalii trei disidenţi: Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu. Scrisoarea este extrem de clară şi dură. Indiferent de numărul de semnatari, presupunând că nu au majoritatea în CEx, Dragnea nu poate conduce ţara şi PSD fără sprijinul principalilor filiale din ţară. Vineri va avea loc CEx-ul PSD care va decide soarta lui Dragnea.

Se ştie acum că 25-30 de membri ai CEx-ului PSD ar fi semnat scrisoarea.

Scrisoarea face o analiză clară a situaţiei din PSD şi a raportării partidului la societate. Semnatarii cer demisia dlui Dragnea din ambele funcţii importante, aceea de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

  • Demisia imediată a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcţia de preşedinte al Partidului şi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor.  

Conducerea PSD va fi continuată, în concepţia semnatarilor, de către dna Vioroca Dancila:

  • Asigurarea interimatului conducerii PSD de către doamna Viorica Dăncilă, preşedinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Democratizarea vieţii interne de partid şi asigurarea funcţionării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Naţional, Comitet Executiv, Consiliul Naţional, Departamente etc.).  

Această solicitare este menită să asigure păstrarea guvernării la coaliţia PSD-ALDE. Principala întrebare este dacă dna Dăncilă va acceptă propunerea, mai ales că dl Ţuţuianu susţine că nu s-a discutat cu aceasta. Va accepta dna Dăncilă să fie considerată drept liderul PSD care înfige cuţitul în spatele dlui Dragnea? Se va considera capabilă să susţină două funcţii de maximă importanţă, preşedinte al PSD şi premier? Ştiind că are greutăţi chiar şi cu funcţia de premier.

  • Îmbunătăţirea actului de guvernare şi consolidarea echipei guvernamentale. Agenda publică a Guvernului trebuie centrată pe investiţii publice, sprijinirea mediului de afaceri în vederea menţinerii ritmului de creştere economică.  

Rezultă din acest obiectiv că semnatarii scrisorii nu sunt mulţumiţi de performanţa guvernării, de faptul că echipa guvernamentală trebuie să fie consolidată,  în mod sigur prin remaniere guvernamentală.

La reproşurile adresate lui Dragnea, găsim: „Promovarea în Guvern, Ministere, Agenţii, alte instituţii publice a unor persoane cu evidente carenţe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.“

  6. Impulsionarea iniţierii şi derulării proiectelor privind infrastructura de mobilitate (autostrăzi, drumuri expres, centuri ocolitoare etc) de către administraţia centrală şi locală.

Contestatarii lui Dragnea consideră că absenţa investiţiilor în infrastructură este o eroare gravă în evoluţia economică a României.

9. Pregătirea corespunzătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, moment ce trebuie să genereze o îmbunătăţire a imaginii României şi a guvernării, în plan internaţional.

Semnatarii scrisorii apreciază  şi ei că la ora actuală România nu este capabilă să preia conducerea preşedinţiei UE în 2019, şi că trebuie pregătită în condiţii mult mai serioase.

13. Adoptarea unei iniţiative legislative privind amnistia şi graţierea, după o largă consultare şi dezbatere cu: Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, asociaţiile magistraţilor, UNBR şi societatea civilă. Reforma justiţiei şi a politicii penale pot reuşi, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

Este clar că nu OUG, cum susţinea Dragnea, este calea pentru o eventuală graţiere şi amnistie.

Sunt multe alte prevederi în scrisoare, relative la îmbunătăţirea activităţii guvernamentale  şi a imaginii PSD.

Ce se va întâmpla la CEx?

Cum spuneam nu cred că Dragnea îşi poate menţine şefia la conducerea PSD fără sprijinul principalelor filiale din ţară. Pur şi simplu nu se poate. În activitatea de organizare a referendumului, de păstrare a majorităţii parlamentare, mai ales în aşteptarea moţiunii de cenzură, este necesară susţinerea principalelor filiale.  Nu de alta, dar parlamentarii sunt legaţi de conducerile filialelor care i-au propulsat în parlament şi, eventual, îi vor propulsa şi la viitoarele alegeri.

Singura ieşire din situaţia explozivă provocată de scrisoare este demisia urgenţă a lui Liviu Dragnea.

Presupunând totuşi, că Dragnea se va crampona de scaun, prima consecinţă va fi pierderea majorităţii parlamentare şi a guvernării, pentru ca guvernul va fi demis prin moţiunea de cenzură

UPDATE 1

Marian Neacşu, Secretar General al PSD

„Da, am semnat scrisoarea pentru că eu consider că este un demers legitim care demonstrează că suntem un partid serios şi responsabil.“

„Am citit cu atenţie declaraţia comună a colegilor noştri şi am constatat că sunt enunţate o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a PSD, care din păcate au fost abandonate în ultima perioadă“, este mesajul transmis de Neacşu colegilor din PSD, obţinut de Ziare.com.

UPDATE 2

Gabriela Firea

„Singura problemă pe care considerăm că nu trebuie să o tolerăm este Liviu Dragnea care a luat partidul pe nume personal“, a spus Firea la Digi 24, care a reiterat că nu doreşte să ia conducerea partidului. 

Întrebată dacă are vreo informaţie că premierul Viorica Dăncilă să vrea să fie preşedinte interimar al PSD, Firea a spus: „Nu cunosc acest aspect. Este ceea ce propunem noi, va exista o dezbatere în CEx“.

UPDATE 3

Gabriel Zetea, preşedintele organizaţiei PSD Maramureş, a declarat, în direct la Digi24, că liderii PSD din Transilvania se vor reuni joi seara, înaintea CExN al PSD, şi vor decide de comun acord dacă vor susţine sau nu scrisoarea în care se cere demisia lui Liviu Dragnea. Zetea a precizat că unele argumente din scrisoare sunt incontestabile, dar că semnatarii scrisorii ar fi trebuit să expună documentul spre discuţii în interiorul partidului, înainte de a o face publică.

UPDATE 4

Paul Stănescu, vicepremier

„Mi-am asumat această declaraţie, alături de dna Firea şi dl Ţuţuianu, conştient fiind că Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură. A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai aşa putem lua deciziile corecte.“

UPDATE 5

Liderul organizaţiei PSD Vaslui, Dumitru Buzatu

„Scrisoarea prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este foarte moderată şi trebuie dezbătută în Comitetul Executiv pentru că actuala criză din interiorul formaţiunii are nevoie de o rezolvare.“

UPDATE 6

Marcel Ciolacu, lider PSD Buzau

„Din păcate, Liviu Dragnea a ajuns un om orbit de putere, orgolii şi spaime imaginare.”

UPDATE 7

Preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, declarat că susţine scrisoarea anti-Dragnea şi îşi asumă textul iniţiat de Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu pentru că partidul este izolat în Europa, iar actul de guvernare prost.

UPDATE 8

Preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, se alături celor trei semnatari ai scrisorii prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea şi susţine nevoia unor măsuri care să îmbunătăţească imaginea partidului şi a guvernului.

UPDATE 9

Mihai Tudose: - Când ai lideri foarte grei ai partidului, organizaţii mari, cu scoruri electorale foarte mari, practic baza partidului, care solicită la unison un lucru, nu ştiu dacă mai e cazul de pronosticuri. Foarte multe dintre voturi care ne-au adus la guvernare sunt din filialele care au semnat acest demers şi susţin acest demers.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite