Scrisoarea deschisă către Iohannis depusă la Cotroceni cu ocazia protestului pentru Avram Iancu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avram Iancu la 46 de ani, consumat de tragedia românilor din Transilvania. Fotografie din colecţia scriitorului Laurian Stănchescu, iniţiatorul legii privind declararea lui Iancu drept ”Erou al Naţiunii Române”
Avram Iancu la 46 de ani, consumat de tragedia românilor din Transilvania. Fotografie din colecţia scriitorului Laurian Stănchescu, iniţiatorul legii privind declararea lui Iancu drept ”Erou al Naţiunii Române”

Domnule Preşedinte, aţi comis o mare greşeală refuzând să promulgaţi legea prin care Avram Iancu este declarat ”Erou al Naţiunii Române”. Folosindu-vă de pretexte procedurale aţi umilit public un simbol al naţiunii române şi un Erou incontestabil al poporului român despre ale cărui merite în rezistenţa naţională din Transilvania aflată sub ocupaţie maghiară ar fi trebuit să aveţi cunoştinţă.

V-aţi alăturat astfel unui şir lung de politicieni din România care au îngropat istoria adevărată a acestor meleaguri, tranzacţionând la bursa voturilor politice şi a majorităţilor parlamentare de conjunctură nu doar resursele şi bunurile ţării, ci şi tradiţiile, istoria şi cultura sa.

Vă solicit pe această cale să nu persistaţi în greşeala pe care aţi comis-o cu scopul de a atrage UDMR la guvernare alături de PNL şi să nu vă folosiţi de influenţa pe care o aveţi în fostul Dvs. partid pentru a tărăgăna la nesfârşit această lege în Parlament, cu scopul de a câştiga în acest fel prietenia şi voturile UDMR care s-a manifestat făţiş împotriva recunoaşterii meritelor lui Avram Iancu.

Măcar din respect faţă de oportunităţile pe care vi le-a oferit această ţară, nu mai blocaţi prin pârghii politice legea care recunoaşte meritele lui Avram Iancu!

Vă consider responsabil pentru amânarea pe termen nedefinit a promulgării acestei legi, precum şi de îngroparea ei în Parlament unde setea de voturile UDMR va trena retrimiterea legii spre promulgare. Consideraţi că astfel v-aţi spălat pe mâini, iar responsabilitatea neadoptării legi va cădea în sarcina altora. Românii nu se lasă înşelaţi. Sunteţi direct vinovat de umilirea publică a lui Avram Iancu a cărui memorie este plimbată acum prin birocraţia intereselor meschine ale politicii Dvs. şi scoasă la mezat pentru modificarea majorităţii parlamentare. 

Aţi demarat ca preşedinte al României printr-o trădare a interesului naţional şi a memoriei acestui popor, la nici trei luni de la instalare. E timpul să vă reconsideraţi opţiunile. Sunteţi preşedinte al unui popor cu o istorie mai vastă în timp şi mai adâncă în semnificaţii decât puteţi cuprinde. Respectaţi-o chiar dacă nu o înţelegeţi şi nu confundaţi interesele Dvs. de moment cu aspiraţiile poporului român!

Românii au supravieţuit multor invazii mai grele decât nepăsarea unui preşedinte faţă de trecutul şi de sacrificiile lor, care, printre altele, au făcut cu putinţă ca Dvs. să fiţi preşedintele unui stat suveran şi să vă mândriţi în lume că reprezentaţi o ţară! Dacă românii nu l-ar fi urmat pe Avram Iancu, astăzi aţi fi avut numele maghiarizat şi aţi fi fost cel mult un funcţionar al unei puteri străine, nu preşedintele României. Măcar din respect faţă de oportunităţile pe care vi le-a oferit această ţară, nu mai blocaţi prin pârghii politice legea care recunoaşte meritele lui Avram Iancu!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite