Scrisoare deschisă Excelenţei Sale, Doamnei Raluca Turcan, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
http://www.incsmps.ro/Extras site
http://www.incsmps.ro/Extras site

Prin această scrisoare deschisă, doresc să atrag atenţia Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale asupra unor aspecte care trebuie avute în vedere în viitor.

Stimată Doamnă Ministru,

Urmăresc cu interes acţiunile Dumneavoastră prin care doriţi să angajaţi 1000 de oameni care să digitalizeze dosarele la Casa de Pensii.

Vă spun de la început. Nu reprezint nicio instituţie publică, nu vorbesc în numele niciunei instituţii, fie ea publică sau privată. Vorbesc în numele meu şi atât. În numele meu de cetăţean român care lucrează de aproape 20 de ani în învăţămîntul superior românesc. Repet, luaţi cuvintele mele ca pe unele venind de la un simplu cetăţean dezamăgit.

Doamnă Ministru,

Sunt dezamăgit pentru faptul că acţiunea Dumneavoastră se va sfârşi cum a început, adică dezastruos.

Nu am încredere că Dumneavoastră veţi reuşi să angajaţi oameni competenţi. În primul rând, nu veţi reuşi, fiindcă nu aveţi de unde să îi alegeţi. Sau dacă prin absurd i-aţi găsi, nu ştiu ce oameni ar avea capacitatea să îi evalueze corect pentru a preveni un dezastru.

Vă dau un exemplu.

Am trimis un dosar de concurs pentru un post de cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale –INCSMPS. Conform site-ului, acest institut este în subordinea Ministerului pe care îl conduceţi.

Am trimis toate documentele din care reieşea că îndeplineam condiţiile de concurs. Chiar dacă am absolvit Facultatea de Istorie şi Doctoratul tot în Istorie, am absolvit două Mastere, unul în Filosofie aplicată şi altul în Studii Europene. Am recunoaşteri internaţionale în domeniul Ştiinţelor Sociale. Adică Institutul ATINER din Atena m-a inclus printre recenzorii revistelor lor de Sociologie şi Ştiinţe Sociale. Nu mai vobesc că sunt afiliat unor instituţii academice internaţionale, că am publicat studii, articole prin SUA, Turcia. Astea deja sunt amănunte.

Comisia de concurs a primit adeverinţa mea de vechime pe care scria clar că la data de 30 martie 2021 aveam 17 ani şi 6 luni vechime, Evident, în buna tradiţie a Guvernului Cîţu, comisia mi-a respins dosarul spunând că am numai 11 ani vechime. Şi că licenţa în Istorie şi doctoratul în Istorie nu mă ajută.

Postul era într-un departament care se ocupă de educaţie, piaţa muncii, formare continuă. Adică exact ce profesez şi eu de aproape 20 de ani.

Adică, pentru acest institut, tot ce am studiat eu după 2007 nu mai are nicio relevanţă. Se pune întrebarea firească: dacă mie, care am dat o adeverinţă din care reieşea clar vechimea în muncă, mi s-au tăiat 6 ani şi 6 luni, de către oameni cu vechime în cercetare, oare ce vor face cei 1000 de debutanţi care vor vedea dosare de arhivă unde scrisul trebuie descifrat cu lupa? La mine, Adeverinţa era scoasă la imprimantă, era în format PDF. A propos, pusesem acolo şi extrasul Revisal.

Dacă mai merg la câteva concursuri şi mi se taie din pix şase ani, înseamnă că ajung la pensie fără niciun an vechime.

Doamnă Ministru,

Nu am inventat eu Metodologia de concurs în baza căreia trebuia evaluat dosarul de concurs. Acolo scria că Anexa 31, aferentă Comisiei de Istorie şi Studii Culturale intră în evaluarea dosarului de concurs pentru recunoaşterea gradelor didactice şi de cercetare-dezvoltare. Ori, eu pentru că se preciza acest lucru, am trimis dosarul. L-am mai trimis şi pentru că, după licenţă, mă specializasem şi în Filosofie Aplicată în Organizaţii şi Mediul de Afaceri şi în Studii Europene, Am lucrat în mai multe proiecte cu finanţare europeană axate pe Antreprenoriat, Educaţie şi Piaţa Muncii.

Nu mă deranjează că nu a fost aprobat dosarul meu, la acel concurs. După aprobare, ar fi trebuit să susţin un examen oral. Mi-aş fi dorit să susţin acel examen oral. Consider că dosarul meu putea fi admis cu uşurinţă. Nu îmi este frică de examene. Nu mi-a fost şi nici nu îmi va fi vreodată! Nici nu mă aşteptam ca dosarul meu să treacă. Mă aşteptam ca acest institut să se acopere de argumente birocratice inutile. Mă deranjează că dacă un institut de cercetare cu specialişti nu reuşeşte să transcrie o vechime de pe o adeverinţă, acei 1000 de oameni pe care îi angajaţi vor face un măcel de nedescris cu pensiile oamenilor care au muncit în ţara asta.

Mă deranjează, că deşi le-am transmis o contestaţie, nici măcar nu au afişat rezultatul acesteia. Mi-au transmis un răspuns pe scurt, în e-mail, că Metodologia este complementară. Adică, metodologia pe baza căreia se face evaluarea e cumva auxiliară criteriilor de selecţie, ceea ce contrazice tot ceea ce am studiat eu până acum. Metodologia completează legea, nu o contrazice. Deci, metodologia trebuie respectată. Ca dovadă, de pe data de 8 septembrie 2021, până azi, 17 septembrie 2021, a rămas pe site ideea că eu am numai 11 ani vechime.

Doamnă Ministru,

Aş fi dorit să lucrez acolo pentru că din istorie înveţi multe. Ştii cum a funcţionat piaţa muncii, ştii care sunt tendinţele. Poţi să faci aprecieri de viitor asemeni sociologilor. Am o soluţie funcţională pentru ca în 2032 să evităm colapsul sistemului public de pensii.

V-am scris aceste rânduri pentru ca să vedeţi ce se poate întâmpla. Angajarea a 1000 de oameni nepregătiţi sau incorect evaluaţi la angajare poate distruge vieţi omeneşti. Oare cine să mai aibă încredere în modul cum vor socoti ei anii de vechime ai pensionarilor? Sau cine să mai aibă încredere în modul cum vor fi ei selecţionaţi?

Sper să aveţi curajul să gestionaţi eficient problema. Îmi rămâne satisfacţia că am încercat să vă previn asupra dezastrului care se va petrece sub ochii Dumneavoastră.

Cu stimă,

Lect.univ.dr. Florian Olteanu

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite