Scenarii posibile la votarea moţiunii de cenzură: între trântirea Guvernului şi consolidarea Coaliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O moţiune de cenzură şi ample nemulţumiri sociale. Acestea sunt până acum rezultatele asumării răspunderii Guvernului pe planul de măsuri de austeritate care ar trebui să reducă cu un sfert veniturile bugetarilor şi să taie cu 15% pensiile.

Una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene s-a angajat să-şi reformeze masivul sector public provocând astfel nemulţumiri sociale, scrie Reuters. 

Dureroasa austeritate anunţată de Emil Boc a enervat atât sindicatele cât şi opoziţia. Incertitudinea în privinţa capacităţii guvernului de a implementa măsurile pe care şi le-a asumat a afectat evoluţia cursului de schimb, slăbind leul.

Iată câteva scenarii privind evoluţia evenimentelor:

Moţiunea de cenzură a opoziţiei pică răsunător

O grevă generală de o zi este programată să se desfăşoare în ziua în care parlamentarii trebuie să decidă dacă dau sau nu jos actualul cabinet. Într-o variantă optimistă pentru opoziţie, toţi aleşii care nu fac parte din arcul guvernamental vor vota moţiunea. Nu este, însă, exclus ca unii oameni politici care fac parte din partidele din opoziţie să se abţină de la vot.

Opoziţia are, în prezent 200 de voturi, însă, pentru a trece, moţiunea de cenzură a PSD-ului trebuie votată de 236 de parlamentari.

O respingere clară a moţiunii de cenzură ar întări poziţia Executivului şi i-ar da mână liberă în aplicarea planului de austeritate. Totuşi, asta nu apără legile asumate de guvernul Boc de un eventual atac la Curtea Constituţională.

Confruntarea Opoziţie-Putere se încheie cu o victorie firavă a Puterii


Independenţii şi UNPR-ul îşi joacă în această săptămână cărţile pentru un rol mai important în cadrul coaliţiei guvernamentale. Nu este exclus ca aceştia să se abţină de la vot sau chiar să voteze cu opoziţia.

O victorie fragilă a Puterii în confruntarea cu Opoziţia ar putea slăbi capacitatea Executivului de a aplica măsurile pe care şi le-a asumat. O urmare ar fi slăbirea monedei naţionale.

Moţiunea PSD-ului trece de Parlament

În ciuda declaraţiilor principalilor lideri ai opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, acesta este varianta cu cele mai mici şanse de realizare, potrivit analiştilor. Pentru ca Executivul să fie trântit Opoziţia are nevoie de 36 de voturi, şi asta în condiţiile în care toţi parlamentarii care nu fac parte din arcul puterii ar vota moţiunea şi nu s-ar abţine de la vot.

Nu trebuie însă ignorată nici nemulţumirea din sânul PDL-ului sau a celorlalte partide din coaluţia de guvernare faţă de setul de măsuri de austeritate propus de Guvern.

Totuşi, este posibil ca ameninţările şefului statului să-şi fi atins ţinta şi Coaliţia să strângă rândurile. Presa a scris că şeful statului i-a ameninţat pe PDL-işti că îi trimite în opoziţie dacă nu susţin actualul cabinet.

Debarcarea actualului Executiv ar putea însemna înscăunarea unui nou Guvern care să rupă acordul cu FMI şi care să nu umble la salariile din sectorul bugetar sau la pensii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite