Scena politică românească, fotografia momentului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea moţiunii de cenzură reprezintă pentru clasa politică un şoc de mărimea  celui  de la   alegerile europarlamentare  din 26 mai. Deşi au trecut doar două zile, câteva aprecieri se pot  face, referitor la ce ne aşteaptă de acum încolo. Principalii actori politici sunt încă buimăciţi de reconfigurarea scenei politice, fac eforturi să înţeleagă ce se întâmplă, caută trasee pe care vor merge în continuare.

Iată principalele constatări, la scurt timp după trecerea moţiunii de cenzură.

Ponta nu este marele câştigător al ultimelor evenimente politice

Obiectivul anunţat, preluarea guvernării de către o majoritate PSD-Pro Romania-ALDE, s-a spulberat. Conducerea PSD îl urăşte pe Ponta, făcându-l principalul vinovat pentru colapsul în care se află, nu o elimină pe Viorica Dăncilă din cursa pentru prezidenţiale, şi nu se subordonează lui Ponta, aşa cum acesta spera. Nici Tăriceanu nu execută orbeşte ce spune Ponta, are propriile sale obiective şi direcţii de acţiune politică. Este adevărat că retragerea ALDE de la guvernare a fost principalul factor de destabilizare a puterii politice a PSD. Faptul  că au dezertat  câţiva parlamentari de la PSD spre Pro România n-a fost suficient.  Balanţa votului la moţiunea de cenzură a fost înclinată de către parlamentarii minorităţilor. De aici a venit diferenţa de 5 voturi, decisive pentru succesul moţiunii. Ponta rămâne cu cei 30 de parlamentari pe care îi are, insuficient pentru a dicta el jocurile politice.

PSD este în degringoladă

Deşi scos pe tuşă de ultimele evenimente, PSD a decis să continue campania electorală pentru Viorica Dăncilă. Şi aflată în fruntea guvernului, şansele sale de accedere în turul al doilea erau foarte mici. Acum devin insignifiante, baronii PSD au decis că nu merită să cheltuie bani pentru o campanie sortită eşecului de la bun început. Va fi o mimare de campanie, în care  pierderea guvernării va fi în capul tuturor mărimilor PSD. Întâlnirile de ieri ale unor şefi locali din PSD nu s-au soldat cu decizii drastice. S-au realiniat în spatele dnei Dăncilă, intrând într-o campanie care-i va face definitiv de râs, prin scorul minuscul pe care-l va înregistra candidatul lor la prezidenţiale. Timp pentru schimbări majore de politică sau de persoane nu există. Ziua „cuţitelor lungi” s-a amânat pentru 25 octombrie.

Preşedintele Iohannis

Este marele câştigător al ultimelor evenimente. Se pare că el este cel care i-a convins pe reprezentanţii minorităţilor să voteze moţiunea de cenzură. A blocat funcţionarea guvernului prin nedesemnarea miniştrilor plini sau interimari ceruţi de premierul Dăncilă. A avut multe intervenţii publice prin care a ridiculizat activitatea guvernamentală, arătând cu date şi cifre prăpastia spre  care ne duce PSD. S-a folosit de toate pârghiile constituţionale care-i stau la îndemână pentru a elimina PSD de la guvernare. Şi a „rezolvat”!

PNL la proba de foc

PNL intră în cea mai dificilă experienţă din ultimii mulţi ani. Să preia guvernarea, cu un guvern minoritar, şi să facă faţă „bombelor” lăsate în buget de PSD. Grea misiune! Nu are concurenţă la preluarea guvernării. Este, alături de preşedintele Iohannis, artizanul trecerii moţiunii de cenzură, are cel mai mare scor la europarlamentare, are doar un an la dispoziţie să facă ce trebuie făcut pentru România în condiţii extrem de dificile. Celelalte partide de opoziţie sunt încântate că au scăpat de PSD, dar nu-şi vor risca şansele electorale din 2020 intrând acum la guvernare. Vor vota instalarea guvernului Orban, şi apoi vor asista neutre, cu zâmbetul pe buze, la zbaterile acestuia în rezolvarea imenselor probleme pe care le are în faţă:

  • Închiderea bugetului pe 2019 şi creionarea bugetului pe 2020;
  • Eliminarea aparatului funcţionăresc generat de PSD din administraţia centrală şi locală;
  • Schimbarea arhitecturii guvernului;
  • Reducerea drastică a cheltuielilor de funcţionare a statului, fără a afecta veniturile şi pensiile cetăţenilor simpli. O adevărată echilibristică bugetară;
  • Schimbarea legislaţiei acolo unde sunt urgente. În acest caz depinde de parlament, în care 200 de voturi sunt încă ale PSD şi puţin probabil să se schimbe prea mult această realitate;
  • Miniştrii vor fi exclusiv din PNL, pentru că alte partide nu vor să-şi rişte şansele electorale din 2020. În consecinţă şi răspunderea revine integral PNL şi premierului Orban;
  • După alegerile prezidenţiale, câştigate în mod clar de Iohannis, PNL va fi sabotat, din raţiuni electorale, de PSD dar şi de partidele de opoziţie cu votul cărora s-a instalat;
  • Alegerile anticipate sunt o himeră, cum a explicat şi preşedintele Iohannis.

Din câte se vede, misiunea PNL de a guverna în următorul an nu este deloc uşoară, aş spune chiar sinucigaşă. Pentru că nu este timp pentru predare-primire temeinică la nivelul ministerelor, pentru dezbateri publice relevante înaintea adoptării unor măsuri drastice în economie sau alte domenii.

Nu este timp pentru reforme profunde în administraţie, de exemplu pentru reducerea numărului judetelor la 15-16, cum cerea şi Ponta. La reducerea numărului de primării, care acum nu se susţin prin venituri proprii şi stau cu mâna întinsă la bugetul de stat. Fără o susţinere parlamentară importantă,  astfel de reforme nu pot fi făcute. Ele se amână pentru după alegerile parlamentare.

PNL ar face bine să atragă specialişti independenţi, inclusiv în eşaloanele de vârf ale guvernului, pentru a face faţă uriaşelor probleme cu care se confruntă România în perioada următoare. Preşedintele Iohannis poate da un ajutor important, inclusiv prin mobilizarea unor forţe externe în susţinerea financiară, logistică, investiţională acordate României.

PNL trebuie să reziste asaltului oportuniştilor şi a celor care vânează doar funcţii publice, fără a avea pregătirea şi recunoaşterea profesională necesare. 

Grea misiune, repararea erorilor comise de PSD timp de trei ani. Mai ales aceea a acordării de măriri de pensii şi salarii bugetare, fără susţinere reală în venituri bugetare.

Nu ne rămâne decât să sperăm că va reuşi, cu condiţia să aplece urechea la sfaturile specialiştilor neutri şi competenţi, când e vorba de decizii majore în economie, finanţele publice, educaţie, sănătate şi alte domenii de maxim interes pentru societate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite