Scandaluri cu iz politic în televiziunile din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna ce se încheie a fost marcată, printre altele, de două scandaluri care au marcat drastic piaţa media din România.

Am în vedere când spun asta tot ceea ce se întâmplă începând de marţi seara încoace la trustul Realitatea media, dar şi dezvăluirile din presă legate de onorariile fabuloase pe care Societatea Română de Televiziune le plăteşte realizatorului şi unora dintre invitaţii permanenţi ai emisiunii intens colorizată în roşu pesedist România 9, de la TVR 1.

Aparent, nici un fel de legătură între cele instituţii de presă. Doar faptul că şi una, şi cealaltă au o situaţie financiară proastă. Realitatea tv se află de ani buni în insolvenţă, Televiziunea publică a fost salvată de la închidere de o şmecherie guvernamentală care a transformat-o, practic, din instituţie relativ sau măcar teoretic independentă, în goarna tarifată a puterii actuale.

Adică, dacă unul dintre patronii Realităţii, nimeni altul decât dl. Cozmin Gusă, are chef într-o seară să îşi exhibe veleităţile de analist politic dă un telefon şi gata, intră în emisie, vorbeşte cât îi pofteşte inimioară şi apoi aşteaptă plecăciunile şi mulţumirile salariaţilor proprii, încântaţi până la cer de onoarea de a se fi tutuit în direct cu Demiurgul. În schimb, dl. Liviu Nicolae Dragnea nu se duce niciodată în studiourile Televiziunii publice, se simte mult mai bine la România tv şi Antena 3, însă a avut grijă să îşi  plaseze oamenii, executanţi fideli ai preţioaselor sale ordine în toate funcţiile cheie din structura acesteia. Începând cu super-delicata Doina Gradea şi continuând cu Alexandru Sassu recuperat în favoarea cauzei pesediste şi plasat în funcţia de producător general al TVR. Mai sunt şi alţii de aceeaşi speţă şi aceeaşi teapă, unii infiltraţi în Consiliul de Administraţie, alţii în fruntea Direcţiei Ştiri, o a treia categorie pitulaţi Comitetul Director, o a patra deghizaţi în realizatori. Aşa cum este, de pildă, dl. Ionuţ Cristache, gardat de alţi submediocri. De genul binomului de la Caţavencu, Buşcu şi dezamăgitorul Dinescu devenit prostituat şi clovn de lux în vremea regimului Dragnea-Vâlcov, pelticii, nevolnicii agitaţii Cristoiu, Pieleanu, Soviani.

La Realitatea a izbucnit zilele trecute un conflict ce părea a fi iniţial unul între vedeta egolatră a postului, Rareş Bogdan, şi directorul editorial, Edward Pastia. Miza aparentă a disputei era prezenţa sau nu în emisiune a doi invitaţi, pe neaşteptate deveniţi problemă. E vorba despre Oreste Teodorescu şi Oana Stănciulescu. Cum nici unul dintre cei doi nu reprezintă, în opinia mea, o valoarea jurnalistică reală, nu cred că ar fi fost o pierdere ireparabil[ dacă respectivii nu ar ma fi stat seară de seară cu orele în studiourile Realităţii.

Pare-se însă în toată ciorba şi-a băgat coada politicul. Dl. Cozmin Guşă este pe punctul de a  plănui o reorientare a politicii postului, toată povestea cu Partidul Realitatea nefiind decât o fumigenă menită să ascundă intenţiile deloc curate ale patronatului. Nu ştiu încă dacă e adevărat sau nu că Realitatea ar urma să treacă în viitorul apropiat în serviciul lui Liviu Nicolae Dragnea, am însă certitudinea că în nici un caz nu se va mai repeta povestea din 2014, adică Realitatea nu se va mai angaja în susţinerea la viitoarele alegeri prezidenţiale a d-lui Klaus Iohannis. Al cărui fan înrăit este pe mai departe dl. Rareş Bogdan.

Dl. Guşă care, în repetate rânduri, a făcut chiar şi pe post dovada că nu admite nici un act de insubordonare, că el e jupânul şi, în consecinţă, totul se face exclusiv cu voia domniei-sale, inclusiv inventarea unor realizatori, cum el însuşi pretinde, a profitat de circul de prost gust la care s-a dedat marţi seara în plină emisiune dl. Rareş Bogdan. Care şi-a aproximat greşit importanţa. Care nu a înţeles că patronatul nu îşi va sacrifica interesul propriu de dragul moderatorului- vedetă.

Dacă la Realitatea „jocurile de putere”, care s-au dovedit mult peste capul lui Rareş Bogdan au făcut victime, la TVR au adus spor, belşug şi bucurie. Nu, nu pentru salariaţii obişnuiţi, ci doar pentru aceia cunoscuţi de Doina Gradea ca purtând pe frunte inscripţia Recomandaţi de conducerea PSD. Adică de stăpânul Liviu Nicolae Dragnea. Sume fabuloase, contracte secretizate, dubioase, cu multe zerouri, care urgent ar trebui să intre în atenţia DNA, onorarii neruşinate plătite unor argaţi de presă precum Cristache, Dinescu, Buşcu, Pieleanu, Soviani şi, ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, Ion Cristoiu, arată cât de mare şi inoperabilă este tumoarea din Televiziunea publică. Angajaţii de rând dârdâie de frig deoarece centrala termică nu funcţionează din cauza indolenţei, neruşinării şi ticăloşiei Doinei Gradea, a nepăsării membrilor Consiliului de Administraţie, a slugărniciei faţă de Şefa supraponderală a celor numiţi de pixul aceleeaşi Doiniţe în Comitetul Director al instituţiei, în vreme ce componenţilor corului de lăudători ai PSD şi ai inculpatului de rang înalt Liviu Nicolae Dragnea le intră în card lunar mii de euro. Se pare chiar că dl. Cristache nutreşte o sensibilitate aparte pentru briganzii politici căci din slujba lui Dan  Voiculescu a intrat în cel al lui Dragnea. Iar numita Gradea Doina dă cu tifla nu doar Parlamentului, ci şi telespectatorilor ce îi plătesc şi ei, şi gorniştilor lui Dragnea salariul.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro şi pe blogurile adevărul.ro  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite