Scandalul autorizaţiilor de construcţie date pe ultima sută de metri continuă. Printre beneficiari, un controversat om de afaceri turc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramazan Gur, fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci. FOTO Facebook Ramazan Gur
Ramazan Gur, fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci. FOTO Facebook Ramazan Gur

Pierderea alegerilor de o parte a aleşilor locali i-a determinat pe aceştia să ia decizii care ridică semne de întrebare, de la trecere pe repede înainte de autorizaţii de construire la investiţii discutabile. În acest context au ajuns să beneficieze de decizii pe ultima sută de metri şi oameni de afaceri ca Ramazan Gur, fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci, menţionat în mai multe evenimente controversate din ultimii ani.

Schimbarea aleşilor locali în urma alegerilor din 27 septembrie a dus la o serie de decizii contestate de opozanţii politici şi semnalate de societate civilă (cum s-a întâmplat în Bucureşti). O asemenea situaţie a apărut şi la Constanţa, acolo unde autoritatea locală a decis să dea pe ultima sută de metri mai multe avize de construcţie, printre beneficiari fiind şi persoane controversate, cum este, de exemplu, cazul fostului preşedinte al Oamenilor de Afaceri Turci, Ramazan Gur. Despre omul de afaceri s-a scris în presa centrală că ar avea legături apropiate cu regimul de la Ankara. Gur este printre persoanele menţionate ca beneficiari ai autorizaţiilor de construcţie date de Primăria Constanţa după alegerile locale din septembrie 2020. 

Potrivit unei anchete a Info Sud-Est „între autorizaţiile emise în ultimele trei săptămâni a ajuns la societatea Nitalexil, prin intermediul Solid House SRL”. Solid House e deţinută de omul de afaceri turc Ramazan Gur, cel care a deţinut şi Gur Holding, unde a avut-o drept parteneră pe Monica Ştefan, fosta soţie a şefului Parchetului Curţii de Apel Constanţa, Gigi Valentin Ştefan, conform Rise Project.

Dar cine e Ramazan Gur? Ramazan Gur turc a început să facă afaceri în România după 1989, mai ales prin comerţul cu măsline. Apoi, omul de afaceri a început să aducă şi marmură, business pe care îl promovează şi în prezent intens în mediul online. Prin dezvoltarea afacerilor sale a ajuns închege relaţii cu persoane din administraţia publică centrală şi locală, precum şi din cadrul Ministerului de Interne, potrivit ziarului România Liberă.

În 2007 a înfiinţat firma Gur Holding SRL şi s-a apropiat de Monica Ştefan, soţia fostului şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Gigi-Valentin Ştefan. Din această perioadă au început şi investiţiile în imobiliare, fiind sprijinit şi politic de administraţia condusă de Radu Mazăre. Relatările din presă au vorbit de relaţii bune cu foşti consilieri prezidenţiale, parlamentari, precum şi persoane din Justiţia română..

De asemenea, omul de afaceri de origine turcă a avut o relaţie bună cu un alt om de afaceri controversat la nivel local, Vasile Costea, a cărui firmă a obţinut în ultimii 13 ani şase din cele opt contracte pentru proiectele de infrastructură din Constanţa, potrivit Info Sud-Est. Costea a fost trimis în judecată alături de fostul preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Stanciu, fiind acuzat de procurori că ar fi dat „foloase necuvenite” acestuia, ca să intervină în nişte litigii privind achiziţiile publice.

Potrivit România Liberă, Ramazan Gur e foarte apropiat de regimul de la Ankara, condus de Recep Tayyip Erdogan de peste 15 ani. „Mărturiile din presă arată un Ramazan Gur extrem de apropiat de reprezentanţii statului turc în România. În 2019, de pildă, ziarul de limbă turcă Hayat publica o amplă şi protocolară declaraţie a ambasadorului Turciei, Füsün Aramaz, pe pagina învecinată întinzându-se, în toată splendoarea sa, chiar o reclamă a societăţii afaceristului kurd, Solid House. Acelaşi ziar Hayat publica, în februarie 2019, o fotografie în care Ramazan apare alături de ambasadorul Aramaz, citând chiar şi o declaraţie a proprietarului Mesta Marmura şi Solid House: „Eu şi prietenii noştri ne-am întâlnit pentru a-l vizita pe dragul nostru ambasador (...) care a făcut servicii de neuitat în regiunea noastră cu ani în urmă””.

De asemenea, sursa citată precizează că omul de afaceri ar fi stat în ultimii ani mai mult în Turcia, acolo unde ar fi avut şi întâlnirile de afaceri. Cu toate acestea, Ramazan Gur îşi continuă proiectele imobiliare atât în Constanţa, cât şi în localităţi din apropiere, fiind printre investitorii din judeţ care ar urma să facă parte dintr-o asociaţie a celor mai importanţi constructori şi dezvoltatori, potrivit presei locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite