Scandalul votului din diaspora. Titus Corlăţean: Am propus simplificarea procedurilor şi mărirea numărului de cabine de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean FOTO Eduard Enea
Titus Corlăţean FOTO Eduard Enea

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declaraţiei pe propria răspundere şi a listei pe care trebuie să se înscrie votanţii din diaspora, precum şi mărirea numărului de cabine de vot.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţi ai BEC, că MAE a propus ca declaraţie pe propria răspundere să poată fi descărcată online şi completată înainte de vot, urmând ca la secţia de vot să fie doar semnată. 

De asemenea, MAE doreşte ca decizia din 2 noiembrie prin care această declaraţie a putut fi completată şi în proximitatea secţiei de votare să fie menţinută.

Şeful diplomaţiei a mai spus că MAE a propus şi simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal.

O altă propunere se referă la creşterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spaţiu.Discuţiile de astăzi au loc în contextul neregulilor înregistrate la secţiile de votare din diaspora. 

Luni, premierul Victor Ponta a avut o discuţie cu Titus Corlăţean, în urma căreia s-a agreat ideea luării de măsuri financiare şi logistice suplimentare pentru ca în 16 noiembrie să nu mai existe niciun cetăţean român din diaspora care să nu-şi poată exercita dreptul de vot.

„Am discutat despre disfuncţionalităţile exercitării votului în Paris, Londra, Munchen şi Republica Moldova. Este inadmisibil ca unul, zece din cetăţenii români să nu poată vota. Cred că putem organiza procedural sistemul de vot astfel încât pe 16 noiembrie să nu existe niciun cetăţean român care să nu poată vota. BEC va beneficia de sprijin financiar şi logistic din partea MAE şi a Guvernului. Vom aloca fonduri din fondul de rezervă“, a declarat premierul.

Ponta a explicat că disfuncţionalităţile au apărut din cauza numărului mare de votanţi, comparativ cu anul 2009.

„În urma analizei a rezultat că, având un număr identic de secţii de vot ca în 2009, prezenţa la vot a fost foarte mare, 161.000 de români. În 2009 au votat 146.000 de români în diaspora“, a explicat Victor Ponta.   

Măsurile vor fi dispuse marţi de Biroul Electoral Central (BEC) şi vor viza eventuala creştere a numărului cabinelor de vot şi suplimentarea personalului din secţiile de vot şi consulate, a anunţat premierul Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite