Jihadul pornit de Elena Udrea: Traian Băsescu a ieşit „de sub masă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a surprins pe toată lumea prin apariţia sa la Congresul PMP FOTO Mediafax
Traian Băsescu a surprins pe toată lumea prin apariţia sa la Congresul PMP FOTO Mediafax

La exact şase zile după ce Elena Udrea acuza că „marii bărbaţi politici ai ţării s-au ascuns pe sub mese“, fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat, confirmând, în mare parte, toate acuzele  lansate în spaţiul public de către Elena Udrea.

În urmă cu o săptămână, Elena Udrea trimitea mesaje voalate către Traian Băsescu, prin care îi cerea să reacţioneze, să se implice. „Nu am încredere în aproape nimeni în acest moment. Am văzut cum marii bărbaţi politici ai ţării s-au ascuns pe sub mese. Leg clar ce mi se întâmplă în acest moment de lucrurile pe care le ştiu despre sistem“, a spus Udrea.

Ieri, la o aproape o săptămână de la săgeţile Elenei Udrea, fostul preşedinte a rupt tăcerea, la Congresul PMP, partid condus până de curând chiar de Elena Udrea. În prima sa apariţie publică de la terminarea mandatului prezidenţial, Traian Băsescu a recunoscut faptul că Elena Udrea l-a informat că actualul şef al SRI, Florian Coldea, i-ar fi cerut jumătate de milion de euro lui Dorin Cocoş pentru finanţarea televiziunii lui Sebastian Ghiţă. „Mi-a spus, în mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare, singura instituţie care legal controlează serviciile de informaţii este Parlamentul României. Preşedintele este doar beneficiar de informaţie strategică“, a spus Băsescu.

„Sper să-mi confirme că e un om cinstit“

Fostul şef al statului a mai spus că Elena Udrea i-a vorbit şi despre ilegalităţile din dosarul privind restituirea proprietăţilor, în care sunt implicaţi Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT. „Cealaltă afirmaţie a doamnei Udrea, că m-a informat despre neregulile de la ANRP. Este corect, dar aş vrea să înţelegeţi: cine crede că preşedintele primeşte informaţii sau îşi ia informaţii numai de la serviciile de informaţii greşeşte cumplit“, a spus Băsescu.

Întrebat dacă Udrea nu putea să meargă la Parchet cu aceste informaţii, Băsescu a răspuns: „Nu, pentru că ea avea doar informaţii de la cei care veneau să reclame la ea, oameni interesaţi sau din discuţii cu parlamentarii. Cel care şi-a asumat să transmită structurilor care să culeagă informaţii şi probe am fost eu, pentru că nu pot să spun omului care reclamnă la mine:«Du-te la Parchet». Rezultatul acestei reclamaţii, inclusiv a doamnei Udrea, a fost că la circa 6 luni s-a produs prima punere sub acuzare a unui vicepreşedinte al ANRP. Deci, aşa funcţionează lucrurile“, a susţinut Traian Băsescu, care a vorbit şi despre sursele „alternative“ de informaţii pe care le are un preşedinte.

„Preşedintele este conectat, de exemplu, la sinteza de presă din fiecare dimineaţă în care i se subliniază elementele care sunt declarate în interiorul instituţiei ca fiind priorităţi, cum ar fi corupţia, fraudă economică. Asta este o sursă în completarea informaţiilor de la serviciile de informaţii. O altă sursă extrem de importantă e departamentul de relaţii cu publicul, unde se primesc câteva mii de scrisori şi sesizări pe lună“, a adăugat Traian Băsescu, care nu a exclus-o nici pe Elena Udrea din această categorie. „Nu e Udrea singurul om politic de la care am preluat semnale. Există şi alţi oameni politici foarte importanţi cu care am avut dialog. Problema e dacă preşedintele rămâne captiv strict informaţiilor de la servicii sau utilizează soluţiile utilizate de mine pentru a percepe semnale şi a le distribui către insituţiile cu care este în relaţii“, a spus Băsescu.

De la tribuna Congresului PMP, Traian Băsescu a vorbit, încă o dată, despre Elena Udrea, utilizând apelativul „doamnă“, pe care fostul şef al statului îl folosea doar în contexte oficiale sau când vorbea cu ironie despre o femeie-adversar din politică. „Doamnei preşedinte Elena Udrea, chiar dacă nu este aici, ţin să-i mulţumesc. Apreciez delicateţea gestului de a nu fi în sală. Sper să se bucure de condiţii corecte pentru a se apăra şi sper să-mi confirme, încă o dată, că este un om cinstit. Am convingerea că, dacă va putea să o facă, o va face“, a mai spus Băsescu.

Tomac, predecesorul şi urmaşul Elenei Udrea

PMP şi-a ales, la Congresul de ieri, viitorul preşedinte al partidului în persoana lui Eugen Tomac, singurul candidat înscris, după ce Elena Udrea s-a suspendat din funcţie ca urmare a problemelor cu Justiţia.  „Sunt convins că împreună cu Traian Băsescu PMP va câştiga alegerile şi va repune pe hartă România acolo unde îi este locul, alături de celelalte naţiuni europene. Vă asigur că vom face tot ce ne stă în putinţă ca în 2016 să ne prezentăm în alegerile locale şi parlamenatre şi să spulberăm acest USL dolofan, care ne plictiseşte“, le-a transmis Eugen Tomac delegaţilor PMP.

Eugen Tomac, cel care a mai deţinut funcţia de preşedinte al PMP în primăvara trecută, va face echipă cu europarlamentarul PMP Siegfrid Mureşan, ales prim-vicepreşedinte al partidului, şi cu Dorel Onaca, fost şef al Cancelariei prezidenţiale, ales în funcţia de secretar general al partidului.  Primul test al actualei conduceri este decizia politică privind votul parlamentarilor PMP în cazul imunităţii Elena Udrea, care va fi unul împotriva fostului preşedinte al PMP. „Vom vota pentru începerea urmăririi penale. Obiectivele noastre sunt clare. Eu sper ca doamna Udrea să poată să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă. Partidul merge mai departe. Nu sunt în situaţia să-i dau doamnei Udrea sfaturi. E o situaţie delicată“, a anunţat Eugen Tomac.

„Trebuia să-mi apăr mandatul“

Traian Băsescu, omul-surpriză la Congresul de ieri al PMP, le-a promis celor aproximativ 700 de delegaţi că le va pune la dispoziţie toată experienţa pe care o are, dar nu în calitate de membru sau de lider al PMP, ci de partener al partidului. „Deşi s-a vorbit mult, vine nu vine Băsescu la Congres, era imposibil să nu vin. Sunt singur că va creşte acest partid şi că va fi un etalon în clasa politică. Vă veţi întreba ce vrea preşedintele de la noi. Vreau să vă fiu partener. Eu vă voi pune la dispoziţie toată experienţa, dar nu vă voi conduce. Conducerea v-o alegeţi astăzi“, le-a transmis Băsescu membrilor PMP, care nu şi-au putut conteni lacrimile de fericire când au văzut că Traian Băsescu nu i-a abandonat.

În continuare, Traian Băsescu a ţinut un discurs de preşedinte în funcţie, abordând teme ca Justiţia, raportul MCV, parteneriatul cu SUA, aderarea la zona euro. „Este o furibundă propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a întâmplat din 2004 în 2014. Nu acum şi nu aici voi vorbi despre acest lucru. Trebuia să ies să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voiculescu, televiziunii lui Ghiţă sau echivalentului lui Gâdea de la Realitatea TV.  Eu ştiu câtă umilinţă am îndurat în zece ani pentru a-mi duce mandatele până la capăt, ca România 2014 să nu mai semene cu cea din 2004. Dacă nu era Congresul dvs. aş fi avut prima apariţie oricum“, a mai spus fostul preşedinte.

Diaconescu nu uită

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, înlăturat din cursa pentru Cotroceni pentru a-i face loc Elenei Udrea, nu a ratat prilejul să-i întoarcă câteva restanţe fostului preşedinte al PMP. „O nouă politică în România înseamnă adevăr, înseamnă evitarea trufiei şi aroganţei. Fiţi capabili să vorbiţi de justiţie fără să vă albiţi la faţă! Fiţi acei politicieni care pot fi invitaţi în oricare din familiile noastre seara, la cină!“, a spus Diaconescu, fost ministru al Justiţiei.


Udrea, tot mai aproape de arest

Deputaţii jurişti au avizat favorabil toate cele cinci cereri formulate de procurorii DNA care o vizează pe Elena Udrea. Trei dintre solicitările DNA se referă la încuviinţarea arestării preventive, două în Dosarul Microsoft şi una în dosarul „Gala Bute“. Membrii Comisiei Juridice au mai avizat ieri o cerere de încuviinţare a extinderii urmăririi penale tot în Dosarul „Gala Bute” şi o altă cerere de începere a urmăririi penale în dosarul Microsoft, dosare în care procurorii au cerut şi arestarea preventivă.

„Se încearcă tăcerea mea“

Elena Udrea a încercat să-i convingă pe deputaţii jurişti că este victima unei campanii de denigrare a sa, însă aceştia nu s-au lăsat înduplecaţi de argumentele prezentate de Udrea. „Denunţurile împotriva mea existau deja la dosar. Atunci, de ce nu s-a cerut arestarea mea încă de joi? Împotriva mea există un asalt. Sunt ţinta acţiuni care are ca finalitate tăcerea mea. Ceea ce s-a întâmplat între marţi şi vineri a fost denunţul făcut împotriva lui Florian Coldea. În Gala Bute nu am fost citată, sau chemată la DNA, iar acum, dintr-odată se cere începerea urmăririi penale şi arestarea mea“, a spus Elena Udrea, care le-a cerut colegilor deputaţi să voteze pentru începerea urmării penale. Însă, când a fost întrebată dacă le-a cerut colegilor să voteze şi pentru încuviinţarea arestării preventive, Elena Udrea nu a mai răspuns.

Rapoartele întocmite de Comisia Juridică vor ajunge astăzi pe masa plenului Camerei Deputaţilor, care trebuie să se pronunţe, prin vot secret, cu bile, asupra fiecăreia dintre cele cinci cereri ale procurorilor DNA. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că în plenul de luni este posibil să fie supuse votului numai trei dintre solicitările DNA, având în vedere că deputaţii trebuie să se pronunţe pentru fiecare cerere în parte, procedură care necesită timp. „Luni, în plen, vom avea susţinerea din partea doamnei deputat, dacă este cazul, a punctului său de vedere şi votul cu bile. Asta ne aduce în situaţia în care, dacă începem la 17.30 şedinţa, probabil că pe la ora 21,00 vom încheia, pentru că se va vota fiecare cerere în parte prin vot secret, cu bile”, a spus Zgonea.

Omul Elenei Udrea de la Nana, arestat

Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis, ieri, propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin care cereau arestarea acestuia în dosarul „Gala Bute“. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Breazu este suspectat de anchetatori că ar fi intermediat mita provenită de la administratorul unei societăţi comerciale care a primit contracte de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) condus de Elena Udrea. Suma de 50.000 de euro ar fi reprezentat 10 la sută din valoarea unui contract dat acelei firme. Mai exact, după ce administratorul firmei respective încasa banii pentru lucrările efectuate, el i-ar fi returnat Elenei Udrea 10 la sută din valoarea contractului prin intermediul lui Tudor Breazu, virând banii în contul acestuia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite