Scandalul banilor pentru primării continuă. Dragnea susţine că a rezolvat situaţia, edilii îl acuză că amână luarea unei decizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD, Liviu Dragnea, este la această oră la o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, după ce edilii marilor oraşe şi-au exprimat nemulţumirea faţă de banii care ar urma să le revină în urma bugetului pe 2019,

UPDATE Robert Negoiţă: A durat patru ore şi ne-am spus punctele de vedere. Abordarea este greşită atunci când ne raportăm la anii anteriori. „Faţă de 2018 nu pierdeţi bani“, n-a spus domnul Dragnea. Nu e în regulă. Toate au crescut: salarii, costuri. Nu e în regulă să ne raportăm la 2017. Noi pierdem enorm. A zis că el nu are atribuţii şi să mai mergem la ministrul de Finanţe să facem o discuţie. Mâine suntem, la Ministerul de Finaţe şi mai discutăm odată. 

Gheorghe Falcă, primarul Aradului:  „Aşteptam o soluiţie de comprmis. Ce s-a întâmplat? Ne-a ascultat. Când am ajuns la cote, a spus că e ok, că noi avem creşteri faţă de 2018 şi s-a confirmat ce am discutat cu dna Dăncilă. Noi vom rămâne la vechea cotă de 40%, că aşa va fi în urma transferului de cheltuieli. Toată lumea va avea pierderi necalculate. În final Dragnea ne-a spus: ce vreţi să faceţi? Bugetul trebuie să se închidă cumva. 

UPDATE Liviu Dragnea a declarat că primarii vor avea în acest an un buget cel puţin similar cu cel de anul trecut. „Vor avea cel puţin bugetele de anul trecut“, a declarat Dragnea, precizând că i-a asigurat acest lucru pe primarii marilor oraşe. Întrebat de unde vor fi plătite cheltuielile pentru partea de asistenţă socială, Dragnea a subliniat: „Din TVA. iar asta se va face din legea bugetului de stat. Va fi majorată (n.r. - suma pentru autorităţile locale) cu cât e nevoie, pentru a se acoperi aceste cheltuieli“. 

Referitor la atacurile venite din partea primarului general, Gabriela Firea, Dragnea i-a recomandat acesteia să meargă la negocieri cu primarii de sector. „Trebuie să se ducă la o întâlnire cu toţi primarii de secotare.  M-a interesat ca bugetul pentru toată Capitala să crească. Ei şapte să decidă cum se împarte bugetul“. 


Conflictul între primarii marilor oraşe şi coaliţia PSD-ALDE a început de săptămâna trecută, din momentul în care edilii au văzut că actualul Guvern nu-şi respectă promisiunea de a le da 100% din impozitul pe venit la autorităţile locale, 60% mergând direct la primării. 

„Abuzul făcut în urmă cu două săptămâni e aşa de mare, încât şi dânşii sunt conştienţi că au sărit calul“, a declarat Gheorhe Falcă, primar al Aradului şi preşedinte executiv al AMR. Liviu Dragnea şi Eugen Teodorovici (ministrul de Finanţe) au venit cu propria variantă. Banii ar urma să fie repartizaţi astfel: 15% din acest impozit va merge la bugetul local al judeţului, 60% către comune sau oraşe, 20% pentru echilibrarea bugetelor locale, care vor fi controlate de consiliul judeţean, iar 5% pentru un fond distinct aflat la dispoziţia aceluiaşi consiliu judeţean.

Până aici, propunerea lui Teodorovici părea să se apropie de cererile edililor care voiau 67% din impozitul pe venit, dar ar fi putut ceda şi pentru 60%, potrivit unor surse politice. Dar ministrul de Finanţe a mai strecutat câteva prevederi în documentul trimis primarilor. Pe scurt, Guvernul vrea să dea în sarcina autorităţilor locale mai multe cheltuieli pentru asistenţă socială. „De asemenea, pentru eficientizarea şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale se va prelua de către unităţile administrativ teritoriale finanţarea integrală a cheltuielilor descentralizate aferente (aproximativ 6,4 miliarde lei): sistemului de protecţie a copilului, centrelor pentru persoanele cu handicap, drepturile salariale ale însoţitorilor şi indemnizaţiilor persoanelor cu handicap care în prezent sunt plătite de către primării în proporţie de 10% şi salarizarea personalului neclerical“, se arată în documentul trimis de Teodorovici.

Primarii de municipii au avertizat că noua schemă i-ar face să aibă zero bani pentru investiţii. De asemenea, primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că instituţia pe care o conduce ar pierde 180 de milioane de euro. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite