Matrapazlâcurile Ecaterinei Andronescu în scandalul amânării concursurilor pentru funcţia de director de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Ecaterina Andronescu susţine că s-a făcut prea multă vâlvă în jurul amendamentului care stabileşte amânarea până în vară concursul pentru posturile de directori de şcoli, în timp ce liberalii reclamă probleme în elaborarea raportului comisiei de specialitate din Senat. Motivul: falsificarea semnăturii secretarului comisiei, liberalul Dumitru Oprea.

Preşedintele comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, pentru News.ro că nu înţelege disputa în jurul subiectului amendamentului care priveşte amânarea concursului pentru funcţiile de directori în şcoli până după încheierea anului şcolar. Potrivit sursei citate, aceasta a punctat „nu înţelege de ce s-a produs atât de mare dispută în jurul acestui subiect“ după ce, anterior, la fiecare interacţiune cu presa a evitat să explice de ce a fost introdus amendamentul controversat.

„Ceea ce se întâmplă acum este că la concurs vor intra circa 15.000 de posturi de directori şi directori adjuncţi, după cum bănuiesc. Pe această bibliografie elaborată de Minister, nu vor reuşi nici 30% din cei înscrişi să câştige concursul. Astfel, circa 10.000 de oameni, care nu vor mai fi directori, se vor întoarce pe normele de titulari, care pot fi în şcolile unde sunt directori sau în alte şcoli. Acele norme didactice nu puteau rămâne vacante, sunt ocupate acum de alţi profesori care suplinesc. Ce ne facem cu clasele care finalizează anul prin examen, îi schimbăm titularul la mijlocul anului şcolar?”, a declarat senatorul PSD pentru News.ro în tentativa de a  explica elaborării amendamentului introdus la propunerea legislativă, potrivit căruia concursurile pentru postul de director se pot face doar după semestrul doi al anului şcolar.

Însă, tema amendamentului are şi o altă problemă, aceea a apariţiei semnăturii unui parlamentar, Dumitru Oprea, care nu a fost prezent la şedinţa Comisie e învăţământ. Dumitru Oprea a declarat vineri, în repetate rânduri, că nu a fost prezent la şedinţă şi, totuşi, cineva a semnat pe documentul elaborat de Comisia de învăţământ de la Senat.

„Ştiu că secretarul comisiei, domnul Dumitru Oprea a lipsit, eu am semnat raportul ca preşedinte al comisiei. Doamna consilieră de la comisie a luat semnătura de la domnul Dănuţ (Cristian Dănuţ Mihai - n.red.), vicepreşedinte al comisiei,  care tot de la PNL este. Eu ştiu că am semnat. Sunt foarte atentă la documente şi am avut grijă să avem cvorum de şedinţă”, a declarat Andronescu pentru News.ro, dar aceasta a fost contrazisă de liberalul Dănuţ Mihai. Per ansamblu, în urma celor întâmplate liberalii au anunţat că vor cere, în plenul Senatului, retrimiterea la Comisia de învăţământ a proiectului de lege potrivit căruia concursurile pentru ocuparea posturilor de director de şcoală pot avea loc doar după semestrul II al anului şcolar, invocând nerespectarea procedurilor parlamentare la elaborarea raportului şi falsificarea semnăturii secretarului comisiei.

Cine e Andronescu: Trei mandate de ministru, cinci de parlamentar

Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educaţiei în trei guverne (Năstase, Boc şi Ponta 1), în perioadele 2000-2003, decembrie 2008 – decembrie 2009, precum şi perioada iulie 2012 – decembrie 201.  Cariera politică şi-a început-o mai devreme, în 1996 când a devenit membră PSD şi a prins un mandat în Parlamentent, după ce a fost aleasă pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor. Până în 2008 va rămâne deputat PSD, din acest an această fiind aleasă pe listele pentru Senat.  

Deţinerea simultană a funcţiilor de rector şi parlamentar i-a adus probleme în 2011. Aceasta a fost acuzată de incompatibilitate de ANI. Un an mai târziu, inspectorii de integritate au susţinut că Andronescu a fost în conflict de interese când, în timpul mandatului acesteia, de ministru al Educaţiei, a fost şi manager în cadrul unui proiect POSDRU, funcţie în baza căreia a încasat aproape 40.000 de lei. Andtronescu a câştigat, însă, ambele procese a câştigat în instanţă.

 În octombrie 2014, procurorii DNA au cerut ridicarea imunităţii parlamentare în dosarul „Microsoft”. Acuzaţiile: abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. „Niciodată de la nimeni nu am pretins, nu am luat vreun ban. Mi se pare culmea culmilor. Îmi dau foc în piaţa publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri,” declara Andronescu după aflarea acuzaţiilor.

Până la urmă, pe 19 noiembrie 2014, la trei zile de la alegerea lui Klaus Iohannis, senatorii au votat pentru ridicarea imunităţii lui Andronescu. Cu un nod în gât, senatorul PSD a subliniat că se va lupta să-.şi dovedească nevinovăţia.

În ultimele luni, Andronescu „s-a afirmat“ ca unul dintre autorii a numeroase amendamente aduse Ordonanţei de urgenţă numărul 4/2016 prin care se încerca responsabilizarea conducătorilor de doctorat şi retragerea titlului de doctor sau de conducător de doctorat celor care au du fost dovediţi că au plagiat. Ajunsă în Senat, ordonanţa a fost schimbată radical la Comisia de învăţământ condusă de Ecaterina Andronescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite