Scandalul alegerii noului preşedinte se mută în USR PLUS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început lupta la baionetă şi pentru şefia USR PLUS FOTO Inquam Photos / George Călin
A început lupta la baionetă şi pentru şefia USR PLUS FOTO Inquam Photos / George Călin

Creşte tensiunea şi în USR PLUS pe ultima sută de metri a alegerii noului şef al partidului. Dan Barna şi Dacian Cioloş s-au atacat reciproc pe grupurile interne, fiind recunoscut faptul că vorbele grele pe care şi le aruncă sunt motivate de miza mare a competiţiei, adică fotoliul de preşedinte.

Spre deosebire de PNL, unde, în ultimele săptămâni de campanie internă, au fost atacuri inclusiv în spaţiul public, Dan Barna şi Dacian Cioloş au încercat să ţină scandalul în interiorul partidului. Scânteia disputei a fost caracterizarea lui Cioloş drept „om al sistemului” de către Barna. „Să spunem că a fost un ping-pong. Cu o zi înainte, colegul meu a folosit nişte comparaţii în ceea ce mă priveşte cu liderii total dezavuaţi ai celorlalte partide istorice. Trebuia să existe un răspuns cel puţin echilibrat. E firesc într-o campanie să existe astfel de poziţii”, a comentat Dan Barna la Digi 24.

Nici Dacian Cioloş nu s-a lăsat mai prejos. Tot pe un grup intern, liderul grupului de eurodeputaţi Renew a subliniat că nu înţelege cum a acceptat Barna ca el, Dacian Cioloş, „om al sistemului”, să îl numească secretar de stat în 2016 sau ministru pe Cristian Ghinea şi consilier de stat pe Cătălin Drulă. Cioloş a avut şi mai multe critici referitoare la procesul de votare, în condiţiile în care sunt nereguli cu o parte dintre adresele de e-mail folosite de membrii de partid pentru a vota.

Dan Barna s-a dezlănţuit într-o scrisoare internă trimisă de fostul vicepremier tot pe un grup al partidului. „Pentru unii pare că victoria e mai importantă decât viitorul nostru comun şi relevanţa USR PLUS pentru viitorul României. (...) Munca noastră de ani de zile e pusă la îndoială în fervoarea electorală de pârjolit toată truda şi efortul de cinci ani de construcţie a unui brand USR PLUS respectat  şi susţinut de atâta lume”, a scris Barna, cel vizat de critici fiind Dacian Cioloş. Mai mult, echipa Cioloş este vizată de acuzaţii de „manipulări calomnioase” în ceea ce priveşte procesul de vot.

Avantaj pentru Cioloş după primul tur

La cel dintâi tur de scrutin pentru şefia partidului, rezultatul lui Dacian Cioloş a fost o surpriză. 46% dintre alegători l-au votat pe Dacian Cioloş, în timp ce Dan Barna a obţinut doar 43,9%. Locul al treilea a fost ocupat de Irineu Darău, cu 10,1%. Doar 700 de voturi i-au despărţit pe primii doi clasaţi, ceea ce înseamnă că în următorul tur vor conta atât voturile susţinătorilor lui Darău, cât şi ale celor care nu s-au exprimat în primul tur. Câştigătorul va fi anunţat pe 30 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite