Scandaloasa „Lege a defăimării“ a fost amânată până săptămâna viitoare. Băsescu: Dragnea vrea să pună sub control internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea defăimării, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea, care prevede amenzi de până la 100.000 de lei pentru jigniri aduse inclusiv pe Facebook, a fost scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru că nu a respectat traseul procedural. Însă proiectul va primi votul final săptămâna viitoare, un vot care, cel mai probabil, va fi unul favorabil, din moment ce majoritatea PSD-UNPR-ALDE încă funcţionează.

UPDATE Legea defăimării va intra în dezbatere săptămâna viitoare.

UPDATE PNL anunţă că va sesiza Comisia juridică cu privire la faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a încălcat Regulamentul pe parcursul şedinţei. "Vom sesiza Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi privitor la încălcarea sistematică a domnului preşedinte Zgonea a Regulamentului Camerei Deputaţilor în conducerea şedinţei. Domnule preşedinte, de la începutul acestei şedinţe a plenului Camerei Deputaţilor am asistat cum încălcaţi sistematic Regulamentul Camerei. Aţi întârziat la începerea şedinţei, aţi tras de timp până la venirea şefului dvs de partid, v-aţi dat cuvântul şi aţi vorbit cinci minute jumătate, deşi intervenţiile pe procedură sunt limitate", a anunţat deputatul PNL Ludovic Orban.

„L-aţi lăsat pe domnul Dragnea să vorbească şase minute nu pe procedură, ci pe fondul proiectului de lege, permiţându-i la punctul de procedură să ţină discursuri politice. Vă atrag atenţia: suntem în Parlament, Camera Deputaţilor, nu suntem la o şedinţă a PSD în care dumneavoastră vă trataţi şeful de partid ca şef de partid. Trebuia să îl trataţi ca simplu deputat'', a mai criticat liberalul.

UPDATE  Valeriu Zgonea: Nu putem să scoatem de pe ordinea de zi un proiect de lege. Din 2015 încoace, grupul parlamentar PNL a inventat această cutumă, când pui pe ordinea de zi un proiect sub rezerva primirii raportului. Ce înseamnă asta? Că se încalcă prevederile Regulamentului, cu acordul comitetului liderilor care fac ordinea de zi. Comitetul liderilor face ordinea de zi pe baza rapoartelor. Cutuma bate Regulamentul.

UPDATE După consultări, Valeriu Zgonea a anunţat că şedinţa se suspendă, urmând ca Biroul Permanent să refacă ordinea de zi. În pauza de consultări, Liviu Dragnea a semnat protocolul de colaboare cu ALDE pentru alegerile locale.

„Constat că liderii grupurilor parlamentare nu s-au înţeles, suspend şedinţa şi convoc Biroul permanent al Camerei pentru un nou proiect al ordinii de zi. Suntem într-un clenci pe care trebuie să îl recunoaştem. Pe de o parte, plenul nu a acceptat să scoată de pe ordinea de zi, conform votului, proiectele de legi care nu respectă articolul 69, iar preşedintele de şedinţă nu are niciun atribut de a scoate el unilateral un proiect de lege de pe ordinea de zi, deci ne întoarcem la comitetul liderilor în Biroul permanent pentru a discuta o nouă ordine de zi care să fie în conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei“, a anunţat Zgonea.

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea, iniţiatorul proiectului de lege: În ceea ce priveşte solicitările venite din partea colegilor de la PNL, nu preşedintele unui partid şi nici măcar preşedintele PSD-ului nu hotărăşte dacă un regulament al Camerei se respectă sau nu. Nu preşedintele unui partid stabileşte ce au de făcut liderii grupurilor parlamentare. Eu nu vreau ca această lege să fie adoptată prin încălcarea regulamentului. Domnul preşedinte Valeriu Zgonea va decide acum dacă regulamentul este respectat sau nu şi care sunt măsurile pe care le propune pentru ca această lege, după ce va fi votată, să nu poată să fie contestată.

UPDATE Deputaţii au luat o pauză pentru consultări. „Cred ca dupa pauză, proiectul va fi scos de pe ordinea de zi“, a spus deputatul PNL Ionuţ Stroe.

UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea a suspus la vot scoaterea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor ale căror rapoarte nu au fost întocmite cu trei zile înainte de adoptarea lor în plen. Cererea lui Zgonea a fost respinsă pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi.

UPDATE Liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolaescu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiecutlui, arătând că raportul a fost gata cu o oră înainte de începerea şedinţei, deşi trebuia să fie întocmit cu trei zsile înainte, ptorivit Regulametnului Camerei Deputaţilor. Zgonea a admis că liberalii au dreptate şi a cerut deputaţilor să schimbe Regulamentul.

UPDATE Şedinţa plenului Camerei Deputaţilro a început cu întârziere de o oră. Înainte de şedinţă, Liviu Dragnea a discutat cu Valeriu Zgonea în biroul celui din urmă.

UPDATE Traian Băsescu, pe facebook: Dragnea ştie că poate să cumpere cu bani şi favoruri unele televiziuni, radiouri, ziare naţionale sau locale la pachet cu destui "deontologi". Tot Dragnea şi haita lui au înţeles că mediul on-line, reţelele de socializare nu pot fi controlate sau cumpărate şi că acestea au devenit o alternativă viabilă la mass-media tradiţionale. Internetul este o alternativă care face campaniile electorale mult mai greu de controlat mediatic, iar electoratul mult mai bine informat şi mai puţin manipulabil. De aceea, prin LEGEA DEFĂIMĂRII, în preajma alegerilor, Dragnea vrea să pună sub control internetul. Dragnea, ai grijă, de libertatea internetului se bucură peste 8 milioane de români. PS- Oare vrea Dragnea să fim alături de China, Rusia, Iran, Siria, Turcia etc din punct de vedere al libertăţii de exprimare?

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe facebook: Iniţiativa ca atare, exprimată în proiectul de lege, vizează protejarea demnităţii umane. Este o lege a toleranţei între grupurile sociale. Legea apără drepturile unor oameni care „se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.” Nu este în nici un caz vorba despre o formă de a apăra politicieni sau grupuri de interese, ci un cadru care asigură unor grupuri sociale garanţia că vor fi protejate împotriva discriminării. Nu se are nicidecum în vedere cenzurarea presei. Presa e liberă să critice politicienii, să atace grupurile de interese nelegitime, să demaşte corupţia - nimic din această lege nu o împiedică s-o facă. Societatea în ansamblul ei, însă, trebuie să fie mai atentă cu discriminarea grupurilor sociale.
Legea va fi aplicată la nivelul instituţiilor publice, în domeniul educaţiei, plecând de la premisa că statul român este acela care, în primul rând, trebuie să respecte demnitatea umană. Cu atât mai mult, îmi doresc că iniţiativa mea să nu fie folosită pentru a acoperi scandalul declanşat de proiectul cinic al doamnei Gorghiu, care îi pune pe oameni cu boli grave să-şi plătească tratamentul medical. Spre deosebire de legea propusă de doamna Gorghiu, care favorizează apariţia discriminării, iniţiativa mea urmăreşte dispariţia ei.

Amendă de 100.000 de lei 

Deputaţii din Comisia Juridică şi din cea pentru Drepturile Omului au adoptat marţi „Legea defăimării“, mărind, chiar la propunerea preşedintelui PSD, cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi.

Mai precis, proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 100.000 de lei, dacă vizează un grup social sau o comunitate. Aceste amenzi se vor aplica oricarei defaimari facute in spatiul public, inclusiv in presa si pe retelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter. Potrivit explicaţiilor liderului PSD, legea este menită să descurajeze manifestările extremiste din România, propagate în special în mediul online.

Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ''un pumn în gură dat ziariştilor din România“. „Noi considerăm că este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezaţi în demnitate să genereze o acţiune la o instanţă competentă, nu era necesară o astfel de supra-reglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn în gură dat ziariştilor din România'', a declarant deputatul PNL Gabriel Andronache. 

De asemenea, PNL a anunţat că va contesta legea la CCR în cazul în care va fi adoptată azi de Camera Deputaţilor. 

Ce prevede legea

Legea pedepseşte manifestările de ură, intoleranţă, incitare la ură şi intoleranţă faţă de categorii de gen, de rasă, de orientare sexuală, de vârstă, de religie, de origine etnică, de limbă maternă, de tradiţii culturale, de origine socială, de dizabilităţi sau boli, contagioase sau HIV/SIDA. 

Potrivit proiectului, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau "de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei", mai prevede proiectul.

Iniţiativa legislativă vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării". Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor fi însărcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup şi nivelul administraţiei publice locale.

Iniţiativa legislativă vizează nu numai instituţiile publice. Astfel, orice angajator cu cel puţin 50 de angajaţi va include în Regulamentul de organizare şi funcţionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup.

În ceea ce priveşte impactul asupra bugetului de stat a legii propuse, în expunerea de motive, Liviu Dragnea susţine că finanţarea Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei pentru o perioadă de 5 ani se ridică la 2.993.060, sumă care include finanţarea a 10 posturi în cadrul departamentului, chirie, cheltuieli cu mobilier, birotica şi echipamente.

Mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite