VIDEO Scandal în Senat pe legile Justiţiei. Noul statut al magistraţilor, adoptat de Parlament. Legea merge la Iohannis pentru promulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorii Opoziţiei au criticat dur, marţi, punerea pe ordinea de zi a Senatului a Legii privind statutul magistraţilor. Până la urmă, proiectul a fost dezbatut şi votat, această iniţiativă fiind adoptată cu 80 de voturi „pentru“ şi niciunul „împotrivă“, în condiţiile în care senatorii Opoziţiei au ieşit din sală.

UPDATE Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că formaţiunea sa va ataca la Curtea Constituţională (CCR) adoptarea de către Senat a Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, spunând că trebuie utilizat orice instrument pentru a bloca intrarea în vigoare a acestei legi.

UPDATE PNL şi USR au părăsit plenul în semn de protest faţă de prelungirea programului până la epuizarea discuţiilor pe marginea respectivului act normativ. Mai  precis, de la ora 14.00 e programată şi şedinţa d eplen comun a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

UPDATE Liderii de grup au propus ca dezbaterile amendamentelor negative la Legea 303 să dureze maxim patru ore. Propunerea a fost adoptată de plen. 

UPDATE Senatorii USR au ocupat tribuna plenului Senatului în timp ce Călin Popescu Tăriceanu avea un discurs despre „instituţii de forţă“ şi faptul că e necesară o nouă lege privind statutul procurorilor şi judecătorilor. „Partidul Securităţii îl vedem azi pe scenă“, le-a spus Tăriceanu celor din sală. 

UPDATE Senatorul USR, Mihai Goţiu, a adus o petiţie cu 65.000 de semnături şi un mesaj din partea societăţii, care încercau să transmită un mesaj către parlamentari. USR-istul a încercat să vorbească de la tribuna Senatului, dar nu a fost lăsat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Aşadar, a luat portavocea şi s-a făcut auzit. 

Gestul lui Goţiu l-a enervat pe Tăriceanu, cel care i-a pus pe chestorii Senatului să-l oprească pe senatorul USR. După ce s-au calmat spiritele, cei de la USR au scos mâinile galbene pe care le vedem şi la protestele din Piaţa Victoriei cu mesajul „Toţi pentru justiţie!”.


Liberalii au fost primii care au solicitat amânarea dezbaterii legii privind statutul magistraţilor. Senatorul Mario Oprea a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a legii 303/2004 şi a legii 304/2004, motivând că regulamentul Senatului prevede că raportul unei legi dezbătute în comisie trebuie distribuit cu trei zile înaintea discuţiei din plen. „Am primit raportul azi la 10:25!, a spus Oprea.

Supusă la vot, solicitarea liberalilor a fost respinsă cu 71 de voturi ”împotrivă” şi 38 de voturi ”pentru”.

Liderul PMP, Traian Băsescu, a solicitat, al rândul lui, scoaterea de pe ordinea de zi a Senatului pachetul Legilor justiţiei. Pentru că propunerea sa a fost respinsă, Traian Băsescu şi-a scos oamenii din sală, acţiuni similare de protest având cei de la PMP şi la dezbaterile de la Camera Deputaţilor.

Legea 303/2004 a fost modificată prin mai multe amendamente ale senatorului Şerban Nicolae, liderul de grup al PSD. Astfel, varianta ieşită ieri din Comisia Iordache e diferită faţă de cea de la Camera Deputaţilor. Senatul este forul decizional. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite