Scandal la Cameră: Grupul independenţilor, recunoscut oficial în Camera Deputaţilor în absenţa Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În absenţa deputaţilor PNL şi PSD, forul inferior al Parlamentului a adoptat două hotărâri pentru constituirea grupului independenţilor şi accesul lor în Biroul Permanent. Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, nu s-a stăpânit să nu exclame "Yes" în timpul votului.

UPDATE Opoziţia riscă să piardă majoritatea în conducerea Camerei Deputaţilor - Grupul independenţilor, recunoscut oficial

În absenţa deputaţilor PNL şi PSD, forul inferior al Parlamentului a adoptat două hotărâri pentru constituirea grupului independenţilor şi accesul lor în Biroul Permanent.

Unul dintre proiecte a fost aprobat cu 170 de voturi "pentru", iar celălalt cu 171 de voturi "pentru". Votul a fost electronic şi nu s-au înregistrat opţiuni "împotrivă" sau abţineri.

Dacă democrat-liberalul Cezar Preda a declarat că modificarea regulamentului dovedeşte că actualul Guvern are susţinere parlamentară, deputatul PSD, Aura Vasile, a precizat că permiterea constituirii grupului independenţilor şi intrarea lor în Biroul Permanent, PDL a "călcat în picioare democraţia" şi a încălcat Constituţia.

Pilde şi alegorii în discursul deputaţilor

Vasile i-a spus lui Cezar Preda că a votat pentru "a da ghes traseismului politic".

"Cezar, aţi votat pentru cei care îşi schimbă cuibul. În această situaţie, să nu vă treziţi că păţiţi aşa cum păţeşte cucul când îşi dă ouăle jos din cuib", i-a spus Aura Vasile lui Cezar Preda.

În replică, Cezar Preda a spus că nu prea ştie "pildele cu ghesul" şi a arătat că "nevasta se ţine cu respect".

"Eu ştiu că nevasta încerci să o ţii cu respect, dacă nu o tratezi cu respect, ea pleacă. Încercaţi să vă purtaţi cum trebuie şi să respectaţi oamenii. Dacă este respectat, omul niciodată nu pleacă. Pleacă de acolo unde nu primeşte respectul cuvenit", a ripostat Cezar Preda.

"Dacă o ţineţi aşa, mă îmbolnăvesc de inimă", le-a spus Oltean deputaţilor care îşi exprimau votul în unanimitate în favoarea constituirii grupului de independenţi.

UPDATE Şedinţa a fost reluată

Deputaţii au reluat şedinţa cu o întârziere de 40 de minute, în absenţa reprezentanţilor PSD şi ai PNL şi în ciuda criticilor aduse de un deputat liberal care reclama lipsa cvorumului.

Deputatul PNL George Scutaru a cerut apel nominal arătând că în sala de şedinţe nu exista cvorum şi că şedinţa a fost începută cu întârziere din cauza acestor probleme.

Preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a făcut abstracţie de solicitarea lui Scutaru şi a supus votului un acord internaţional, parlamentarii din sală exprimându-se cu ajutorul cartelelor electronice.

El a arătat că acordul a fost votat cu 167 de voturi pentru, minimum necesar pentru cvorum.

UPDATE PSD va completa plângerea penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, acuzând-o că aceasta a votat suplimentarea ordinii de zi a şedinţei de marţi cu toate că nu era în sală, a declarat pentru NewsIn deputatul Radu Moldovan.

"Se va face o completare la plângerea iniţială în care cerem Parchetului să verifice şi această situaţie, cu votul cartelei doamnei Anastase în condiţiile în care ea nu era în sală", a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan.

Citiţi  aici de ce o mai acuză social-democraţii pe Roberta Anastase.

UPDATE: Şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum şi va fi reluată pe parcursul zilei.

Liberalii şi social-democraţii au părăsit sala în care se se desfăşoară şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor după ce cererea de constituire a unei comisii în cazul Anastase a fost respinsă şi după ce s-a aprobat o iniţiativă privind alcătuirea grupului independenţilor.

Decizia de a părăsi sala a fost luată după ce plenul Camerei Deputaţilor a aprobat înscrierea pe ordinea de zi a două proiecte de hotărâre care vizează înfiinţarea grupurilor independenţilor.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul deputaţilor liberali, a afirmat că modificarea  regulamentului Camerei astfel încât să se permită alcătuirea unui grup parlamentar reprezentând UNPR în Parlament "reprezintă o gravă încălcare a regulilor de bază ale democraţiei pentru că desconsideră votul cetăţenilor".

Propunerea de modificare a ordinii de zi pentru introducerea a două proiecte de hotărâri vizând constituirea grupului independenţilor a venit de la Eugen Nicolicea.

Reprezentanţii PSD şi ai PNL au venit la tribuna Parlamentului pentru a protesta pe motiv că proiectele de hotărâre nu au fost aduse la cunoştinţa deputaţilor cu trei zile înainte de discutarea lor, aşa cum prevede regulamentul.

 "Rând şi curcile de noi, domnule preşedinte Ioan Oltean, proiectele de hotărâre sunt prezentate fără argumente care să ţină de Constituţie sau de decizii ale Curţii Constituţionale", a spus deputatul PSD, Aura Vasile. Acesta a precizat că ar fi ilegal dacă s-ar supune la vot propunerea lui Nicolicea.

Aura Vasile l-a atenţionat pe preşedintele de şedinţă Ioan Oltean că în cazul în care ar face acest lucru s-ar putea alege cu o sesizare la Comisia juridică pentru că nu respectă regulamentul.

"O oră şi jumătate de discuţii despre ceva ce n-ar fi trebuit să existe pe ordinea de zi", a susţinut şi deputatul PSD Adrian Solomon în timp ce Eugen Nicolăescu (PNL) a apreciat că Ioan Oltean conduce "abuziv" şedinţa şi a solicitat ca deputaţilor să le fie distribuite proiectele de hotărâre.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite