Scandal în Camera Deputaţilor, pe legea offshore. Deputat PSD, către George Simion: „Du-te în Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Camera Deputaţilor, în cadrul comisiilor de buget, finanţe şi pentru industrii, unde marţi se dezbate proiectul legii offshore, a fost din nou martora unui scandal între politicieni. Deputaţii AUR s-au certat cu reprezentanţii Federaţiei patronale de petrol şi gaze şi l-au acuzat pe ministrul Energiei că „este hoţ şi că vinde gazele din Marea Neagră austriecilor”.

La începutul şedinţei, liderul AUR, George Simion, i-a numit hoţi pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi pe reprezentantul companiei OMV Petrom. Ulterior, s-au agitat spiritele în sală, moment în care preşedintele de şedinţă le-a atras atenţia celor prezenţi să facă linişte, pentru că altfel dezbaterile nu pot continua. 

„Ministrul Energiei, reprezentantul OMV Petrom. Iubire mare, trebuie să dăm gazele austriecilor. Nevastă-sa are opt benzinării de la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa voastră. E un hoţ”, a strigat George Simion către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul şedinţei.

La rândul lui, deputatul Dan Tănasă (AUR) i s-a adresat lui Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei patronale de petrol şi gaze: „Dispari din faţa mea! Explică pe ce bursă se vor tranzacţiona, pe Bursa de la Viena sau pe Bursa de la Bucureşti? Explică-le oamenilor! Tu eşti reprezentantul patronatelor. Eu sunt ales de poporul român, tu eşti în plus în clădirea asta, papagalule. Eu sunt deputat, m-a ales poporul român. Pe tine cine te-a ales?”, a spus deputatul AUR.

Social-democratul Daniel Suciu le-a atras atenţia deputaţilor AUR Dan Tănasă şi George Simion, timp în care un alt membru al comisiei a cerut să vină chestorii. „Nu puteţi, trei parlamentari ai unui singur partid, să luaţi ostatică o sală întreagă şi o comisie întreagă”, a spus Suciu.

„Domnii de la AUR au o temă specială, să saboteze şedinţa”, a transmis deputatul PSD Radu Popa, după ce s-a luat la ceartă cu George Simion. „Tu du-te în Rusia”, i-a mai transmis social-democratul liderului AUR. 

Pe lângă scandal, au existat şi voci care au făcut apel la seriozitate. „Prin adoptarea acestei legi se va intra în normalitate. Dincolo de circul pe care îl fac circarii de serviciu ai Parlamentului României, cred că vom fi serioşi şi ne vom apleca asupra legii cu seriozitate”, a transmis deputatul PNL Gheorghe Pecingină. La un moment dat, chiar George Simion i-a cerut colegului său de partid Dan Tănasă, care discuta cu jurnaliştii, să iasă din sală şi să dea interviuri afară. 

„Simion probabil a citit cel mult pe jumătate proiectul de lege”

Principala problemă ridicată de liderul AUR, George Simion, a fost că legea offshore, în actuala formă intrată în dezbatere, nu urmăreşte interesele României, ci interesele altor state. „Gazul extras din Marea Neagră va fi tranzacţionat pe Bursa din Viena în loc să fie tranzacţionat pe Bursa din Bucureşti. (...) În momentul acesta, este un acord între Romgaz si OMV Petrom care prevede că administratorul acestor zăcăminte este OMV Petrom. Deci statul austriac va decide destinaţia finală a gazelor din Marea Neagră”, a spus Simion.

În replică, deputatul PSD Radu Popa i-a explicat că „nu va tranzacţiona nimeni după bunul plac gazele din Marea Neagră”. „Bursa din Viena este reper pentru toată Europa, de aia am ales Bursa din Viena. Discutăm despre o lege care protejează securitatea energetică a României”, a punctat social-democratul. 

„Domnul Simion probabil a citit cel mult pe jumătate proiectul de lege”, a transmis şi deputatul USR Victor Ilie. 

Au existat tensiuni şi între deputata USR Cristina Prună şi parlamentarii celorlalte formaţiuni, pe motiv că reprezentanta Uniunii a cerut de prea multe ori cuvântul în cadrul dezbaterilor. 

„Se pare că facem ce ne spune domnul Simion. Incheiem dezbaterile, de ce? Ca să nu îi mai dăm ocazia lui Simion să vorbească. Mai sunt şi alţi deputaţi în acestă comisie”, a atras atenţia Cristina Prună, după ce preşedintele de şedinţă a anunţat încheierea dezbaterilor generale după aproximativ o oră şi jumătate şi trecerea la dezbaterile pe articole. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite