Scandal pe bugetul DNA pentru 2015: între „greaua moştenire a lui Ponta“ şi „prietenia“ Opoziţiei cu procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul DNA, sursă de conflict între politicieni FOTO Mediafax
Bugetul DNA, sursă de conflict între politicieni FOTO Mediafax

Opoziţia a reacţionat dur, joi, faţă de publicarea bugetului de stat pe 2015, în special în ce priveşte zvonurile privind tăierile de fonduri de la DNA, infirmate ulterior. Cei de la PSD au susţinut că procurorii vor primi bugetul pe care l-au cerut.

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a dat tonul acuzaţiilor venite din partea Opoziţiei şi i-a reproşat premierului Victor Ponta că se răzbună pe procurori, motiv pentru care ar trebui să demisioneze.

„Este o acţiune deliberată de blocare a DNA, a Justiţiei în general. Premierul are o atitudine clară de răzbunare pe DNA pentru anchetele pe care le-a făcut şi le are în curs. Este încă un motiv pentru care ar trebui să plece din fruntea Guvernului, cu guvern cu tot“, a transmis Predoiu, într-un comunicat.

La rândul său, deputata PNL  Andreea Paul a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt principalele probleme ale bugetului şi a opinat că Victor Ponta vrea să părăsească guvernarea şi să lase o moştenire grea viitorului Cabinet.  

 „Avem în faţă bugetul-semnal că Ponta părăseşte guvernarea, că îşi recunoaşte propriile incompetenţe şi obiective ratate anunţate la începutul anului. PNL cere Guvernului Ponta ca, prin buget, să nu pedepsească justiţia care îşi face datoria. Din modul cum e alocat bugetul DNA, deducem că Ponta nu are ca prioritate continuarea luptei anticorupţie, ci apărarea baronilor. A doua scădere brutală este în Sănătate. Să tai 18 procente este o crimă naţională“, a punctat Andreea Paul.

Macovei: „Ponta ia de la procurori, dă la hoţi“

Europarlamentarul Monica Macovei a publicat, pe blogul personal, un text în care susţine că nivelul sumelor alocate DNA reprezintă, de fapt, facturile promisiunilor din campanie.

„Ponta a decis că procurorii n-au nevoie de bani şi a propus reducerea bugetului Ministerului Public cu 32%, aşadar şi al DNA. PSD a decis să nu le dea acest buget procurorilor anticorupţie, să le taie fondurile şi să le dea acolo de unde se poate fura sau pentru a plăti dezmăţul pomenilor electorale din 2014“, a spus Macovei, în textul publicat sub titlul: „Ponta ia de la procurori şi dă la hoţi“.

De aceeaşi părere este şi deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru care susţine, într-o intervenţie publicată tot pe blogul său, că tăierea bugetului DNA este o măsură de apărare a baronilor PSD.

 „Ponta vrea să inchida DNA pentru a-şi proteja baronii. Voi depune un amendament la buget pentru finanţarea DNA-ului conform legii şi necesităţilor. Sper că şi parlamentarii îl vor vota“, a precizat Ciuhodaru.

„Opoziţia vrea prietenia DNA“

Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, Claudiu Manda, a susţinut că declaraţiile Opoziţiei nu au bază reală, iar procurorii DNA vor primi suma cerută.

„Nu am văzut proiectul de buget, dar nu cred că s-a tăiat bugetul DNA. Cei din Opoziţie vor prietenia DNA. Sunt sigur că nu se va tăia bugetul DNA, dar cei care acuză Guvernul vor doar ca procurorii să fie mai indulgenţi cu ei“, a spus deputatul PSD.

La rândul lui, parlamentarul Petru Ehegartner, membru în Comisia pentru buget a Senatului şi afiliat grupului liberal-conservator, a afirmat că gruparea lui Tăriceanu va susţine Guvernul şi va avea puţine amendamente la actualul proiect.

„Noi vom susţine Guvernul, dar e posibil să avem câteva amendamente privind sprijinirea IMM-urilor, cel puţin asta am discutat până acum în partid“,a  mai spus el.

Citeşte şi:

Buget 2015: Cine primeşte mai mulţi bani anul viitor şi de unde se taie. Sănătatea, vitregită din nou

Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

ANALIZĂ Coşmarul lui Ponta: să-şi facă singur bugetul pe 2015 cu toate pomenile electorale

Dacă în urmă cu câteva luni premierul Victor Ponta afirma că nu i se pare „corect“ să prezinte un proiect de buget până la alegeri, pentru a nu-l „dirija“ pe viitorul premier, acum tot el trebuie să găsească soluţii pentru a acoperi cheltuielile promise în campanie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite