Scăderea TVA, evocată de Ponta în apărarea sa faţă de acuzaţiile DNA, într-o scrisoare către ambasadele UE şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta  a transmis o scrisoare către toate ambasadele statelor membre UE şi a Ambasadei SUA, în care afirmă că nu există nicio probă împotriva sa în dosarul lui Dan Şova. Totodată, Ponta vorbeşte în scrisoare despre concidenţa chemării sale la DNA în aceeaşi zi cu depunerea moţiunii de cenzură a PNL.

„Vineri, prim-ministrul Victor Ponta România a fost anunţat de către DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) că a devenit suspect în dosarul lui  Dan Sova, deputat şi fost ministru. Întâmplător, anunţul public a avut loc chiar în ziua în care opoziţia (PNL) a fost să înregistreze în Parlament moţiunea de cenzură menite să dea jos guvernul condus de Victor Ponta, precum şi la câteva zile după ce preşedintele Iohannis a spus că este din ce în ce mai greu să lucreze cu actuala majoritate. Săptămâna trecută, pe 1 iunie, două măsuri economice şi sociale majore au intrat în vigoare ¬ guvernul a dublat beneficiile pentru copii şi a redus, de asemenea, TVA-ul pentru alimente de la 24% la 9%, ambele decizii extrem de populare, cu un impact social puternic. Premierul Ponta înregistrează un nivel ridicat de aprobare publică şi opoziţia consideră că este foarte greu să coaguleze sprijinul pentru propunerea parlamentară“, se arată în scrisoarea semnată de premierul Victor Ponta, obţinută de „Adevărul“.

Premierul spune că acuzaţiile DNA au fost prezentate mai întâi de către adversarii săi politici. „Victor Ponta a prezentat anterior o dovadă a lipsei sale de implicare în cazul acesta, inclusiv declaraţii oficiale de la instituţii publice care să ateste că nu a avut nicio legătură cu cazurile intentate împotriva Dan Sova.
Fiecare acuzaţie adusă astăzi de procurorii din cazul Sova a fost spus anterior înainte de duşmanii politici ai majorităţii actuale, în primul rând de fostul preşedinte Traian Băsescu, şi meticulos demontate de Victor Ponta prin dovezi clare şi documente certificate. Pe scurt, Dan Sova este acuzat de nereguli în ceea ce priveşte un contract de acum 8 ani, cu Turceni Rovinari & Company Energy, în timp ce Victor Ponta nu a avut nici un contract cu firma, fapt dovedit prin documente oficiale de la complexul energetic şi Baroul Bucureşti“, se mai arată în sursa citată.

Şeful Guvernului le spune partenerilor străini că este nevinovat, fapt certificat anterior şi de către DNA, începerea urmăririi penale pe numele său fiind dispusă doar la câteva zile după ce a criticat sistemul de Justiţie. „Anterior, atât DNA şi ANI (Agenţia Naţională de Integritate) au confirmat public că Victor Ponta nu a avut nici o implicare în acest caz. Acest anunţ a apărut la doar câteva zile după ce Victor Ponta a semnalat public necesitatea ca sistemul de justiţie să se abţină de la abuzuri şi a cerut egalitate de tratament pentru toate cazurile investigate. De asemenea, în timpul conducerii guvernului de către Victor Ponta, au existat creşteri semnificative ale fondurilor acordate instituţiilor de justiţie, precum şi a independenţei lor. În consecinţă, numărul de investigaţii şi cazuri judecate a crescut, de asemenea.  Victor Ponta va urma fiecare metodă legală de a dovedi că nu există dovezi incriminatoare el în acest caz.

Ponta le-a adeus la cunoştinţă ambasadelor şi întâlnirea cu preşedintele Klasu Iohannis. „Preşedintele Iohannis a cerut astăzi demisia premierului. Victor Ponta a declarat că, respectând opinia preşedintelui, el a fost numit în funcţie de către Parlament, prin urmare, Parlamentul este singura instituţie care poate decide demiterea sa. El a reafirmat, de asemenea, respectul pentru Constituţia şi principiile sale, numindu-le "esenţial pentru societatea noastră“, se mai arată în scrisoare.

Premierul Ponta, urmărit penal 

Dosarul „Turceni/Rovinari” a pornit în urmă cu un an de la mai multe sesizări ale ANAF depuse în 2011. Atunci, ANAF a constatat că atât la Complexul Energetic Rovinari, cât şi la cel din Turceni, au fost încheiate contracte care au prejudiciat statul. Două sesizări au ajuns, astfel, la DNA.

Anchetatorii spun că o parte din banii primiţi de Dan Şova de la Turceni şi Rovinari ar fi ajuns şi la Victor Ponta, mai exact la cabinetul de avocatură al acestuia care a prestat servicii de consultanţă pentru cabinetul lui Şova.

Mai exact, Ponta ar fi colaborat cu casa de avocatură în perioada în care aceasta reprezenta interesele companiei energetice Turceni-Rovinari. Comisionul lui Victor Ponta ar fi fost de 0,32% din valoarea încasată de „Şova şi Asociaţii” de la societatea din Târgu Jiu, potrivit unor declaraţii făcute de Dan Şova în urmă cu câteva săptămâni.

Senatorul a mai precizat atunci că Victor Ponta nu a avut nicio legătură cu contractele dintre cabinetul său de avocatură şi conducerea complexului Rovinari-Turceni. Admite însă că între 2007 şi 2008, premierul a avut un contract cu „Sova şi Asociaţii”. Îşi aminteşte că Victor Ponta a încasat „o sumă modică”, potrivit digi 24.

„A fost o colaborare pe două dosare penale. Atunci Ponta era dintre cei mai buni avocaţi de drept penal. Sumele câştigate de Ponta au fost modice. Dacă vrea cineva să facă comparaţie între veniturile luate de Ponta de la "Sova şi Asociaţii" şi veniturile lui "Şova şi Asociaţii" de la Turceni. Veniturile lui Ponta de la "Şova şi Asociaţii" reprezintă 0,32% din veniturile pe care le-a luat "Şova şi Asociaţii" de la Turceni”, a spus Dan Şova.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite