Săptămâna în care PNL a împlinit 146 de ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De vreo două decenii încoace, peneliştii aniversează fondarea partidului lor, chiar şi în anii în care nu e vorba despre o cifră rotundă. Zilele trecute, ei au marcat 146 de ani de la momentul în care I.C. Brătianu, C.A. Rosetti, D.A. Sturdza şi amicii lor puneau bazele organizaţiei. Iată ce au făcut şi ce au declarat în zilele aniversare urmaşii acestor fondatori:

Luni, Orban şi Cîţu s-au duelat pe tema gratuităţii vaccinului anti-covid19, primul zicând că s-ar putea ca la un moment dat să-l plătim, iar al doilea răspunzând că vaccinul este şi rămâne gratuit. În aceeaşi zi, Adina Vălean a fost aspru criticată pentru felul cum a reacţionat la criza teroristă din Minsk: preşedintele comisiei de afaceri externe din Adunarea Naţională a Franţei a cerut demisia sau demiterea ei pentru „reacţia laşă”.

Marţi, când Ludovic Orban împlinea 58 de ani, liderul PNL a anunţat că partidul va ţine congres pe 25 septembrie, iar Florin Cîţu i-a făcut cadou următoarea declaraţie: voi candida la o funcţie, mai ales că, după 30 de ani de socialism cu faţă umană, ţara are nevoie de 8 ani de liberalism. S-a mai distins în peisajul cu penelişti Raluca Turcan, care a declarat că o creştere a vârstei de pensionare ar fi „absurdă” şi că nimeni n-o discută în PNL.

A doua zi, premierul a venit în Parlament ca să explice ce se ascunde în spatele acronimului PNRR, iar după ce şi-a ţinut discursul, le-a reproşat ziariştilor care-l alergau pe culoare că nu s-au „civilizat” în ultimii 30 de ani. Estimp, şeful Camerei a trebuit să lămurească în faţa presei de ce a comandat pizza pentru colegii care-l felicitaseră cu o zi înainte, fără a purta masca impusă de gestiunea pandemiei. Ca să-i vină-n ajutor, ministrul Bode a zis că poliţia nu poate face anchetă în Parlament. Orban a contrazis-o, pe de altă parte, pe colega sa Turcan, anunţând că ipoteza măririi pragului de pensionare a fost luată în discuţie în partid, dar că nu s-a decis nimic. 

Joi, prima ştire pe care o puteai citi în fluxurile agenţiilor era o amintire a lui F. Cîţu despre studenţia sa americană, în timpul căreia a spălat vase la cantină şi a trebuit să se îngraşe 20 de kg, ca să poată juca fotbal contra unor „fundaşi mari şi puternici”. În cursul zilei, publicul a fost încântat să afle că liberala A. Gorghiu şi liberalul B. Gheorghiu au reuşit să treacă un proiect de lege care impune sărbătorirea – an de an – a colindului românesc, în ultimele trei săptămâni din decembrie.

Vineri, premierul PNL a anunţat o prognoză economică optimistă, adică o creştere de 7%, exprimându-se precum adolescenţii pe facebook: „estimări WOW pentru România”, preşedintele PNL s-a plâns de partenerii de guvernare, iar ministra muncii a apărut în gazete fotografiată sub umbrela pe care i-o ţinea, respectuoasă şi grijulie, o jună colaboratoare. 

Sâmbătă, liberalii s-au odihnit.

Duminică, premierul şi-a anunţat intrarea în cursa pentru şefia PNL. E cel dintâi prim-ministru postcomunist care caută să îşi folosească poziţia din executiv pentru a-l înlocui pe preşedintele în funcţie al propriului partid.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite