Săptămână de foc în Parlament. Cum vrea Opoziţia să-l dea jos pe Dragnea şi ce legi pregăteşte PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, omul pe care Opoziţia îl vrea revocat de la şefia Camerei Deputaţilor. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea, omul pe care Opoziţia îl vrea revocat de la şefia Camerei Deputaţilor. FOTO Inquam Photos

Opoziţia încearcă în această săptămână să ducă până la capăt planul de debarcare a lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse politice. Mai mult, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă urmează să fie depusă, în timp ce PSD vrea să treacă de Senat modificările aduse Codului de Procedură Penală, dar şi proiectul privind înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor.

Potrivit unor surse politice, luni dimineaţă, PSD se va reuni într-o şedinţă cu liderii naţionali şi din teritoriu, tema principală urmând a fi amnistia şi graţierea. Despre acestea, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că nu există niciun proiect pe masa Guvernului, în schimb o iniţiativă privind graţierea se află în Camera Deputaţilor, la Comisia juridică. Tot la Camera Deputaţilor, formaţiunile din opoziţie ar urma să forţeze demiterea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al forului.

După ce săptămâna trecută au anunţat că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe amendamente revocarea lui Dragnea, de data aceasta PNL, USR, PRO România şi alţi deputaţi vor încerca să voteze în integralitatea proiectul de hotărâre, iniţiativa care să fie consemnată oficial, pentru a fi validă. Însă o problemă ar putea să o reprezinte cvorumul de şedinţă, în condiţiile care social-democraţii ar boicota reuniunea.

Modificarea Codului de Procedură Penală

Pe de altă parte, pe masa senatorilor se află două proiecte care vizează organizarea instituţiilor judiciare şi modificarea legislaţiei penale. În primul rând, printre primele puncte aflate pe ordinea de zi de la Senat este proiectul de lege pentru aprobarea OUG care înfiinţează Secţia specială pentru investigarea magistraţilor. Deşi Comisia de la Veneţia a cerut renunţarea la această secţie, PSD a subliniat că această structură „îşi dovedeşte utilitatea“, din moment ce, susţin social-democraţii, jumătate dintre magistraţi ar fi avut dosare. Tot la Senat este şi proiectul de lege privind modificarea Codului de Procedură Penală, iniţiativă retrimisă în Parlament după ce două treimi dintre amendamentele aduse au fost declarate neconstituţionale de CCR.

De altfel, majoritatea amendamentelor neconstituţionale erau cele cu miză, PSD reuşind să treacă de controlul CCR doar interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale şi a judecării şi obligaţia ca reţinutului să i se dea, la cerere, întregul material probator.

Depunerea moţiunii de cenzură

Nu în ultimul rând, surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Opoziţia ar urma să depună în prima parte a săptămânii şi moţiunea de cenzură împotrivă Guvernului Dăncilă, cu toate că încă nu sunt strânse suficiente voturi pentru trântirea echipei de la Palatul Victoria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite