Salariile parlamentarilor s-ar putea dubla. Deputat UNPR: Un parlamentar din România ar trebui plătit cu 5.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au avut grijă să-şi asigure bătrâneţile şi să-şi voteze pensii speciale, parlamentarii vor acum ca noua lege a salarizării să le dubleze salariile. Parlamentarii se plâng de faptul că venitul lunar de aproximativ 5.000 de lei, de două ori mai mare decât salariu mediu pe economie, nu le acoperă cheltuielile. Un deputat UNPR propune ca salariile parlamentarilor să fie de 5.000 de euro pe lună.

Deputatul Daniel Fenechiu, preşedintele Partidului Naţional Democrat, a anunţat, într-o emisiune la B1 Tv, că parlamentarii vor să îşi mărească salariile, de la 5.000 de lei cât primesc în prezent, până la 9.000 de lei. „Se vorbeşte în momentul de faţă, se vorbea chiar de la 1 septembrie, despre majorarea indemnizaţiei deputaţilor şi senatorilor la 9.000 de lei net pe lună“, a declarat Daniel Fenechiu.

Liderul senatorilor UNPR Haralambie Vochiţoiu a dezvăluit, pentru „Adevărul“,  că aleşii intră în categoria bugetarilor, ale căror salarii vor fi majorate prin legea salarizării. Deci şi parlamentarii vor primi salarii mai mari odată cu legea salarizării.„Parlamentarii intră şi ei în categoria bugetarilor, iar legea salarizării se referă la toţi bugetarii, deci intră şi ei  în aceeaşi categorie cu ceilalţi demnitari cărora li se  măresc salariile“, a explicat Vochiţoiu.

Deputatul UNPR Marin Anton crede că aleşii ar merita să primeacă în jur de 5.000 de euro pe lună, de aproape cinci ori mai mult decât în prezent. „Din punctul meu de vedere, dacă doriţi, un parlamentar din România trebuie plătit la nivelul parlamentarilor europeni, cu 5.000 de euro pe lună”, susţine deputatul UNPR Marin Anton, un practicant al traseismului politic, pentru Digi 24.

Salariie parlamentarilor: „Se impune o creştere“

La rândul lui, deputatul PSD Anghel Stanciu a declarat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv, că indemnizaţiile aleşilor nu le acopera acestora cheltuielile. Intrebat dacă este, drept urmare, întreţinut de familie, Anghel Stanciu a răspuns: „Într-un fel, da“. „Aleşii ar trebui să primească indemnizaţia corespunzătoare, dincolo de populism. Aştept de la preşedintele Iohannis să facă ce a promis: fără populisme!“, a mai spus Stanciu.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, susţine creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor pentru a nu rămâne în urmă faţă de angajaţii lor, însă numai în cadrul legii unitare a salarizării, în timp ce liberalii se opun în acest moment unei astfel de creşteri. „Din câte ştiu eu, în septembrie va veni legea la Parlament şi se va aplica începând cu 1 decembrie. În acest context, în care tot ce înseamnă salarizare din sistemul bugetar va avea o anumită creştere, e normal să discutăm şi despre majorarea indemnizaţiilor. În septembrie încep discuţiile, dar, dacă grila şi angajaţii din Parlament vor avea o anumită creştere la acel moment, indemnizaţia parlamentarilor va rămâne mai mică decât cea a angajaţilor. Atunci cred că, la acel moment, se impune şi o creştere“, a declarat, pentru Mediafax, Florin Iordache.

Salariile parlamentarilor: „Ne dorim cu toţii, dar nu este momentul“

Pe de altă parte, liberalii sunt de acord, de pincipiu, că parlamentarii ar trebui să primească salarii mai mari, însăspun că momenul nu este potrivit, având în vedere că anul viitor vor da piept cu electoratul.  „Nu e momentul oportun pentru asemenea măriri de salarii. Oricum, nu în zona în funcţionarilor publici sau a aparatului public, nu cu parlamentarii ar trebui să înceapă chestiunea asta. E absolut normal să existe, pentru că ne dorim cu toţii, nu putem să fim ipocriţi, tututor în ţara asta ar trebui să li se mărească veniturile, dar nu să începem cu Parlamentul. Asta este o altă discuţie, dacă nivelul de salarizare din România e adecvat în relaţie cu funcţiile publice“, a spus Ionuţ Stroe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite