Să ne pregătim de epoca post-PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD va fi dat jos de păturile pentru care a făcut din punct de vedere economic cel mai mult în ultima perioadă: scutiri de taxe, impozite mici, taxe preferenţiale, privatizări cu dedicaţie, „investitori strategici“ etc. Ăsta e paradoxul.

Noile pături sociale urbane şi cele privilegiate nu mai acceptă sa fie conduse prin intermediari. Au învins şi vor victoria pînă la capăt. Şi vor decapita PSD. Aşa e în politică.

Bătălia e pentru monopol asupra resurselor şi nu are nimic cu lupta anticorupţie care e doar o bîtă politică.

Nucleul dur al votanţilor PSD, ruralul şi urbanul mic, paturile sociale perdante ale tranziţiei pentru care PSD nu a făcut mai nimic consistent şi pe care doar i a folosit cinic, a pierdut definitiv. Pe ei nimeni nu vrea să-i reprezinte iar pentru „victorioşi" ei sînt un balast istoric doar bun de ţinut şi folosit ca resursă sub forma „mîinii ieftine de muncă“. Acest „balast istoric“ este o resursă imensă pentru ţara noastră pe care o exploatează la greu toţi ca sursă de îmbogăţire. Ei sînt tăcuţi şi nimeni nu-i reprezintă, nu le reprezintă interesele.

PSD îşi merită soarta însă cine-i va reprezenta pe cei din urma? Cine le va reprezenta interesele? Aproape 50% ai acestei ţări? Şi cine-i va lua locul gol imens lăsat de un partid atît de mare şi de care erau legate multe speranţe a unor pături sociale imense abandonate. Vocile lor nu se aud. Interesele lor sînt străine de interesele celor din Piaţă.

Epoca postPSD se anunţă periculoasă. Populismul extrem bate la uşă. Mai ales cel economic şi social.

PSD nu are putere pentru reformare. Istoria ultimilor 10 ani ne arată că maşinăria de cadre funcţionează pe invers: de la eşalonul 1 la eşalonul 3/4. La capitolul resurse umane nici opoziţia nu este mai brează. PSD acum a pierdut şi legitimarea negocierilor. E în punctul de a pierde aproape tot.

Partide noi? USR e o mare dezamăgire de o incompetenţă politică care sperie uneori, populist şi redus la un program care reprezintă interesele unui grup restrîns. USR e exemplu de: aşa NU. PNL e un soi de roată de rezervă a PSD pentru alegători. Poate apărea un partid care să preia temele majore cu care se confruntă această ţară: sărăcie, inegalitate, sănătate publică, educaţie, acces la piaţa muncii, redistribuţie, problemele ruralului şi a urbanului mic etc teme total abandonate dar care macină ţara?

Iar PSD nu se predă uşor şi o să arunce în luptă forţe care vor distruge destul de mult instituţii ale statului care şi aşa sînt fragile şi se luptă între ele. Dar instituţiile statului nu ne mai interesează odată ce am căzut de acord că vrem stat minimal şi impozite zero. „Victorioşii“ vor apela la instituţii private, iar „pierdanţii“ vor rămîne pe cont propriu şi vor fi „resursă“ pentru „victorioşi“. România are toate şansele să devină un soi de „lumea a 3-a de UE“. Dacă nu a devenit deja.

PS. Culmea e că PSD a dat primul tonul noii epoci: politici neoliberale cum nici PNL şi USR nu au visat. PSD e deja în epoca PostPSD. ;) Dar nu ştim dacă moare sau se transformă...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite