Să învăţăm limba maghiară votând!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa după cum se putea lesne anticipa, moţiunea de cenzură depusă de marele şi, din păcate, tot mai inconsistentul PNL a fost un imens şi grotesc eşec. Nu trebuia să fii analist politic pentru a-i anticipa nereuşita. Ajungea doar să ştii operaţiuni matematice simple, aşa cum sunt adunarea şi scăderea şi să ai capacitatea de a realiza că actuala majoritate parlamentară e încă una sigură.

Că din interes propriu mai curând decât din interes naţional, nici generalul Oprea şi partidul lui de strânsură, nici Călin Popescu-Tăriceanu şi minuscula sa ALDE nu vor trăda şi nu vor trece cu arme şi bagaje de partea Opoziţiei. Reuşita PSD de săptămâna trecută, atunci când, cu o majoritate zdrobitoare PSD a izbutit să demită conducerea TVR în frunte cu preşedintele-director general Stelian Tănase, individ ce încearcă acum să ne mai dea semne că e viu, dar şi lipsit de caracter publicându-şi memoriile din care vedem cât se poate de limpede că a sărutat mâna pe care nu a putut-o muşca pentru a face pe urmă operaţiunea inversă, a fost semnul indubitabil că moţiunea va cădea. Şi a căzut chiar dacă nu cu acelaşi număr de voturi ca cel înregistrat săptămâna trecută. Şi a căzut jalnic, trebuind să impună semnul de doliu pe la porţile filialelor PNL şi PDL din ţară. 

Dincolo de toate aceste condiţionări de care peneliştii mai vechi sau mai noi, autentici sau travestiţi, mieroşi precum Raluca Turcan, mânios-proletari ca Vasile Blaga, gonflaţi precum Cătălin Predoiu,  mereu în pragul unei crize de nervi aşa cum se prezintă Andreea Paul Vass, gângavi şi ridicoli cum e Cristian Bodea sau etern surâzători precum Alina Gorghiu trebuiau să ţină seama, a intervenit inconsistenţa textului moţiunii. O moţiune de facebook, încropită parcă din postările zilnice anti-Ponta pe respectiva reţea de socializare ale doamnei Gorghiu.

O moţiune ale cărei hibe, infantilism politic şi fracturi logice au fost semnalate de presă şi evidenţiate cu maximă claritate în cursul dezbaterilor de ieri din Parlament de preşedintele UDMR, dl. Kelemen Hunor. Care a spus corect şi inteligent că grupul parlamentar udemerist va vota împotriva guvernului, dar nu moţiunea şi că nu se poate concepe o moţiune de cenzură îndreptată împotriva unui singur om, fie el chiar şeful guvernului, indiferent câte defecte ar avea acesta. Iar domnul Victor Ponta are, slavă Domnului!, hibe mari cât casa, multe din ele de natură penală, destule chiar mai grave decât cele pentru care e trimis acum în judecată. Oricum suficiente pentru a fi socotit un politician nefrecventabil la nivel internaţional şi o piatră de moară pentru România. Unde mai pui mahalagismul său esenţial care s-a duelat ieri, de la egal la egal, neamical cu cel al doamnei Gorghiu. Şi dumneaei cu o droaie de defecte şi aspecte obscure în carieră şi afaceri avocaţiale.

PNL a fost făcut ieri terci, tocană de legume, muşchi tocat à la Ştefania, ş.a.m.d. Iar pentru ca înfrângerea să fie încă şi mai amară după eşecul moţiunii a urmat cel al mult trâmbiţatului marş de protest. Motiv pentru fostul preşedinte Traian Băsescu să râdă cu gura până la urechi, tot pe facebook, de fostul său argat politic, Vasile Blaga. Dincolo de toate aceste întâmplări vesele şi triste, e sigur că  PNL a primit ieri o încă şi mai usturătoare lecţie de strategie politică din partea aliatului său întru ale opoziţiei, UDMR şi şeful acesteia, dl. Kelemen Hunor. Care le-a arătat liderilor liberali, cu propriul lor marterial, cât de analfabeţi sunt într-ale politicii. Domeniu în care nu au nici măcar calificarea şi înzestrările unui elev de clasă pregătitoare.

Problema e că ruşinea de ieri din care tare mă tem că nici doamna Gorghiu, nici dl. Blaga, nici dl. Predoiu nu au învăţat nimic este şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Dacă nu cumva în primul rând a preşedintelui Iohannis. Fiindcă eşecul moţiunii facebookisto-gorghiste i-a arătat acestuia cât de neinspirat a fost atunci când a impus-o pe Alina Gorghiu în locul domniei-sale, la conducerea vechiului PNL.

După cum bine ştim, dl. Klaus Iohannis este etnic german, iar limba sa maternă e germana. În afară de câteva surâsuri duioase, aceste însuşiri nu ne-au adus nouă, românilor care i-am dat votul în noiembrie prea mari foloase. Lunile trecute de la alegerea şi învestirea în funcţia supremă a fostului primar al Sibiului nu au arătat că acesta ar avea prea mare trecere la doamna Angela Merkel. Aşa că poate nu ar fi deloc rău ca preşedintele Iohannis să ceară să urmeze un curs scurt de limba maghiară. Cot la cot cu Alina Gorghiu, Vasile Blaga şi alţi lideri mai mult sau mai puţini pătaţi ai PNL. Şi ca profesor să le fie însuşi dl. Kelemen Hunor. Care, la un moment dat, să îi înveţe pe toţi cum se concepe o moţiune de cenzură. De pe urma căreia măcar să nu ajungi să te faci de râs.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite