Ruptură între PSD şi ALDE. Tăriceanu îi pune beţe-n roate lui Dragnea: „Este amuzant că Tăriceanu se crede mai premier decât Dragnea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat deschis unei alianţe cu UDMR, contrar poziţiei PSD, ALDE şi-a desemnat şi candidat propriu la funcţia de premier, deşi social-democraţii au spus, în repetate rânduri, că PSD şi ALDE vor susţine un premier comun, membru PSD.

ALDE l-a votat astăzi pe Călin Popescu Tăriceanu drept propunerea de premier a partidului, după alegerile parlamentare din 11 decembrie. „Din discuţiile avute în interiorul partidului, dar nu numai, am decis că e necesar ca ALDE să aibă un candidat desemnat pentru funcţia de prim-ministru. Din analizele din interiorul partidului a rezultat faptul că cel cu care vom merge la negocieri la Cotroceni să fie Călin Popescu Tăriceanu”, a spus Daniel Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Decizia ALDE vine în contradicţie cu anunţul PSD, principalul partener, care a spus, în repetate rânduri, că nu va susţine pe cineva din afara PSD pentru funcţia de premier. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus că PSD nu va propune şi nu va vota un premier care nu este membru de partid, iar propunerea de premeir va fi susţinută împreună cu ALDE. 

Mai mult decât atât, Tăriceanu a criticat şi decizia unor partide de a nu pronunţa un nume de premier înainte de alegerile parlamentare, singurul partid care refuză să nominalizeze o persoană fiind PSD. „După cum ştim, nu se poate candida la funcţia de prim-ministru, dar fiecare partid cred că, în mod obligatoriu, trebuie să arate cetăţenilor care sunt liderii care vor conduce, în cazul care cetăţenii ne vor da votul, destinele lor“, a spus Tăriceanu. 

„ALDE pune presiune pe PSD“

Preşedintele PNL Alina Gorghiu crede că desemnarea lui Călin Popescu Tăriceanu drept premier al ALDE reprezintă un şantaj al lui Tăriceanu la adresa PSD. „E o dublă sfidare: pe de o parte, e o sfidare a ALDE faţă de PSD. Are loc, aparent, o ruptură în această cârdăşie politică. ALDE pune presiune pe social-democraţi, crezând că va juca vreun rol în formarea unei majorităţi. E uşor ridicol, pentru că ALDE nu are mari şanse de a intra în Parlament. Dar e bucătăria lor si deciziile lor strategice. Dacă Tariceanu se crede mai premier ca Dragnea, e amuzant“, a spus Gorghiu, pentru news.ro. 

Prima ruptură: alianţa cu UDMR

PSD şi ALDE s-au contrazis şi privind o alianţă guvernamentală cu UDMR. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a exclus să formeze o alianţă cu UDM după alegerile parlaentare, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu s-a arătatd eschis unei colaborări cu formaţiunea condusă de Kelemen Hunor. Vrem să facem cu ALDE. După declaraţia domnului Hunor de zilele trecute şansele de a face vreo guvernare cu UDMR-ul sunt zero. Ca să nu am alte comentarii", a spus Liviu Dragnea.

„Eu cred că UDMR va fi reprezentat în Parlament pentru că ei pot să acceadă în Parlament, ori după criteriul pragului de 5%, ori după criteriul reprezentării în patru judeţe cu 20%. Şi eu cred că un segment important al populaţiei mai ales minoritară este bine să fie reprezentată la nivelul Executivului pentru a nu risca să le creăm un sentiment de marginalizare. De altfel, eu cred că prezenţa UDMR în guvernele succesive care au condus România după anul 1990 a fost benefică pentru comunitatea maghiară din România“, a punctat Călin Popescu-Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite