Ruperea USL, în ochii românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USL este în criză. Victor Ponta şi Crin Antonescu spun că nu vor ruperea alianţei. Colegii lor de partid cred altceva. Politologii spun că ruperea USL este inevitabilă. Dar oamenii, ce cred oamenii? Reporterii „Adevărul“ au ieşit în stradă şi au căutat răspuns la o simplă întrebare: „Se rupe sau nu se rupe USL?“

Suntem în Pipera, raiul corporaţiilor, iar oamenii ies pe fugă de la metrou şi apucă drumul spre multinaţionale. Îi oprim din graba lor zilnică pentru o întrebare ursuză. Vrem să vorbim despre politică. „Ce crezi, mai rezistă USL?“, îl întrebăm direct pe un tânăr. „Ţi se pare că am vreo treabă cu asta? Nu m-am mai uitat la TV de cinci ani. Am o totală indiferenţă faţă de clasa politică“, răspunde la fel de direct Alex Dumitru, proaspăt intrat în rândul corporatiştilor.

„Să se rupă şi mâine, sunt toţi nişte hoţi. Eu nu am şcoală, nu ştiu să scriu, dar mă uit la televizor şi îmi ajunge ce văd. Mi-am dat eu seama ce e cu USL-ul ăsta“, a completat, cu sinceritate, Ion Panciu, „simplu trecător“, după cum s-a recomandat.

„Vând eu mai multe mărţişoare“

Pentru un vânzător de mărţişoare de 26 de ani, divergenţele din USL se raportează exclusiv la mica sa afacere. „De aici, de la mine, nu prea se vede bine. Cred că se rupe în zece USL. Sincer, nu prea mă interesează politica. Ce, dacă ei nu se mai ceartă, vând eu mai multe mărţioşoare?“, ne-a întrebat, la rândul său, Alexandru Leonard, şi a acceptat, politicos, să facă o poză pentru ziar. „Eu nu înţeleg cum poate Ponta să asculte de Voiculescu? Cum să fii tu ditamai şeful de partid, să ai majoritate şi să-l propui pe Daniel Constantin vicepremier. Asta e măgărie“, spune, Camelia Iliescu, o cochetă doamnă cu pălărie.

Vinovatul Băsescu

Mergem în centrul Bucureştiului, la Universitate. E amiază, deci e agitaţie. O doamnă între două vârste are ceva de spus şi nu mai aşteaptă întrebarea. „Am auzit că întrebaţi despre USL.Cred că toată cearta asta este doar de faţadă. Ei tot se împacă. Tot între ei se ajută, tot între ei este o amiciţie. Nu cred că o să se schimbe ceva chiar dacă vine altcineva. N-o să se schimbe nimic, niciodată“, ne spune Mariana Ignătescu şi dă din mână a lehamite când vorbeşte despre clasa politică.

În acelaşi timp, la Parlament, Crin Antonescu se întâlnea cu liderii din ţară, veniţi la Bucureşti pentru a pune capăt crizei din USL. Noi mergem mai departe şi descoperim, în răspunsurile oamenilor, un nou vinovat: Traian Băsescu.

„Dacă nu exista acest preşedinte, pe care nici nu mai vreau să-l numesc, toate erau bune şi frumoase în ţară şi în USL. S-a văzut, cum s-a băgat el s-a stricat tot. Oricum, sunt dezamăgit. Eu nu am fost la vot să-i văd acum pe ăştia doi, Crin şi Ponta, certându-se“, ne spune inginerul Vasile. „Ce-i mai place şi lui Băsescu să bage râcă“, este un alt răspuns simplu auzit pe bulevardul Magheru.

„Crin a scăzut în ochii mei“

Pentru alţi oameni, Crin Antonescu este marele perdant al crizei din USL. „Am auzit că aseară a fost Crin la B1 Tv, a scăzut în ochiii mei faţă de 2012. Nu am nicio apartenenţă politică, dar nu pot cu Băsescu. După părerea mea, Ponta vrea să calmeze lucrurile şi să pună batista pe ţambal, să ţină alianţa. L-am văzut pe Antonescu schimbat la 180 de grade“, este părerea lui Adrian Stoica, student.

Crin Antonescu va avea de pierdut. A plecat la drum alături de Ponta, în aceeaşi căruţă, iar acum se duce cu altă teleguţă.Nu e frumos şi nu e bine“, crede Rodica Stugrariu, aflată în vizită la Bucureşti. Am întâlnit, evident, şi nostalgici ai comunismului. „Nu mă interesează, nu mă interesează această treabă. Nu am văzut lucruri grozave să fi făcut împreună. Eu nu sunt între ei, sunt meseriaşă, nu am făcut politică niciodată.

De la revoluţie s-a distrus o ţară, locuri de muncă, uzine, fabrici, s-au închis. Este bine aşa? Ce încredere să mai ai? Eu nu mai am încredere în ei. Tinerii noştri pleacă în străinătate pe munci umilitoare ca să lucreze. Ei au grijă să se certe între ei şi să-şi umple buzunarul. Pentru omul de rând ce a făcut? Mai bine nu mă întrebaţi“, a spus neputincioasă Adina Marinescu, pensionară.

Citeşte şi:

Ziua în care alianţa USL s-a rupt la vot

Negocierile dintre PSD şi PNL au început cu stângul ieri dimineaţă, când Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au reuşit să bată palma pentru noua formulă a Guvernului. Seara, în Parlament, cele două partide au arătat că nu mai funcţionează ca o alianţă: PSD a votat împotriva arestării deputatului Vlad Cosma, iar PNL "pentru"

Negocierile USL au eşuat din nou. Ponta: Încă nu m-am înţeles cu Antonescu. Crin: Nu avem foarte mult ce negocia. Ponta trebuie să ia repede o decizie

Liderii USL s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre viitorul alianţei de guvernare, însă au ieşit fără niciun rezultat. Premierul Victor Ponta a anunţat că nu a căzut la o înţelegere cu Crin Antonescu şi a plecat, împreună cu Gabriel Oprea, Liviu Dragnea şi Daniel Constantin în biroul lui Valeriu Zgonea. De partea cealaltă, Crin Antonescu a rămas în biroul său pentru a discuta cu Klaus Iohannis.

Crin Antonescu: „Am încheiat orice relaţie cu Dan Voiculescu. Nu mai sunt prieten nici cu Victor Ponta”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la postul Realitatea TV, că actualul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, va fi noul ministru de Interne, singurul motiv de neînţelegere cu premierul fiind neacceptarea din partea liberalilor ca PC să desemneze un reprezentant în functia de vicepremier.

Constantin: Sper să nu se rupă USL. Nu mă târguiesc pentru funcţii politice

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că speră ca Uniunea Social Liberală să reziste, în ciuda conflictelor izbucnite în cadrul coaliţiei de guvernare.

Crin Antonescu: Poate că Tăriceanu vrea să intre în USD. E în regulă

Preşedintele PNL Crin Antonescu a comentat vineri propunerea senatorului liberal Călin Popescu Tăriceanu referitoare la o eventuală candidatură comună PSD-PNL la alegerile europarlamentare din luna mai.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite