Aveţi dreptate, domnule Giuliani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudy Giuliani are nevoie de anumite clarificări după scrisoarea apărută ieri în presa românească. Şi trebuie să ne răspundă la câteva întrebări perfect legitime, inclusiv dacă reprezintă în prezent clienţi din România, scrisoarea fiind semnată ca avocat. Avocatul cui? Scrisoarea de mai jos a ajuns azi la adresa firmei de avocatură a domnului Giuliani. Aştept cu interes un răspuns şi îl voi face public.

Stimate domnule Giuliani:

Am aflat ieri despre scrisoarea dvs. adresată preşedintelui României, dl. Klaus Iohannis, şi şefului partidului social-democrat, dl. Liviu Dragnea. Scrisoarea dvs., domnule Giuliani, se bazează pe o înţelegere profund eronată a situaţiei din România. De fapt, mulţi români se întreabă dacă scrisoarea este sau nu autentică. Ar fi regretabil dacă un om de profilul dvs. nu ar clarifica anumite aspecte vitale. Vă solicităm să faceţi acest lucru imediat, nu doar pentru a apăra democraţia României, ci şi pentru a vă proteja reputaţia de procuror şi de om politic.

Permiteţi-mi mai întâi să vă spun câteva lucruri despre motivele pentru care această scrisoare este atât de importantă pentru mine şi pentru cetăţenii României. În ceea ce mă priveşte, am petrecut aproape 12 ani in Statele Unite, absolvind printre primii universităţile Stanford şi Harvard şi lucrând apoi pentru unele dintre cele mai prestigioase companii private şi organizaţii internaţionale din Washington, DC. La începutul lui 2016, am revenit acasă în România pentru un vis: promovarea valorilor şi principiilor libertăţii şi democraţiei, într-o ţară îngenuncheată timp de decenii de totalitarism şi corupţie. În deceniile întunecate ale comunismului, mulţi români au aşteptat ca americanii să se paraşuteze aici şi să ne salveze din cel mai crud regim din Europa de Est. În cele din urmă, ne-am salvat singuri în decembrie 1989, mulţi eroi ai Revoluţiei Române dându-şi viaţa pentru cauza democraţiei şi libertăţii. America a fost de mult timp un simbol de libertate şi speranţă pentru români şi pentru oameni din întreaga lume. Astăzi, ea încă mai este, dar asta s-ar putea schimba într-o clipă. Este esenţial ca liderii americani, ca dvs., să continue să adere şi să răspândească aceleaşi valori şi principii care stau la baza democraţiei americane de secole.

Scrisoarea dvs., domnule Giuliani, este departe de ceea ce ne-am aştepta de la un luptător pentru democraţie, libertate şi stat de drept. Sunt sigur că ştiţi foarte bine care sunt consecinţele dezastruoase pe care corupţia le-a avut asupra progresului României. Conform ultimului raport al Transparency International, România este una dintre cele mai corupte ţări din UE (al treilea cel mai corupt stat, imediat după Bulgaria şi Ungaria). Cu toate acestea, lucrurile s-au îmbunătăţit semnificativ de la intrarea României în UE în 2007. Procurorii şi judecătorii nu au mai fost sub aceeaşi presiune politică, iar Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a avut rezultate remarcabile: 63 de politicieni sau oficiali de rang înalt au fost trimişi în judecată, inclusiv 14 miniştri şi foşti miniştri, 53 de deputaţi şi un europarlamentar. De asemenea, 37 au fost condamnaţi, după cum urmează: 9 miniştri şi foşti miniştri, 21 de deputaţi, 6 senatori şi un europarlamentar. În plus, DNA a instituit sechestre care totalizează peste 2,3 miliarde de dolari.

Din păcate, din momentul în care coaliţia PSD-ALDE a format guvernul la final de 2016, cele două partide au lansat un atac fără precedent împotriva independenţei sistemului judiciar român, pretinzând că luptă împotriva „statului paralel”, un sistem fictiv de putere, inventat ca pretext şi de alte regimuri autoritare sau iliberale din regiune. Acest aşa-numit „stat paralel” se bazează, conform propagandei coaliţiei de guvernare, pe „protocoalele secrete” menţionate în scrisoarea dvs., protocoale semnate de diferite instituţii ale sistemului judiciar cu Serviciul Român de Informaţii. Există două aspecte vitale ale acestei chestiuni pe care ar trebui să le cunoaşteţi. În primul rând, toate protocoalele au fost semnate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi toate părţile implicate au fost informate şi au fost de acord cu acestea. Aceste părţi includ şi conducerea PSD şi a ALDE, cele două partide de guvernământ purtând acum un război total împotriva statului de drept şi independenţei sistemului de justiţie. Mai mult, unul dintre liderii coaliţiei, însuşi şeful PSD Liviu Dragnea a semnat un protocol cu ​​Serviciul Român de Informaţii în 2014, în timp ce a fost ministru al dezvoltării regionale. În al doilea rând, chiar conducerea CIA în mandatul domnului Mike Pompeo (actualmente Secretar de Stat al SUA) a exprimat clar în declaraţiile oficiale sprijinul său pentru cooperarea în domeniul justiţiei şi al schimbului de informaţii.

Nu vă lăsaţi păcălit, domnule Giuliani. Adevărata miză a războiului coaliţiei împotriva „statului paralel” este complet diferită faţă de ce v-au spus: supravieţuirea „liderilor” PSD-ALDE, care sunt în prezent în faţa justiţiei pentru a răspunde pentru faptele lor. Puterea, averea şi influenţa lor sunt ameninţate de procesele de corupţie cu care se confruntă. Este cazul lui Liviu Dragnea, şeful PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, deja condamnat definitiv pentru fraudă electorală, care a primit recent o nouă sentinţă cu executare într-un alt proces.

Planul coaliţiei de guvernământ este clar: schimbarea radicală a întregului sistem judiciar, inclusiv a Codului Penal şi a conducerii Parchetului General, pentru a-şi scăpa pielea. Într-o adevărată democraţie, infractorii trebuie să stea la închisoare, nu în poziţii de conducere, influenţând vieţile a milioane de oameni. Apelând la amnistie, prin preluarea propagandei false a aşa-numitelor protocoale secrete, pur şi simplu – şi, sper, în necunoştinţă de cauză – îi apăraţi pe cei care sunt responsabili pentru subminarea democraţiei şi a statului de drept în România.

În plus, vă reamintesc că Departamentul de Stat a fost întotdeauna un aliat al României în lupta sa împotriva corupţiei. În cuvintele preşedintelui Trump: „Sprijinim foarte puternic România. Prin urmare, evident, susţinem această luptă împotriva corupţiei. Vom sprijini întotdeauna această luptă. Şi îl susţinem pe preşedintele României. Credem că a făcut o treabă extraordinară”. Aceste declaraţii sunt în deplină concordanţă cu opiniile exprimate de Uniunea Europeană şi de alţi aliaţi importanţi din întreaga lume: singura modalitate de a sprijini lupta împotriva corupţiei este respectarea independenţei justiţiei şi a reprezentanţilor sistemului judiciar din România, a judecătorilor şi procurorilor care susţin statul de drept, împreună cu toate instituţiile mandatate în acest sens.

Domnule Giuliani, aveţi dreptate cu privire la un singur lucru -  din păcate, chiar un singur lucru - în scrisoarea dvs.: „niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care statul de drept şi sistemul judiciar sunt supuse manipulării de către cei aflaţi la putere”. Este exact ceea ce se întâmplă astăzi în România, iar atât observatorii interni, cât şi cei internaţionali au condamnat fără echivoc încercările constante ale coaliţiei de guvernământ de a controla sistemul judiciar. Dvs. propuneţi o comisie independentă de experţi internaţionali, iar aceasta nu este o idee proastă. Trebuie să ştiţi că deja Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei se ocupă de aceste chestiuni şi a emis o opinie preliminară privind situaţia din România în iulie 2018, disponibilă aici. Cu siguranţă, un profesionist cu rezultatele dvs. cunoaşte foarte bine această instituţie reputată şi este posibil să îi cunoaşteţi şi pe experţii de vârf care analizează situaţia din România din partea Comisiei de la Veneţia. De asemenea, puteţi revedea poziţiile oficiale exprimate de fiecare partener cheie al României de la începutul anului 2017: există numai condamnări puternice şi fără echivoc ale încercărilor guvernului de a submina lupta împotriva corupţiei, împreună cu solicitări ferme de consolidare a democraţiei din România.

Vă mulţumim pentru oportunitatea de a clarifica aceste aspecte importante. Poporul român respectă întotdeauna opinia unor lideri ca dvs., mai ales atunci când mass-media vă prezintă ca avocat al preşedintelui SUA, Donald J. Trump. Dincolo de nevoia de a clarifica ceea ce afirmaţi în scrisoarea dvs., domnule Giuliani, vă solicităm să clarificaţi şi capacitatea în care aţi scris şi transmis această scrisoare. România a considerat întotdeauna Statele Unite drept partenerul nostru strategic, un aliat şi un prieten al poporului nostru. Este scrisoarea dvs. sau este un mesaj care reprezintă poziţia şi politica oficială a guvernului SUA? Dacă într-adevăr aţi scris acel mesaj ca avocat, fără nicio legătură sau poziţie oficială, dvs. şi/sau compania dvs. reprezentaţi actualmente clienţi sau grupuri de interese din România? Aceste aspecte trebuie clarificate dincolo de orice îndoială.

Domnule Giuliani, asta este ceea ce doresc românii: o ţară decentă, un stat de drept cu toleranţă zero la cancerul corupţiei. Şi poporul român şi-a făcut auzită vocea în modul cel mai clar posibil, milioane de oameni manifestând public în ultimii doi ani şi jumătate. Cel mai recent protest a fost pe 10 august, când peste 100.000 de români din diasporă şi din întreaga ţară s-au adunat în faţa clădirii Guvernului pentru adevăr, dreptate, libertate şi democraţie. În baza aprecierii dvs. faţă de România, ştim că şi dvs. vă doriţi aceste lucruri pentru această ţară. Vă solicităm, domnule Giuliani, să spuneţi lucrurilor pe nume, având în vedere aceste clarificări.

Vă mulţumim că aţi parcurs această scrisoare şi pentru timpul acordat pentru clarificarea acestor probleme vitale. Puteţi oricând apela la noi pentru o discuţie în profunzime a acestor aspecte. Aşteptăm cu nerăbdare răspunsul dvs. în ceea ce priveşte aceste chestiuni fundamentale pentru viitorul democratic al României.

                                                                     Scrisoarea oficială:

Rudolph W. Giuliani

Giuliani Partners

445 Park Ave., 18th Floor

New York, NY 10022

Dear Mr. Giuliani:

We learned yesterday of your letter to the Romanian President, Mr. Klaus Iohannis, and to the head of the ruling Social Democratic Party, Mr. Liviu Dragnea. Your letter, Mr. Giuliani, is based on a seriously flawed understanding of the situation in Romania. In fact, many fellow citizens are questioning whether this is indeed authentic. It would be very unfortunate if a man of your professional stature and character did not set the record straight. We ask you to do so immediately, not just to defend Romania’s democracy, but also to safeguard your reputation as a distinguished prosecutor and respected public servant.

Let me first say a few things about why this is so important to me and fellow Romanian citizens. For my part, I spent almost 12 years in the United States, graduating with distinction from Stanford and Harvard, and working for some of the most prestigious private and international institutions in Washington, D.C. In early 2016, my family and I moved to Romania to work on a dream: promoting the values and principles of freedom and democracy, in a country plagued for decades by totalitarianism and corruption. During the dark decades of communism, many Romanians waited for Americans to parachute in and save them from the most oppressive regime in Eastern Europe. We eventually saved ourselves in December 1989, with many heroes of the Romanian Revolution giving their lives to the cause of democracy and freedom. America has long been a beacon of freedom and hope for Romanians and people all around the world. Today, she still is, but that could change. It is essential that American leaders like yourself continue to adhere to and spread the same values and principles that lie at the foundation of American democracy.

Your letter, Mr. Giuliani, is far from what we would expect from a fighter for democracy, freedom, and the rule of law. I am sure you are well aware of the disastrous consequences that corruption has had for Romania`s progress. According to Transparency International`s latest report, Romania is one of the most corrupt countries in the EU (third most corrupt, right after our neighbors, Bulgaria and Hungary). Nevertheless, things have significantly improved since Romania joined the EU in 2007, as prosecutors and judges have been freed from political pressure, and the National Anticorruption Directorate (DNA) has had remarkable results: 63 politicians or high-ranking officials have been sent to court, including 14 ministers and ex-ministers, 53 members of Parliament, and one member of the European Parliament. Also, 37 were convicted, as follows: 9 ministers and former ministers, 21 deputies, 6 senators and one member of the European Parliament. Moreover, the DNA has taken measures to freeze more than 2.3 billion dollars in assets.

Unfortunately, since the PSD-ALDE coalition formed the Government in 2016, the two parties have launched an unprecedented attack against the independence of the Romanian justice system, claiming to fight against the “parallel state”, a fictitious system of power, made up by other regimes in the region. This so-called “parallel state” relies, according to the government’s propaganda, on the “secret protocols” mentioned in your letter, protocols signed by various institutions of the justice system with the Romanian Intelligence Service. There are two key aspects of this matter that you should be aware of. First, all protocols were signed in accordance with current legislation, and all parties concerned were informed and agreed to it. That also includes the leadership of PSD and ALDE, the two ruling parties now waging an all-out war against rule of law, anticorruption, and judicial independence. Moreover, one of leaders of the coalition, head of PSD Liviu Dragnea himself signed a protocol with the Romanian Intelligence Service in 2014, while serving as Minister of Regional Development. Second, CIA leadership under Mr. Mike Pompeo has clearly expressed in official statements its support for the cooperation in the fields of justice and information exchange.

Make no mistake, Mr. Giuliani, the real stake of the coalition`s war against “the parallel state” is completely different: the survival of several PSD and ALDE leaders, who are currently under investigation or already serving time. Their power, assets, and influence are threatened by the corruption charges they are facing. It is the case of Liviu Dragnea himself, head of PSD and President of the Chamber of Deputies, already convicted for electoral fraud, who recently received another prison sentence over a fake jobs scandal.

The coalition’s plan is crystal-clear: to make radical changes to the whole judicial system, including the penal code and the leadership of Public Prosecutor`s Office, to benefit themselves. In a true democracy, crooks belong in prison, not in top “leadership” positions, influencing the lives of millions of people. By calling for amnesty, by taking on the false propaganda of the so-called secret protocols, you are simply – and probably unknowingly – defending those who are responsible for the erosion of Romanian democracy and rule of law.

Furthermore, I respectfully remind you that the State Department has always been a key ally of Romania in its fight against corruption. To put it into President Trump’s own words: “We support very strongly Romania. And therefore, obviously we do support that fight on anticorruption.  We will always support that. And we support your President. We think he’s done an outstanding job.” This is fully consistent with the views expressed by the EU and other key democratic allies around the world. And let it be clear: the only right way to support the fight against corruption is to respect judicial independence and the representatives of Romania’s judicial system, the judges and prosecutors who are upholding the rule of law, together with all mandated institutions.

Mr. Giuliani, you are right about one thing – and, sadly, one thing only – in your letter: “no rational investor would invest assets in a place where the rule of law and the legal system are subject to manipulation by those in power.” This is precisely what is happening today in Romania, and both internal and international observers have unequivocally condemned the ruling coalition’s constant attempts to control the judicial system. You propose an independent commission of international judges and legal experts, and that is not a bad idea. In fact, the Venice Commission of the Council of Europe is already looking into these matters, and has issued a preliminary opinion on the Romanian situation in July 2018, available here for you to read at your own pace. Surely, a professional with your record knows this most respectable institution very well, along with the top experts who are working on this matter. You can also go through the official positions expressed by every single key partner of Romania since early 2017: there are only strong and unequivocal condemnations of the government's attempts to undermine the fight against corruption, along with firm calls to maintain and consolidate liberal democracy in Romania. 

Thank you for the opportunity to clarify these critical aspects. Romanian people always listen to high-profile leaders such as yourself, especially when the media introduces you as President Trump’s lawyer. In addition to setting the record straight, Mr. Giuliani, we request you also clarify the capacity in which you wrote the letter. We have always considered the United States our strategic partner, an ally and a friend of our people. Is your letter representative of any official connection to the US Government and its current policies? If not, and indeed you wrote it as a private lawyer, do you and/or your company currently represent any Romanian clients or interest groups? These aspects must be settled beyond any reasonable doubt.

Mr. Giuliani, this is what Romanians actually want: a decent country governed by the rule of law, with zero tolerance to the cancer of corruption and bad leadership. And the Romanian people have clearly spoken, with millions of them taking to the streets over the past two and a half years, most recently on August 10, when over 100,000 Romanians from the diaspora and all across the nation protested in front of the Government’s building. Based on your appreciation of Romania and your commitment to the cause of truth, freedom, and democracy, we know this is what you want too. We ask you simply this, Mr. Giuliani: set the record straight.

Thank you for taking the time to read this letter and for clarifying these critical issues. I am always happy to discuss this topic in further depth at any point. I look forward to your thoughtful and timely response to a matter that lies at the heart of Romania's democratic future.

Best regards,

Sebastian Burduja

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite