VIDEO Rudy, Louie şi Cătălin (viclean copil de casă). Premisele unui conflict diplomatic între România şi SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturisirea lui Rudolph (Rudy) Giuliani, că a luat bani de la Louis (Louie) Freeh, avocatul unui condamnat român, ca să trimită autorităţilor române o scrisoare anti-Justiţie, lasă la Bucureşti câţiva cetăţeni cu pantalonii în vine: Dragnea, Tăriceanu, Meleşcanu. Şi produce nişte daune pe care încă nu le putem calcula.

Primii doi au preluat cu mare entuziasm conţinutul scrisorii, în care se vorbea de necesitatea amnistierii „nevinovaţilor“ condamnaţi, pentru a justifica o eventuală ordonanţă de urgenţă emisă în acest sens. Al treilea l-a mustrat public, printr-un comunicat oficial al MAE, pe ambasadorul român în SUA, George Maior, după ce acesta a afirmat că scrisoarea lui Giuliani este rezultatul unei acţiuni de lobby organizate de infractori.

Primii doi sunt politicieni previzibili, aşa că nu merită să le acordăm prea multă atenţie. În schimb, gestul domnului Meleşcanu nu merită să treacă neobservat. Acesta îi reproşează ambasadorului că, prin „demascarea“ comisă, s-a abătut de la „liniile de acţiune“ ale Guvernului. Rezultă de aici o perspectivă înfiorătoare: că scrisoarea lui Rudolph Giuliani face parte din liniile de acţiune ale Guvernului român.

Deşi Teodor Meleşcanu a renunţat până la urmă să-l convoace pe George Maior la centrala MAE, întrebarea rămâne: a fost implicat în vreun fel Guvernul României în operaţiunea „Scrisoarea lui Giuliani“?

Întâmplarea face ca în aceste zile să se fi ţinut la Bucureşti reuniunea anuală a diplomaţiei române. Consulul României la New York, avocatul Cătălin Dancu, a acordat un interviu lui Bogdan Chirieac, proprietarul site-ului DC News, în care acesta a recunoscut că relaţia dintre ambasada română de la Washington şi consulatul de la New York este „instituţională“ – adică rece. „Nu avem o agendă comună“, a descris Dancu relaţiile cu misiunea condusă de George Maior.

Evident, discuţia nu putea să nu atingă şi subiectul scrisorii lui Rudolph Giuliani. Nu ştiu când a fost realizat interviul, dar cert e că a fost publicat miercuri la prânz, cam la o oră după ce portalul Politico.eu a publicat mărturisirea lui Giuliani că a fost plătit ca să trimită scrisoarea la Bucureşti. Iată textual ce a declarat Dancu (video mai jos):

„Toată lumea uită că el (Giuliani – n.m.) este şeful echipei de avocaţi a lui Donald Trump. Că încrederea de care el se bucură pe lângă preşedintele american este enormă. Este o naivitate să-l jigneşti şi să consideri că această scrisoare reprezintă aşa, o poveste a unei persoane private, şi că Giuliani şi-ar fi permis să aibă o asemena abordare a scrisorii fără o discuţie foarte serioasă cu preşedintele Trump. Chiar dacă nu e vorba de un accept expres, eu sunt convins că acest accept a existat.“

Cel mai probabil, la ora când rostea aceste cuvinte, Cătălin Dancu nu ştia de confesiunea lui Rudolph Giuliani: că a fost plătit de Louie Freeh, avocatul lui Puiu Popoviciu, ca să facă lobby anti-Justiţie pe lângă preşedintele României. Dar nu putem să nu sesizăm uriaşa contradicţie dintre ceea ce spune, despre aceeaşi afacere, ambasadorul României la Washington şi consulul României la New York. Este aceeaşi contradicţie precum cea dintre politica oficială a SUA şi conţinutul scrisorii semnate de Rudolph Giuliani. Acesta este motivul pentru care fie Meleşcanu, fie Dancu, trebuie să răspundă oficial şi limpede: a fost implicat în vreun fel statul român, prin Cătălin Dancu, în această operaţiune de manipulare?

Nu mă pricep la fineţuri diplomatice, dar am impresia că „pledoaria“ avocatului-consul Cătălin Dancu, care îi atribuie preşedintelui Donald Trump un rol oarecare în afacerea asta, sădeşte seminţele unui conflict diplomatic între România şi SUA.

.

Sursă video: dcnews.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite