Rudele parlamentarilor pot face parte din Autoritatea de Supraveghere Financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor a discutat legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiară Foto: Adevărul
Camera Deputaţilor a discutat legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiară Foto: Adevărul

Camera Deputaţilor a respins, astăzi, solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de  a elimina posibilitatea ca rudele parlamentarilor să facă parte din Consiliul de Administraţiei al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Plenul Camerei Deputaţilor a modificat, marţi, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Parlamentarii nu au acceptat o solicitarea preşedintelui Traian Băsescu care propusese ca membrii CA al ASF să nu fie rude cu membrii Parlamentului. Şeful statului a jusitificat solicitarea sa prin faptul că membrii CA sunt propuşi de către Parlament.

În forma votată de deputaţi, se prevede ca „membrii ASF să nu fie soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României“.

Camera Deputaţilor a acceptat o altă solicitare a preşedintelui Traian Băsescu, mărind numărul minim necesar de ani de experienţă pentru membrii conducerii executive a ASF de la 7 la 10 ani.
În favoarea proiectului s-au pronunţat 277 de deputaţi, 37 au fost împotrivă, iar 2 s-au abţinut.

ASF urmează să fie condusă de un Consiliu de Administraţie format din 17 membrii. Potrivit negocierilor dintre partidele parlamentare, 10 locuri urmau să revină USL, trei PDL şi câte două PPDD şi UDMR.

Postul de preşedinte al ASF va reveni, cel mai probabil, PNL şi ar putea fi preluat de vicepreşedintele partidului Dan Radu Ruşanu. Pentru postul de prim-vicepreşedinte se vehiculează numele lui Daniel Dăianu (PNL), fost ministru al Finanţelor şi cel al lui Stere Farmache (PSD), fost director al Bursei de Valori Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite