Rovana, sfârşit de Plumb în PSD. Câte funcţii înalte a ratat în ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vocea Rovanei Plumb nu va mai fi auzită în PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vocea Rovanei Plumb nu va mai fi auzită în PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

În ultimii cinci ani, Rovana Plumb a pierdut de două ori funcţia de comisar european, a ratat şefia PSD, cu toate că era favorită, a fost înlăturată de Viorica Dăncilă de la şefia organizaiei de femei, iar duminică n-a izbutit să câştige nici măcar preşedinţia organizaţiei Dâmboviţa. Rovana Plumb, sfârşit politic, după 20 de ani în care a fost mereu în funcţii înalte, fie că partidul a fost condus de Năstase, Geoană, Ponta sau Dragnea.

După alegerile europarlamentare din 2014, câştigate de PSD cu peste 37%, Rovana Plumb era favorită, pe hârtie, pentru funcţia de comisar european din partea României, susţin surse politice pentru Adevărul. Propunerea trebuia înaintată la Bruxelles de premierul Victor Ponta, unul dintre apropiaţii Rovanei Plumb. Până la urmă, premierul Victor Ponta a căzut la înţelegere cu preşedintele Traian Băsescu să susţină alte două nume: Dacian Cioloş şi Corina Creţu. În final, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a ales-o pe Corina Creţu, una dintre apropiatele Dacianei Ponta, soţia liderului PSD.

În vara anului 2015, Victor Ponta, încă premier, dar măcinat de probleme penale, demisionează, pe Facebook, din fruntea PSD. Ponta anunţă că o susţine pe Rovana Plumb, mâna sa dreaptă, pentru şefia interimară a partidului, până la Congres. Numai că Liviu Dragnea reuşeşte să-i întoarcă pe baronii social-democraţi şi se instalează în fruntea partidului, mai întâi ca interimar, apoi cu mandat plin. Rovana Plumb este trasă pe linie moartă o vreme, însă Dragnea îi oferă un post de ministru în Cabinetul Grindeanu, încercând să-i atragă de partea sa pe unii dintre apropiaţii lui Ponta.  Rovana Plumb se dezice de Ponta şi acceptă oferta rivalului Dragnea.

Lacrimi la TV

Cu două zile înainte de alegerile europarlamentare din 2019, Liviu Dragnea şi Rovana Plumb merg împreună la postul România TV. "Eu mi-aş dori foarte mult ca Rovana Plumb să fie comisar european din partea Romaniei”, anunţă liderul PSD. Rovanei Plumb îi dau lacrimile de fericire. „Sunt emoţionată în această seară.  Sunt onorată de propunerea pe care domnul preşedinte a facut-o. Vă multumesc, e o responsabilitate foarte mare!", răspune Rovana Plumb. Peste două zile, PSD abia trece de 20% la scrutin. A treia zi, Liviu Dragnea este încarcerat. Însă social-democraţii rezistă la guvernare, iar Rovana Plumb rămâne propunerea României pentru funcţia de comisar european pe Transporturi, mai ales că e bună prietenă cu premierul Viorica Dăncilă. Eşuează şi de această data, pentru că nu poate justifica un împrumut de 170.000 de euro.

Între timp, PSD pierde guvernarea, iar Adina Vălean devine comisar european din partea României. Rovana Plumb intră în cădere liberă: este înlăturată de Viorica Dăncilă de la conducerea organizaţiei de femei a PSD, apoi pierde şi filiala Dâmboviţa, fiind apostrofată de Titus Corlăţean, după ce şi-a pus fiul să coordoneze campaniile electorale pe judeţ. În primăvara, Rovana Plumb a închis, la propriu, oraşul Târgovişte, pentru mitingul PSD. Acum pleacă de pe scena puterii pe uşa din dos. Până în 2024, va rămâne europarlamentar, însă fără influenţă în partid.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite