Nicolicea: Comisia juridică propune termen de 14 zile pentru ancheta în cazul Rovanei Plumb. Cum a venit Nicolicea cu noi interpretări ale legilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii a decis, miercuri, să propună Biroului permanent aprobarea unui termen de 14 zile pentru efectuarea anchetei în privinţa solicitării DNA de încuviinţare a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb, iar conducerea Camerei urmează să hotărască dacă mai acordă încă 14 zile pentru redactarea raportului în acest caz. PNL nu a fost de acord cu varianta propusă de majoritatea PSD-ALDE, UDMR

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor a venit, miercuri, cu o nouă interpretare în ceea ce priveşte termenul privind analiza unui dosar înaintat de DNA şi întocmirea raportului de comisie. Astfel, acesta a vorbit de două termene disctince, un etrmen pentru „efecturarea anchetei“ şi „culegerea datelor“, dar şi de unul pentru „întocmirea raportului“, lucru pe care l-au contestat cei de la PNL. 

„S-a aprobat să solicităm un termen de maxim 14 zile pentru efectuarea anchetei, urmând ca Biroul permanent să aprobe sau nu, iar, conform Regulamentului, Biroul permanent are posibilitatea să aprobe un termen între o zi şi 14 zile pentru redactarea raportului", a precizat Eugen Nicolicea, deputat PSD.

Nicolicea a propus, iniţial, ca în termen de 14 zile comisia să efectueze ancheta în acest caz şi după încă 14 zile să întocmească raportul. El a spus că membrii Comisiei juridice trebuie să facă o anchetă în acest caz. Preşedintele acestui for a invocat în acest sens articolul 13 din legea răspunderii ministeriale care prevede că "dezbaterea propunerii de începere a urmăririi penale în Camera Deputaţilor sau în Senat se face pe baza raportului întocmit de o comisie permanentă care, în cadrul competenţei sale, a efectuat o anchetă privitoare la activitatea desfăşurată de Guvern sau de către minister".

Gabriel Andronache, deputat PNL, a respins, însă, această propunere, menţionând că, în opinia liberalilor, potrivit Regulamentului, termenul maxim pentru întocmirea raportului este de 14 zile. „Au mai fost astfel de solicitări şi raportul a fost dat uneori de pe o zi pe alta. (...) Ceea ce faceţi dvs. este un artificiu. În opinia mea, intrăm în contradicţie cu prevederile Regulamentului", a susţinut Andronache. Până la urmă, majoritatea parlamentară PSD-ALDE, la care s-a adăugat şi UDMR, a votat pentru varianta Nicolicea.

UPDATE Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb:  „Voi veni la comisie, bineînţeles, când voi fi chemată. Sigur că voi veni, voi da curs invitaţiei de a participa, de a-mi exprima punctul de vedere. Ce reiterez este faptul că nu sunt vinovată şi că nu am încălcat nicio lege. (...) Preocuparea pe care o am, permanentă, în toată activitatea mea de peste 20 de ani a fost pentru a face bine românilor. Întotdeauna am acţionat cu bună-credinţă în interesul acestei ţări şi pentru a putea fi mai bine în viaţa de zi cu zi a fiecărui român. Aşa m-am comportat şi acum, aşa m-am comportat pentru că aşa simt, pentru că-mi iubesc ţara şi respect românii", a afirmat Plumb.


Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.

Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina şi Braţul Pavel. Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, ambele miniştri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înţeles că PSD şi ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunităţii Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia.

„Nu sunt vinovată. Întotdeauna am respectat legea şi o voi respecta“, a declarat Plumb, încă din ziua în care a aflat că e vizată de un dosar al DNA. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite