Rovana Plumb anunţă că şi-a achitat împrumutul de 800.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rovana Plumb / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 19 mai 2019
Rovana Plumb / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 19 mai 2019

Rovana Plumb anunţă printr-un comunicat de presă că împrumutul de 800.000 de lei care i-a blocat numirea în funcţia de comisar european a fost stins. Rovana Plumb spune că i-a oferit creditorului două apartamente în România.

Rovana Plumb a transmis o scrisoare în limba engleză, înainte de şedinţa Comisiei JURI, care-i va decide soarta, în ceea ce priveşte comisar european pe Transporturi. În document, ea anunţă că şi-a plătit creditul de 800.000 de euro.

În scrisoarea către Comisia JURI, Rovana Plumb susţine că până la data de 23 octombrie, când noua Comisie Europeană va fi votată în plenul Parlamentului European, toate datoriile cu privire la conflictul său de interese vor fi şterse. Concret, ea arată că a oferit creditorului două apartamente pe care le deţine şi că acesta a acceptat acest tip de rambursare, datoria urmând să fie şterse.

„Având în vedere acest lucru, şi pentru a debloca această situaţie, am făcut paşi pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluţie adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le deţin în România, care sunt deja în declaraţia financiară şi aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecinţă, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluţiile menţionare mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana plumb către Comisia JURI.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia JURI pentru funcţia de comisar european. De asemenea, Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcţia de comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Preşedintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, într-o scrisoare, Comisiei JURI că procedura pentru comisarul nominalizat Rovana Plumb este suspendată. El a mai cerut forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă. Plumb trebuia să fie audiată în comisiile transport şi mediu pe data de 2 octombrie, ca parte a procedurii de desemnare în poziţia de comisar european.

Viorica Dăncilă a declarat că respingerea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european pe transporturi, nu o face să aibă mai puţină încredere sau apreciere pentru aceasta.

Premierul a scris, pe Facebook, că Plumb are, în continuare, susţinerea necondiţionată. Ea a mai spus că speră ca răspunsul Comisiei JURI să fie unul pozitiv, „în acord cu propunerea făcută de România şi susţinută de preşedintele Comisiei Europene”.

Alţi candidaţi cu probleme

De asemenea, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a încheiat ancheta asupra candidatului Poloniei la funcţia de comisar european printr-o cerere de rambursare a cheltuielilor, fără a recomanda însă o sancţiune individuală, informează vineri AFP. Janusz Wojciechowski, fost deputat european, s-a aflat în atenţia OLAF pentru „presupuse neregularităţi privind rambursarea unor cheltuieli de călătorie“. OLAF a închis dosarul adresând recomandări Parlamentului European pentru recuperarea a 11.243 de euro din partea dlui Wojciechowski şi pentru consolidarea normelor administrative referitoare la rambursarea cheltuielilor de călătorie şi la plata indemnizaţiilor zilnice, se arată într-un comunicat OLAF. Între timp, suma a fost deja rambursată în totalitate.

OLAF a mai precizat că o altă anchetă, care o vizează pe candidata franceză Sylvie Goulard, nu s-a încheiat încă. În ceea ce o priveşte pe candidata din partea Franţei, Sylvie Goulard, ea a rambursat 45.000 de euro brut Parlamentului European în cazul unor presupuse locuri de muncă fictive ale unor asistenţi parlamentari ai partidului de centru Mişcarea Democrată Franceză (MoDem), conform informaţiilor furnizate de anturajului său.

Pe de altă parte, o anchetă deschisă de Parchetul din Bruxelles privind suspiciuni de corupţie care îl vizau pe ministrul belgian Didier Reynders, candidat al ţării sale pentru un post de comisar european, a fost clasată, a anunţat vineri Parchetul belgian. Didier Reynders urmează să fie audiat miercuri, 2 octombrie, în comisiile de specialitate ale Parlamentului European (PE), care are ultimul cuvânt în procesul de nominalizare a viitorului executiv european.

Procedura de confirmare a candidaţilor propuşi de statele membre, ale căror portofolii au fost repartizate de Ursula von der Leyen, se află în curs de desfăşurare. Audierile în Parlamentul European reîncep luni şi vor dura aproape o săptămână.

Letter to the JURI Committee Chair by Anonymous yXnufvBc on Scribd

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite