Un senator a ieşit în stradă pentru a protesta faţă de proiectul Roşia Montană: „Să facem ca Ceauşescu. Să nu ne vindem ţara!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Ioan Iovescu
Senatorul Ioan Iovescu

Între cei 588 de parlamentari pe care îi are România, Ioan Iovescu (PPDD) este o prezenţă aparte. Ajuns în fotoliul de senator din postura de instructor auto şi administrator de bloc, Iovescu s-a făcut repede remarcat în Legislativ, după ce a solicitat modificarea Constituţiei pe motiv că este prea complicată şi şi-a impus ca în următorii patru ani să mănânce doar o dată pe zi pentru a nu se îngrăşa în timpul mandatului.

Acum, senatorul PPDD are o abordare cât se poate de originală şi în privinţa proiectului minier de la Roşia Montană. Exceptându-l pe ecologistul Remus Cernea, Iovescu este singurul parlamentar care a fraternizat cu protestele de stradă. El a ieşit în Piaţa Universităţii şi, deşi nu a fost recunoscut de nimeni, a scandat alături de protestatari şi a agitat chiar şi o pancartă, al cărei mesaj din păcate nu şi-l mai aminteşte.


Adevărul: Domnule Iovescu, ce părere aveţi, în calitate de senator, despre proiectul Roşia Montană?
Ioan Iovescu: Eu am ieşit şi în stradă, să protestez. Da, am fost chiar în prima zi, atunci când au vrut să dea drumul la proiect şi noi, parlamentarii PPDD, am părăsit sala la Parlament. Atunci am zis „ne întâlnim în piaţă”. Eu am luat-o de bună şi m-am dus în piaţă, dar, din păcate, am fost singurul parlamentar. Oricum, eu sunt anti Roşia Montană şi sunt anti de a ne mai vinde ţara. Pentru că asta înseamnă să dai la alţii să-ţi exploateze aurul.

Cum a fost în piaţă, v-a recunoscut cineva că sunteţi parlamentar?
Nu. Am stat acolo cu toată lumea, am scandat, am ţinut şi o pancartă, pentru că era o domnişoară acolo care se chinuia să o ţină şi am ajutat-o.

Ce scria pe pancartă?
Nu mai ştiu, legat de Roşia. V-am spus, eu sunt împotrivă pentru că nu vreau să ne exploateze străinii resursele. E tendinţa asta că să vedem dacă ne dă o redevenţă mai mare. Nu, domnule, de ce să nu facem cum a făcut Ceauşescu cu platforma Gloria? Ceauşescu, văzând ce interes există din partea altora, a zis „mai bine o facem noi”.

Varianta oficială e că statul nu are bani suficienţi pentru a face exploatarea.
Da’, de ce nu are bani? De ce ei au bani, de ce au vile? Au făcut jaf la drumul mare. Şi vă mai spun ceva: ăştia de la companie explorează de atâta timp, eu am informaţia de la Voichiţoiu (n.r. – Haralambie Voichiţoiu, senator PPDD, membru în comisia parlamentară care analizează proiectul Roşia Montană). Şi e şi firesc, altfel cum şi-ar permite această companie să stea de atâţia ani şi să fie pe minus? E clar că ei în timpul ăsta au dus filoane, au dus pământ cu un procent mare de aur, l-au dus în Canada, vezi Doamne pentru explorări, pentru teste. Asta e exploatare mascată! Sunt convins că în fiecare an au ieşit pe plus. Duc nişte minereu acolo ca să-şi scoată cheltuielile pe care le-au făcut. Iar aurul pe care-l găsesc doar nu-l mai întorc înapoi. Ei recunosc că au dus pământîn Canada, dar o cantitate mică. Se vehiculează că ar fi vorba de 200 de kilograme de aur pe care le-au scos din ţară. Voichiţoiu le-a spus asta şi nimeni nu a contestat.

De unde are domnul Voichiţoiu informaţiile astea?
Păi, Voichiţoiu e inginer minier şi e pe felie cu treburile astea. El este în comisia parlamentară care analizează proiectul Roşia Montană. Şi eu am vrut să fiu în comisie, dar am zis că e mai bine să meargă cineva care e în domeniu şi nu poate fi dus cu zăhărelul. Voichiţoiu ştie ce înseamnă o mină, ştie ce înseamnă...Eu, care am fost instructor, ştiu ce înseamnă un volan şi altele.

Dumneavoastră cum veţi vota la proiectul Roşia Montană?
Doamne fereşte ca partidul să ia decizia de a vota pentru, fiindcă nu ştiu ce mă fac. Eu sunt foarte hotărât să votez împotrivă. Eu vreau să continuăm pe linia asta de nu ne vinde ţara. Suntem mai mulţi care gândim aşa la PPDD. Din păcate i-am lăsat pe mulţi să vină de la alte partide şi să candideze la alegeri pe listele noastre şi mie mi-e teamă că nu vor mai pleca şi vor rămâne spioni în partidul nostru. Asta e marea teamă a mea.

Au şi plecat foarte mulţi din PPDD.
Pe mine nu mă surprinde, eu am spus de la început că o să rămânem cam 50. Din păcate am dat-o în bară şi am rămas mai puţini. S-a văzut că mulţi au venit cu gândul de a pleca. Dar destrămarea partidului este exclusă. Avem peste un milion de adeziuni. Într-adevăr, mulţi au plecat. Şi eu am fost contactat de mai multe partide, care mi-au zis: „De ce mai stai? Vrei să rămâi tu ultimul?”. Şi le-am răspuns: „Voi chiar aveţi nevoie de oportunişti?”. Eu aş vrea să nu mai existe traseism politic.

De la ce partide v-au contactat?
Prima dată de la PNL. Apoi, eu stau în Parlament lângă doamna Biro, de la UDMR, şi sunt înconjurat şi de alţii de la UDMR, şi mi-au zis şi ei: „Vino la noi”. Poate a fost o glumă.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite